«Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών. Σας ΖΗΤΩ, τώρα, να εξασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή μου. Να ζητήσετε να διαταχτεί Διεθνής Ανεξάρτητη Έρευνα για τους σε βάρος μου βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και να παραπεμφθεί σε ανεξάρτητο δικαστήριο οποιοσδήποτε βρεθεί να έχει την ευθύνη. Σας καλώ να διασφαλίσετε τα δικαιώματα ζωής και ελευθερίας του μπουρουντιακού λαού και τη συμμόρφωση του κράτους στις υποχρεώσεις του, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Τα παραπάνω λόγια είναι μέρος της επιστολής που στέλνει ο Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα μέσα από τη φυλακή του Μπουρουντί, όπου βρίσκεται παράνομα φυλακισμένος κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Ποιος είναι ο Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα;

Ο Σπύρος – Ρίτσαρντ κατάγεται από το Μπουρουντί και πριν από χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα για σπουδές. Φοίτησε στη Νομική και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα βαπτίστηκε ως Χριστιανός Ορθόδοξος, εξ ου και το ελληνικό όνομα που απέκτησε, έλαβε ελληνική υπηκοότητα και έγινε Έλληνας πολίτης.

spiros-2

Ο Σπύρος εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα μετά από ένα ακόμη πραξικόπημα που αναβίωσε τα μίση του φρικτού εμφυλίου μεταξύ Χούτου και Τούτσι, και όταν του δόθηκε η ευκαιρία επέστρεψε στο Μπουρούντι για να συμβάλει στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, έγινε αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας και παντρεύτηκε με τη σημερινή σύζυγο του, με την οποία απέκτησαν ένα παιδί που σήμερα είναι 3,5 ετών, τον Μάρκο, που επίσης έχει βαφτίσει στην Ελλάδα.

Εμφύλιος πόλεμος

Ως συνταγματάρχης της μπουρουντιανής αστυνομίας και υπαρχηγός του τμήματος Επιχειρήσεων, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Μπουρουντί.

Υπενθυμίζεται πως το Μπουρουντί διανύει μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας, καθώς βρίσκεται υπό το καθεστώς εμφυλίου πολέμου. Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν από το καθεστώς δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και οι εντάσεις και οι δολοφονίες είναι μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της χώρας.

spiros-1

Η χρήση εκτεταμένης καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές βρήκε ιδεολογικά αντίθετο τον Σπύρο – Ρίτσαρντ, που εναντιώθηκε στις εντολές των ανωτέρων του ακόμα και για δολοφονίες των πολιτών. Ως αντιρρησίας αξιωματικός συνελήφθη στις 27 Ιουνίου 2015 για παράβαση καθηκόντων και τώρα είναι κρατούμενος στις φυλακές Muramvya.

Οι δικηγόροι του στην Ευρώπη, Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης, πιστεύουν ότι όντως οι φόβοι πως δεν θα τύχει δίκαιης δίκης, είναι απόλυτα δικαιολογημένοι. Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», τόνισαν χαρακτηριστικά: «Η απελευθέρωσή του πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον μπουρουντιανό λαό, που εναντιώνεται στο καθεστώς».

Από το κελί των φυλακών όπου βασανίζεται απάνθρωπα, απέστειλε χειρόγραφη επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ελλάδας, καθώς και προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, που έχει ασχοληθεί με το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι, ζητώντας την παρέμβαση τους.

spiros-5

«Σας γράφω την παρούσα επιστολή ζητώντας τη νόμιμη παρέμβασή σας, καθώς βρίσκομαι ανεπίτρεπτα κρατούμενος υπό απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές στο Μπουρούντι. Όπως θα έχετε ενημερωθεί το Μπουρούντι βρίσκεται, εδώ και πολλούς μήνες, σε εκτεταμένη πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει τη δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, τη σύλληψη και φυλάκιση πολλών μελών της αντιπολίτευσης και πάνω από 150.000 πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όντας ανώτερος αξιωματικός (συνταγματάρχης) της μπουρουντιανής Αστυνομίας, κατέχοντας τη θέση του υπαρχηγού του τμήματος επιχειρήσεων, βρέθηκα πολλές φορές αναγκασμένος να εναντιωθώ σε εντολές και στρατηγικές της ηγεσίας της Αστυνομίας που στόχο είχαν τη δολοφονία άμαχων διαδηλωτών. Το γεγονός αυτό χειροτέρευσε τις σχέσεις μου με ορισμένους από τους ανωτέρους μου και γενικότερα με την κυβέρνηση του Μπουρούντι.

Συνελήφθην στις 27 Ιουνίου 2015 από τους άνδρες της προεδρικής αστυνομίας και οδηγήθηκα αμέσως στα κρατητήρια των μυστικών υπηρεσιών. Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Muramvya με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της συμμετοχής σε “απόπειρα πραξικοπήματος”, που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Έχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω της απαιτούμενης Δίκαιης Δίκης. H προφυλάκισή μου δεν στηρίζεται σε πιστευτή και νομικά βάσιμη κατηγορία. Είναι κόντρα προς το Διεθνές Δίκαιο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Αφρικανικού Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Λαών, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που έχουν κυρωθεί από το Μπουρούντι.

Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών. Σας ΖΗΤΩ, τώρα, να εξασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή μου. Να ζητήσετε να διαταχτεί Διεθνής Ανεξάρτητη Έρευνα για τους σε βάρος μου βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και να παραπεμφθεί σε ανεξάρτητο δικαστήριο οποιοσδήποτε βρεθεί να έχει την ευθύνη. Σας καλώ να διασφαλίσετε τα δικαιώματα ζωής και ελευθερίας του μπουρουντιακού λαού και τη συμμόρφωση του κράτους στις υποχρεώσεις του, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Πριν περίπου 10 μέρες δημιουργήθηκε σελίδα στο facebook με τίτλο «FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA», που μετράει σχεδόν 8.000 φίλους. Η πρωτοβουλία ανήκει σε φίλους του Σπύρου από την Ελλάδα που τον γνωρίζουν προσωπικά και αφήνουν μηνύματα συμπαράστασης, μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα του.

spiros-3

Προς το παρόν το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι το θέμα να αποκτά διαστάσεις, αφού αναπαράγεται από ολοένα και περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης. Σε πολιτικό επίπεδο όμως δεν έχει γίνει γνωστή κάποια πρωτοβουλία που θα ασχολείται με την επίλυση του ζητήματος του Σπύρου, του οποίου η ζωή, σύμφωνα με τους φίλους του που διατηρούν μια επικοινωνία μαζί του μέσα από τη φυλακή, αλλά και σύμφωνα με την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η σελίδα στο facebook:

www.facebook.com/groups/727427044051441

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια