Η φιλοζωική οργάνωση Save a Greek Stray με σκοπό την συνύπαρξη και αλληλεπίδραση ζώων και ανθρώπων “τρέχει” από τον Μάρτιο του 2018 ένα πρόγραμμα αμφίδρομης εκπαίδευσης αδέσποτων σκύλων και κρατούμενων γυναικών των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα. Ένα πείραμα για το πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή αυτών που η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο.

Το κείμενο της οργάνωσης:

Ένας από τους βασικούς στόχους της Save a Greek Stray, ήταν να μπορέσουμε να αποδείξουμε έμπρακτα το όφελος της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ζώων για το κοινωνικό σύνολο.

Το Αγροτικό τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θήβας, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και συγκέντρωνε τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ουσία του βασικού μας στόχου.

Δυο κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, οι φυλακισμένες και τα αδέσποτα ζώα, ενώνονται, ζουν μαζί, εκπαιδεύονται ταυτόχρονα και αναζητούν νέες ευκαιρίες για το μέλλον.

Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» αδειοδοτήκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντελείται με επιτυχία από τον Μάρτιο του 2018, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 7 σκύλους και 4 κρατούμενες.

Έχοντας πίστη στη μαγική ικανότητα που έχουν τα ζώα να μειώνουν το στρες στο περιβάλλον που ζουν, να ενισχύουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης των ανθρώπων, αλλά και να συσφίγγουν τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις, καλλιεργώντας την ανάγκη για προσφορά και φροντίδα, ενώσαμε τις δυο αυτές ομάδες, σε μια απόπειρα αξιοποίησης των θετικών στοιχείων, που θα προέκυπταν από τη μεταξύ τους συνεργασία.

Γυναίκες έγκλειστες, με περιορισμένες δυνατότητες δημιουργικής και ψυχοθεραπευτικής απασχόλησης ζουν, εκπαιδεύουν και προσφέρουν την αγάπη τους σε αυτά, που την έχουν επίσης στερηθεί, όσο οι ίδιες.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, αισθάνονται την ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, μειώνονται τα επίπεδα στρες και τα συναισθήματα κατάθλιψης που δημιουργεί ο εγκλεισμός και ταυτόχρονα αποκτούν τα εφόδια για μια διέξοδο επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την αποφυλάκισή τους.

«Με τα σκυλιά στο χώρο μας η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει. Έχουμε ένα σκοπό μέσα στην ημέρα μας. Εγώ εκπαιδεύω τη Λολίτα και μέσα από αυτό νιώθω χρήσιμη, νιώθω ότι κάνω κάτι ουσιαστικό, προσφέρω με τον δικό μου τρόπο στο κοινωνικό σύνολο. Όλο αυτό λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για μένα, με χαλαρώνει πολύ», αναφέρει κρατούμενη.

Τα σκυλιά που επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, θεωρούνται «προνομιούχα», καθώς έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ανθρώπους, που τους προσφέρουν την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα τους.

Εκπαιδεύονται σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και βασικές εντολές, ζουν σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος και μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές τους, να εμπιστευτούν και πάλι τους ανθρώπους, μακριά από τις στρεσογόνες συνθήκες του καταφυγίου.

Ο εκπαιδευτής μας, Αλέξανδρος Παράσχης, φροντίζει, ώστε οι κρατούμενες να αποκτούν τη γνώση των μεθόδων που θα καταστήσουν τα ζώα αυτά ευτυχισμένα και συνεπώς, πιο εύκολα υιοθετήσιμα.

Η πρόληψη του στιγματισμού, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης υπήρξαν τα εφαλτήρια και η κινητήριος δύναμή μας, για να δουλέψουμε σκληρά και να καταφέρουμε να εισάγουμε στην κρατική δομή μία δράση χωρίς πανευρωπαϊκό προηγούμενο.

Θέλοντας να κάνουμε τον κάθε πολίτη κοινωνό της τεράστιας αυτής προσπάθειας, αλλά και των αποτελεσμάτων της, συνεργαστήκαμε με το Rise TV και αποτυπώσαμε το όλο εγχείρημα σε ένα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί το Νοέμβριο και θα παρουσιάζει την εξελικτική πορεία ανθρώπων και ζωών, τόσο σε μαθησιακό όσο και ψυχολογικό επίπεδο.

«Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις κρατούμενες, όπως αξίζει και στα σκυλιά μας. Ελπίζουμε να τη βρουν μαζί» (Εριέττα, ιδρύτρια της Save a Greek Stray).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X