Σε κοινωφελή εργασία 30 ημερών καταδικάστηκε Ισραηλινός στρατιώτης που σκότωσε Παλαιστίνιο αφού τον πυροβόλησε, χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, στα σύνορα με τη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούλιο του 2018.

Ο Οτμάν Ράμι Χάλες, 15 ετών, σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά στα ανατολικά της πόλης της Γάζας στις 13 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του εφήβου. Η έρευνα αυτή κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης «πυροβόλησε εναντίον ενός Παλαιστίνιου ταραξία που σκαρφάλωνε στον φράχτη ασφαλείας» χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την αναγκαία έγκριση των ανωτέρων του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σε δικαστικό διακανονισμό, ο στρατιώτης κρίθηκε ένοχος ότι «έθεσε σε κίνδυνο» τον Παλαιστίνιο αλλά δεν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατό του επειδή ο στρατός υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία αν τα πυρά αυτά προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου.

Ο στρατιώτης υποβιβάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 ημέρες κοινωφελούς εργασίας και σε άλλες 60 ημέρες με αναστολή.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνει τον Χαλας να στέκεται μπροστά από τον φράχτη μαζί με άλλες γυναίκες και παιδιά ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, ενώ κάποια στιγμή προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον φράχτη και μετά πέφτει στο έδαφος από πυρά.

Τουλάχιστον 311 Παλαιστίνιοι και οκτώ Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2018, όταν ξεκίνησε το κίνημα εναντίον του πολύχρονου αποκλεισμού (από αέρα, γη και θάλασσα) της Γάζας από το ισραηλινό κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Haaretz

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια