Σε κοινωφελή εργασία 30 ημερών καταδικάστηκε Ισραηλινός στρατιώτης που σκότωσε Παλαιστίνιο αφού τον πυροβόλησε, χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, στα σύνορα με τη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούλιο του 2018.

Ο Οτμάν Ράμι Χάλες, 15 ετών, σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά στα ανατολικά της πόλης της Γάζας στις 13 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του εφήβου. Η έρευνα αυτή κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης «πυροβόλησε εναντίον ενός Παλαιστίνιου ταραξία που σκαρφάλωνε στον φράχτη ασφαλείας» χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την αναγκαία έγκριση των ανωτέρων του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σε δικαστικό διακανονισμό, ο στρατιώτης κρίθηκε ένοχος ότι «έθεσε σε κίνδυνο» τον Παλαιστίνιο αλλά δεν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατό του επειδή ο στρατός υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία αν τα πυρά αυτά προκάλεσαν τον θάνατο του ανήλικου.

Ο στρατιώτης υποβιβάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 ημέρες κοινωφελούς εργασίας και σε άλλες 60 ημέρες με αναστολή.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνει τον Χαλας να στέκεται μπροστά από τον φράχτη μαζί με άλλες γυναίκες και παιδιά ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, ενώ κάποια στιγμή προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον φράχτη και μετά πέφτει στο έδαφος από πυρά.