Συνεχίζει να δίνει σε κάθε μέτωπο τη μάχη κατά του κορωνοϊού η Κούβα, μπαίνοντας και στο πεδίο των κλινικών δοκιμών για τη ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο CIGB 2020 έχει ως στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και δοκιμάζεται για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μολυσμένα από τον COVID-19.

Aισιόδοξη είναι η ανακοίνωση του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας, που δημιούργησε το εμβόλιο, που κάνει λόγο για θετικά αποτελέσματά του σε άτομα που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Πρόκειται για εμβόλιο που έχει ρινική και υπογλώσσια εφαρμογή και βοηθάει στη μείωση των παθογόνων που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ευελπιστούν πως με τη χρήση του εμβολίου θα καταφέρουν να μειώσουν την έκταση της κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα, που αναμένεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Εμβολίων Φίνλεϊ, Βισέντε Βέρες Μπεν, το εμβόλιο “ενεργοποιεί την ανοσία του ατόμου σε τοπικό επίπεδο, εκεί που ο ιός μπαίνει το σώμα”, ενώ ο διευθυντής βιοϊατρικής έρευνας του CIGB Χεράρντο Χιγέν Νιέτο προσθέτει πως ενεργοποιεί το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με την παρουσία ιών στο σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα η Κούβα, με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδας, έχει καταφέρει να συγκρατήσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα τόσο τη διασπορά του ιού, όσο και τη θνησιμότητα, με 1189 κρούσματα και 40 θανάτους, αποδεικνύοντας την ανωτερότητα του συστήματος υγείας της χώρας, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που προκαλεί το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και σε αυτό τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά το κουβανικό φάρμακο ιντερφερόνη α2β, κινεζική μελέτη που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα medrxiv διαπίστωσε θετικά αποτελέσματα σε δείγμα 77 ασθενών, ενθαρρύνοντας την παραπέρα έρευνα σχετικά με τυχόν θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου. Να σημειωθεί ότι εκτός από το μικρό δείγμα και τον εμπειρικό χαρακτήρα της μελέτης, αυτή αποτελεί προδημοσίευση που δεν έχει κριθεί ακόμα επιστημονικά από τρίτους, όπως εξάλλου και η συντριπτική πλειονότητα των μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον κορωνοϊό αυτή την περίοδο.

O χρόνος, όπως και ο πολλαπλασιασμός της γνώσης γύρω από την ασθένεια και τις πιθανές θεραπείες ή εμβόλια εναντίον της, θα δείξουν αν η Κούβα πρωτοπορήσει και σε αυτό τον τομέα διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχει κερδίσει το διεθνή σεβασμό με την απαράμιλλη αλληλεγγύη της τόσο στις πληγείσες χώρες όπου απέστειλε υγειονομικές αποστολές, όσο και στην υποδοχή κρουαζιερόπλοιου με κρούσματα που κανείς δε δεχόταν πριν λίγες βδομάδες, αποστολή που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και χωρίς καμία μόλυνση των ανθρώπων που εργάστηκαν στη διαδικασία εκκένωσης των επιβατών.

Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια