Η Κατάληψη Πάτμου & Καραβία, αποτελεί τη μακροβιότερη κατάληψη χώρου πρασίνου και λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Απρίλιο του 1989, όντας ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στα Πατήσια. Το μέλλον του εγχειρήματος μπαίνει ωστόσο σε κίνδυνο, καθώς στις 25/10 η ΚΤΥΠ ΑΕ, ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους “θυμήθηκε” μετά από δεκαετίες αδιαφορίας και απαξίωσης ότι θέλει να.. αξιοποιήσει τον χώρο.

Η κατάληψη αντιστέκεται στην εξέλιξη και απαιτεί ο χώρος να παραμείνει ως έχει, με τη διαχείρισή του στην ευθύνη των κατοίκων. “Σε μία γειτονιά γεμάτη τσιμέντο η όαση αυτή αποτελεί αίτημα και απαίτηση των κατοίκων της περιοχής και δεν μπορεί να παραδοθεί σε αλλότριες χρήσεις”, τονίζει.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προχωρήσει σε δράσεις, ενώ για το ζήτημα πρόκειται να παρέχει αναλυτική ενημέρωση τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει στις 12.00 στον χώρο.

Το κάλεσμα της Κατάληψης

Η Κατάληψη Πάτμου & Καραβία, αποτελεί τη μακροβιότερη κατάληψη χώρου πρασίνου, λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Απρίλιο του 1989, όντας ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στα Πατήσια.

Οι συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο έθεσαν και συνεχίζουν να θέτουν, δύο βασικούς στόχους.:
1. Τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα
2. Τον πολυπολιτιστικό χαρακτήρα

Καταφέραμε να χαρακτηριστεί το κτήριο διατηρητέο και ο περιβάλλοντας χώρος ως χώρος πρασίνου. Μέσα σε αυτό το χώρο πραγματοποιούνται αναρίθμητες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές, εκδηλώσεις και αποτελεί τόπο συνάντησης και συνδιαμόρφωσης ποικίλλων, πολύμορφων και πολυδιάστατων κοινωνικών θεμάτων.

Στις 25/10/2019 η ΚΤΥΠ ΑΕ «θυμήθηκε» την αξιοποίηση του χώρου κοινοποιώντας μας εσωτερικό έγγραφο που ζητά την άμεση εκκένωση του με καταληκτική ημερομηνία τις 25/11/2019.

Οι κάτοικοι που μετέχουμε στην αυτοδιαχείριση,και την αυτοοργάνωση του, έχουμε δώσει με την καθημερινή μας παρουσία αγώνες για τη διατήρηση του χώρου ως έχει (γιατί είναι χαρακτηριστικό και πολύ αξιόλογο δείγμα εξοχικής κατοικίας των αρχών του αιώνα, με ενδιαφέρουσα μορφολογική σύνθεση και ογκοπλαστική διάρθρωση).

Η παρέμβαση μας σήμαινε προσωπικό χρόνο, ενέργεια, δουλειά, οικονομική στήριξη και περιφρούρηση ώστε να είναι διαθέσιμος στην τοπική κοινωνία ως μία όαση στην έρημο των αντιξοοτήτων της μεγαλούπολης. Σε μία γειτονιά γεμάτη τσιμέντο η όαση αυτή αποτελεί αίτημα και απαίτηση των κατοίκων της περιοχής και δεν μπορεί να παραδοθεί σε αλλότριες χρήσεις.

Η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση έρχεται σε αντίθεση με τυχόν μορφές αξιοποίησης που καταπατούν αυτή τη συνθήκη.

Απαιτούμε ο χώρος αυτός να παραμείνει ως έχει με τη διαχείρισή του στην ευθύνη των κατοίκων.

Καλούμε στο χώρο σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 25/11/2019 στις 12.00μμ..

Κατάληψη Πάτμου & Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια