Σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιούνται ακόμη, με αφορμή μια εθνική επέτειο ή κάποιο άλλο γεγονός, στρατιωτικές παρελάσεις. Στις περισσότερες εξ’ αυτών των χωρών, το σώμα της παρέλασης είναι είτε ο στρατός, είτε άλλοι ενήλικοι άνθρωποι (π.χ. βετεράνοι πολέμου κλπ.).

Σε ποιες όμως, χώρες του κόσμου, εκτός της Ελλάδας όπου γίνονται δύο φορές τον χρόνο (28η Οκτώβρη και 25η Μάρτη), πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα μαθητικές παρελάσεις με βηματισμό στρατιωτικού τύπου και ομοιόμορφες ενδυμασίες;

Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 25η Απρίλη παρέλαση (Anzac Day) και συμμετέχουν σε αυτή μαθητές σε γκρουπ ανά σχολείο, χωρίς φυσικά στρατιωτικό βηματισμό και πολλές φορές με την συμμετοχή και γονέων. Περισσότερο σαν μια πορεία μνήμης – παρά παρέλαση.

Στην Αλβανία, πραγματοποιείται παρέλαση στρατιωτικού τύπου από ενήλικες κατά την National Flag Day, κάθε 28 Νοέμβρη. Σε μια παραπομπή ενός άρθρου αναφέρεται ότι ενίοτε συμμετέχουν και μαθητές σε αυτήν.

Η Κίνα διοργανώνει ως γνωστόν πολλές παρελάσεις με την πρώτη στρατιωτική παρέλαση να χρονολογείται προ 4.000 ετών. Σε αυτές τις παρελάσεις συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών αναλόγως του θέματος και της περίστασης – ανάμεσά τους και μαθητές όπου υπάρχει στρατιωτικός βηματισμός, χαιρετισμός και όμοια ενδυμασία.

Στη Νορβηγία πραγματοποιείται πορεία μαθητών κατά την ημέρα εορτασμού του Συντάγματος, κάθε 17η του Μάη. Ενώ μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους επίσημη ενδυμασία (εθνικής φορεσιάς με ποδιές και κόκκινα γιλέκα), εν τούτοις δεν υπάρχει βηματισμός ή στρατιωτικού τύπου παρέλαση.

Η Κόστα Ρίκα μπορεί να μην διαθέτει στρατό αλλά διοργανώνει κάθε χρόνο στις 11 Απρίλη την ημέρα μνήμης για την μάχη του Ρίβας (Juan Santamaría Day) το 1856. Σε αυτή όπως φαίνεται και στη φωτογραφία συμμετέχουν και μαθητές με ομοιόμορφη στολή και βηματισμό.

Στην Βόρεια Κορέα πραγματοποιούνται μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού τύπου με βηματισμό και ομοιόμορφη ενδυμασία.

Κατά την διάρκεια των εορτασμών της 31ης Αυγούστου (Hari Merdeka) της ανεξαρτησίας της Μαλαισίας πραγματοποιούνται παρελάσεις με την συμμετοχή και παιδιών.

Στην Ρωσία πραγματοποιούνται μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού χαρακτήρα.

Αν και αφορά αυστηρά στρατιωτικό σχολείο, εν τούτοις και στην Ακτή Ελεφαντοστού πραγματοποιούνται παρελάσεις στρατιωτικού χαρακτήρα με μαθητές.

Στην Ινδία πραγματοποιούνται παρελάσεις με βηματισμό και ομοιόμορφη στολή από μαθητές κατά τη διάρκεια σημαντικών επετείων της χώρας.

Στο Περού πραγματοποιείται στις 12 Μαΐου η παρέλαση με την συμμετοχή και μαθητών με ομοιόμορφη στολή και βηματισμό.

Στο Καζακστάν πραγματοποιείται παρέλαση με την συμμετοχή μαθητών κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Παιδιού (1 Ιούνη).

Στην Τουρκία πραγματοποιούνται παρελάσεις με τη συμμετοχή μαθητών κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών (όπως της 29ης Οκτώβρη).

Πηγή: Jodigraphics

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια