Τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει την εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα προ δεκαετίας, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα θα καταγράψει μείωση 8% παγκοσμίως φέτος, μια μείωση 6 φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ του 2009 κατά την περιόδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σημειώνει ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα μη αναμενόμενο ποσοστό, με τον Οργανισμό να τονίζει ότι αυτή η πτώση μπορεί να είναι διπλάσια από όλες τις μειώσεις εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την άλλη πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η πτώση στην εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα  δεν θα είναι μόνιμη, καθώς μετά και από προηγούμενες κρίσεις παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των εκπομπών που ήταν μεγαλύτερη από τις μειώσεις. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης σε καθαρότερες και περισσότερο ανθεκτικές υποδομές ενέργειας.

Βέβαια, η μεγάλη αυτή πτώση των εκπομπών αερίων δεν είναι για χαμόγελα, δεδομένης της κατάστασης σημειώνει ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, υπογραμμίζοντας ότι από κλιματική και ενεργειακή άποψη το σημαντικό είναι τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο.

Ειδικοί σε ενέργεια και κλίμα έχουν εκφράσει την έκπληξή τους ότι η πτώση στις εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι μεγαλύτερη δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που μένουν στα σπίτια τους και μακριά από την εργασία τους και άλλους ανθρώπους. «Αυτό είναι μια υπενθύμιση πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγουμε από το πετρέλαιο και να πάμε σε μια οικονομία χωρίς καύση άνθρακα», τονίζει ο Τζέισον Μπορντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με την Washigton Post.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια