Πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Σίδνεϊ, όπου η αστυνομία ζήτησε από μια νεαρή γυναίκα να αφαιρέσει το ταμπόν της στη διάρκεια γυμνού σωματικού ελέγχου, σύμφωνα με αναφορά του τομέα επιβολής νόμου.

Τον Ιανουάριο του 2019, η αστυνομία ζήτησε από δυο νεαρές γυναίκες να βγάλουν τα ρούχα τους έξω από ένα καζίνο στο Σίδνεϊ- καλώντας την μια να αφαιρέσει και το ταμπόν της.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συγκαταλέγεται ανάμεσα σε άλλα παρόμοια συμβάντα αστυνομικής κακοδιαχείρισης και αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο έρευνας για πέντε αμφιλεγόμενους τέτοιου είδους ελέγχους στο Σίδνεϊ την περσινή χρονιά. Τα περισσότερα έλαβαν χώρα σε μουσικά φεστιβάλ, αφήνοντας όσους υποβλήθηκαν σε έλεγχο «ταπεινωμένου», σύμφωνα με την αναφορά. Η αρμόδια επιτροπή κάλεσε την αστυνομία να ζητήσει συγγνώμη από μια νεαρή γυναίκα, σημειώνοντας πως σε μια άλλη περίπτωση ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σε μια άλλη περίπτωση, μια νεαρή καλλιτέχνις στο φεστιβάλ Secret Garden διατάχθηκε να κατεβάσει το εσώρουχό της και να σκύψει πριν αρχίσουν να της μιλούν αντιεπαγγελματικά και να την χλευάζουν άντρες αστυνομικοί, αποκάλυψε η αναφορά.

Μια άλλη γυναίκα, στη διάρκεια παρόμοιου ελέγχου, κλήθηκε να κάνει βαθύ κάθισμα και να βήξει, χωρίς να της παρέχουν την στοιχειώδη ιδιωτικότητα.

Στο πλαίσιο της αναφορά διαπιστώθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα ακριβή βήματα ενός τέτοιου σωματικού ελέγχου, καθώς το σχετικό «εγχειρίδιο οδηγιών» είχε εισαχθεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Αυστραλίας, η αστυνομία μπορεί να κάνει γυμνούς σωματικούς ελέγχους μόνο εφόσον «η σοβαρότητα και η επείγουσα ανάγκη των περιστάσεων» καθιστά τον έλεγχο «λογικό και απαραίτητο», ο οποίος ωστόσο πρέπει να γίνεται με τον λιγότερο αδιάκριτο τρόπο. Επίσης είναι παράνομο το ψάξιμο γεννητικών οργάνων.

Σε περιπτώσεις ανηλίκων πρέπει να παρίσταται γονέας ή κηδεμόνας,εκτός αν είναι αναγκαίος επείγον έλεγχος για την προστασία του ατόμου ή την παρακώλυση καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Οι καταγγελίες όμως για επιθετικές τακτικές ελέγχων εκ μέρους της αστυνομίας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.Οι αρχές σχολίασαν πως τέτοιου είδους έλεγχοι σε φεστιβάλ είναι απαραίτητοι λόγω της χρήσης ναρκωτικών, καθώς πολλά νεαρά άτομα έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση.

Με πληροφορίες από BBC

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια