Μήνυμα ενάντια στο καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια, έστειλαν σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, διαδηλώνοντας στους δρόμους της γειτονιάς με τραγούδια και συνθήματα. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία από την Καλλιδρομίου μέχρι το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου, όπου διεξαγόταν γιορτή για την ολοκλήρωση του έργου της παιδικής χαράς, της μοναδικής που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς η Πολιτεία αδιαφορεί για τη συντήρηση των υπόλοιπων δημόσιων υποδομών.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι κάτοικοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στις μαφίες που λυμαίνονται την περιοχή και κατά της υποκριτικής στάσης των αστυνομικών αρχών, των οποίων η έντονη παρουσία στους δρόμους των Εξαρχείων σχετίζεται με πολιτικούς λόγους και δεν συνοδεύεται από σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης διακίνησης ναρκωτικών.

«Στα Εξάρχεια υπάρχει κατοικία – Έξω η μαφία και η κερδοσκοπία», «Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία – φυλάνε οι κακόμοιροι μη φύγει η μαφία», «Μη παραχαράσσετε την ιστορία, έξω από τα Εξάρχεια η αστυνομία», «Μπήκε στα Εξάρχεια η αστυνομία – Το πρωί κανάλια –  Το βράδυ η μαφία», «Όλοι στους δρόμους, όλοι στις πλατείες –  Έξω από τα Εξάρχεια μπάτσοι και μαφίες», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές και περιέγραφαν με ακρίβεια μέσα σε λίγες λέξεις την πραγματικότητα.

Λόγω της ημέρας, ακούστηκαν επίσης συνθήματα εναντίον της καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας, αν και στα Εξάρχεια αρκετά καταστήματα αντιστάθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου.

“Έγκλημα δεν είναι στα Εξάρχεια να μένω – Έγκλημα θα φέρει της ανάπτυξης το τραίνο”, ήταν ένα ακόμα σύνθημα που ακούστηκε και έθιγε τα σχέδια «αξιοποίησης» της περιοχής προς όφελος των κτηματομεσιτικών συμφερόντων, καθώς αμέτρητα διαμερίσματα έχουν ξεπουληθεί σε μεγαλοεπιχειρηματίες και πλέον νοικιάζονται ως Airbnb. Το αποτέλεσμα είναι να ξεσπιτώνονται οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και να μη μπορούν να νοικιάσουν αλλού διαμερίσματα λόγω των υψηλών ποσών που πλέον απαιτούνται από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση.

Την κινητοποίηση στήριξαν και φοιτητές απ’ το Κάτω Πολυτεχνείο, οι οποίοι διάβασαν κείμενο, στο οποίο μιλούσαν για τον δικό τους αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, σε σχέση με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την επαναφορά αναχρονιστικών διατάξεων, όπως η διαγραφή φοιτητών. «Θέλουμε να συνδεθεί ο αγώνας με τις διεκδικήσεις στην πόλη», ήταν το μήνυμά τους.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές, όταν σταμάτησε η πορεία έξω από την κατάληψη στέγης για πρόσφυγες στην οδό Νοταρά, η οποία δέχεται διαρκείς αστυνομικές απειλές. Μπαμπάδες και μαμάδες με τα παιδάκια τους βγήκαν έξω και άκουσαν τα τραγούδια από τη χορωδία των Εξαρχείων. Στη θέα της ξυλοπόδαρου που συμμετείχε στη διαδήλωση πολλά παιδάκια ενθουσιάστηκαν και χώθηκαν κάτω από το μακρύ της φόρεμα. Για λίγο ένιωθαν χαρούμενα και ασφαλή.

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία, περνώντας από τη Σουλτάνη και το μεγάλο γκράφιτι για τον Ζακ Κωστόπουλο. Αμέσως οι dealers, βλέποντας το πλήθος και τις κάμερες απομακρύνθηκαν. Με θέρμη υποδέχτηκαν την παρέμβαση οι παραγωγοί της αυτοοργανωμένης λαϊκής που γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή στην πλατεία.

Φτάνοντας έξω από το πάρκο Ναυαρίνου ο κόσμος ήταν πολύς. «Χωράμε όλοι στο πάρκο», φώναξε κάποια. Και, πράγματι, όλοι χώρεσαν και πέρασαν υπέροχα. Γιατί όπως έλεγε στο κάλεσμά της και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων που διοργάνωσε τη διαδήλωση: «τα Εξάρχεια έχουν ομορφιά, έχουν ζωή και μια πραγματικότητα που φωνάζει την αλήθεια».

Φωτογραφίες από τη διαδήλωση:

Η χορωδία των Εξαρχείων

Έξω από την κατάληψη Νοταρά

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια