Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παρέμβαση – τσιμέντωμα της παραλίας στην Σκάλα Ερεσού, για την δημιουργία Θεματικού Πάρκου, που δίνει πάτημα για μελλοντική επιχειρηματική εκμετάλλευση της, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της περιοχής. Κι αυτό γιατί αν επιμείνει στην θέση του ο Δήμος να χτίσει αυτό το οικόπεδό θα το κάνει με το δικαίωμα που του δίνει το ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012, το οποίο όμως ΦΕΚ ο ίδιος ο Δήμος το έχει προσβάλει στο ΣτΕ ζητώντας χάραξη νέων Οριογραμμών του Αιγιαλού! Αλλά αν χτιστεί, η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου δεν θα μπορέσει να αρνηθεί Οικοδομική Άδεια σε καμιά όμορη ιδιοκτησία, ακόμα κι αν το ΦΕΚ 36 της επιτρέπει να χτίσει μέχρι το κύμα.

Το Θεματικό Πάρκο ομολογουμένως θα μπορούσε να φτιαχτεί σε άλλο σημείο και όχι στην Παραλία υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν στο σχέδιο.

Παράλληλα, 51 επιχειρηματίες της Σκάλας Ερεσού υπογράφουν μανιφέστο κατά της δημιουργίας του πάνω στην παραλία και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Εμείς ως άνθρωποι που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στην Σκάλα Ερεσού για τουλάχιστον 6 μήνες του έτους, που μέσω αυτών των επιχειρήσεων ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας, αλλά και βιοπορίζεται επίσης ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων χάρις τις θέσεις εργασίας που παράγονται στον τόπο αυτό, είμαστε όλοι μας άρρηκτα συνδεδεμένοι οικονομικά, και εξαρτημένοι τουριστικά με το brand name του τόπου αυτού.

Και αυτό το brand name, το πιο δυνατό χαρτί της Σκάλας Ερεσού, που την κάνει τόσο ξεχωριστή και διαφορετική σε σχέση με όλα τα άλλα μέρη του νησιού, αλλά και γνωστή ευρύτερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν είναι παρά η παραλία της, και κατ’ επέκταση οι δυνατότητες που αυτή καλύπτει σε μία σειρά από ανάγκες των παντός τύπου παραθεριστών που αυτή ελκύει.

Από την στιγμή λοιπόν που είμαστε αποκλειστικά εξαρτημένοι με την παραλία μας, όπως αυτή είναι σήμερα, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις επιπτώσεις στην οικονομία από την 12ετή οικονομική κρίση, αλλά και την περίοδο της πανδημίας, έχουμε χρέος, ανάγκη στην βάση των ίδιων μας των συμφερόντων, να την διαφυλάξουμε, αυτή και την ομορφιά της, και άρα κατ΄επέκταση το τουριστικό προϊόν της Σκάλας Ερεσού.

Βάση των παραπάνω λοιπόν δηλώνουμε την εναντίωση μας στην πραγμάτωση του “Θεματικού πάρκου” στην συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς θεωρούμε ότι η επιλογή να γίνει εκεί πάει κόντρα στα συμφέροντα του τόπου, και της οικονομία αυτού, αφού δίνει το έναυσμα για περαιτέρω συρρίκνωση και αλλοίωση του μεγέθους και του χαρακτήρα της παραλίας.

Φυσικά και είμαστε σύμφωνοι στο να υλοποιηθεί το θεματικό πάρκο, εάν η κοινότητα μας κρίνει ότι είναι σημαντικό για τον τόπο, σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, εκτός παραλίας, θα υποδειχθεί.

Υ.Γ. Το παρόν κείμενο θα σταλθεί στο τοπικό συμβούλιο Ερεσού, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν:

«Το παρόν δημοτικό οικόπεδο βρίσκεται από την κάτω μεριά του δρόμου, δηλαδή από το μέρος της παραλίας και συνορεύει με μία μεγάλη ιδιωτική έκταση, της οποίας τα όρια της αυτή την στιγμή βάση του ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012 , ξεκινάνε από τον ψαροποταμό μέχρι την αρχή του Φοινικόδασους, και από τον δρόμο που οδηγεί στο αφεντέλι μέχρι εκεί που σκάει το κύμα!

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας χάραξη νέων Οριογραμμών του Αιγιαλού, δηλαδή με αίτημα το ανέβασμα των γραμμών του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να αποτρέψει το χτίσιμο της παραλίας. Μία απόφαση που μέχρι και σήμερα εκκρεμεί.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αρχικά ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που έχει κάνει την ένσταση στο ΣΤΕ ζητώντας αλλαγή των γραμμών, είναι σήμερα ο ίδιος δήμος που επιχειρεί να χτίσει σε οικόπεδο που πιθανόν να επηρεαστεί από την απόφαση του ΣΤΕ. Επιπλέον σε περίπτωση που δοθεί οικοδομική άδεια για το έργο “Θεματικό πάρκο”, δεν βλέπουμε πως ο ίδιος δήμος θα αρνηθεί ένα αντίστοιχο αίτημα και στον γείτονα – ιδιοκτήτη με τον οποίο συνορεύει.

Κανένας μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν μας έχει πληροφορήσει συνολικά, δεν μας έχει ενημερώσει για αυτές τις πτυχές, δεν μας έχει δώσει μία συνολική εικόνα για το έργο και τις εξελίξεις που αυτό πιθανόν να δρομολογήσει στο μέλλον στην περιοχή και ειδικά στην παραλία της Σκάλας Ερεσού».

Υπογραφές Καταστημάτων Σκάλας Ερεσού: 

1. Parasol beach bar – Χρήστος Βότσης.

2. Lether work shop Κάρκαλης Κυριάκος

3. Μανάβικο – Μιχάλης Γέραλης, Γεωργία Καβρουματζή.

4. Παγωθήκη – Σπανέλης Χαράλαμπος.

5. Chai Shop – Αλίκη Μήτσου.

6. Νοτιάς jazz bar – Θεόδωρος Ζαφειρίου.

7. Villa Notia – Ασπασία Σιδεράτου.

8. Εργαστήριο κεραμικής Terrracotta – Ηλέκτρα Βάλασση.

9. Εστιατόριο Καραβόγιαννος – Παναγιώτα Τελωνιάτη.

10.Gaga animal care –

11. Flamingo beach bar –

12.Έστιατόριο Άδωνης – Νίκος Καλιαλής.

13.Εστιατόριο Σαρδέλας – Δάλλας Κωνσταντίνος.

14. Ferrytale – Ανθοφίλη Τελωνιάτη.

15. Watersports – Χτζηδιαμαντής Γιώργος

16. Pure cafe – Χατζηδιαμαντής Γιάννης.

17.Αποθήκη – Κούκου Κορωνέα

18.Σουβλατζίδικο το στενάκι – Κώστας Κωνσταντινίδης.

19. Krinelos and sun – Κρινέλος Φίλιππος

20. Exis – Μέξη Πέννυ.

21. Los amigos – Κόβρας Χριστόφορος.

22.Μίνι μάρκετ – Χρυσάνθη Γιαννακέλου, Ιωάννης Χαχαλάς.

23.Κοσμήματα Ήφαιστος – Δημήτρης Αιβαζέλης

24.Hara beach bar – Sagahan Roz – Dragan Pavlovits

25.Μανάβικο το φρέσκο – Τσαλαβούτης Ραφαήλ.

26. Εργαστήριο Κεραμικης – Μαγδαλινη Βασίλα.

27. Etoile Wine Bar Restaurant – Χριστίνα Ναθαναήλ.

28. Θαλασσάκι – Δέσποινα Ιωσηφέλλη.

29. Eresos ilios apartments – Χριστίνα Ιωσηφέλλη.

30. Αρχιτεκτονικό γραφείο Χριστίνα Ιωσηφέλλη.

31. ΚΟΙΝΣΕΠ Κολλεκτίβα Ερεσού – Κ.Π, Κ.Σ., Β.Κ, Η.Μ.,

32. Stay Salty – Κόβρας Μιχαήλ.

33. Cafe bar ο Γυαλός -Χαχαλάς Χρήστος.

34. Εστιατόριο το Σουλάτσο – Σαράντης Τζινιέρης.

35. Εστιατόριο Eresos Palace – Ρουμελιώτης Παναγιώτης.

36. Joanna Mini market – Ρουμελιώτης Ευάγγελος.

37. Matahari – Χρήστος Τρέντος.

38. Ξενοδοχείο Γαλήνη – Φανή Γαληνού.

39. Μαργαριτάρι cafe – Παπαχαρισης Χάρης.

40. Cafe bar Άμμος – Δέσποινα Καρακουση.

41. Motto motion – Τζηνιέρης Γιώργος.

42. Εστιατόριο η Γοργόνα – Φρατζής Μιχάλης.

43. Beach bar Avatara – Ευαγγελία Λυμπεροπούλου.

44. Beds and cotton – Van den ros.

45. Εστιατόριο Passioni – Στεφανία Πασσόνη.

46. Σουβλατζίδικο Οβελίξ – Αγάς Παναγιώτης.

47. Τουριστκό Λουκά Κόβρα – Θεοδοσίου Χαριτίνη.

48. Μικρή Αγορά – Καταχανάς Γιάννης.

49. Φαρμακείο – Σταυρούλα Κούκου.

50. Πορτοκάλι bar – Σακαλίδου Αλεξάνδρα.

51. Μεζεδοπωλείο Μαρμίτα – Μαρία Λάγου.

 

Πληροφορίες από το Νησί

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]