Το νομοσχέδιο, που υποβλήθηκε αυτό τον μήνα στο κοινοβούλιο από βουλευτή που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις συναδέλφων του, όταν ανακάλυψαν ότι προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου στη εφηβεία, ακόμη και στην ηλικία των 10 ετών για κάποια κορίτσια.

Στοιχεία από κυβερνητική έρευνα που διεξήχθη φέτος δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κοριτσιών στη Σομαλία παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, λίγο λιγότερα από τα μισά εξ αυτών προτού γίνουν 15.

Ο πατέρας της Χάφσα την πάντρεψε όταν εκείνη ήταν 13 ετών με έναν άνδρα που του έδωσε 100 δολάρια. Εκείνη και η μητέρα της καταγγέλλουν ότι την χτυπούσε και τη βίαζε επί δύο χρόνια προτού τον πείσουν να της δώσει διαζύγιο.   «Ο άνδρας αυτός είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί μου, πάντα με χτυπούσε», δήλωσε η Χάφσα που κάθεται δίπλα στη μητέρα της κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της την κόρη της. «Μετανιώνω που γεννήθηκα» λέει στο Reuters.

«Κάποιες οικογένειες παντρεύουν τις κόρες τους για να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος ή για να κερδίσουν χρήματα. Άλλες το κάνουν διότι πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν το μέλλον τους ή τις προστατεύουν», δήλωσε η Ντίπα Παντιάν εκπρόσωπος της Unicef.   Η πολιτική αναταραχή στη Σομαλία, όπου ο πρωθυπουργός αποπέμφθηκε τον προηγούμενο μήνα και οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για φέτος είναι πιθανό να αναβληθούν, σημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε το κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει για το νομοσχέδιο.   Πολλοί βουλευτές, όπως η Σάχρα Όμαρ Μάλιν που είναι και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίπτουν το νομοσχέδιο.

«Το Σύνταγμά μας βασίζεται στο Ισλάμ. Λέει ότι η ηλικία που τα παιδιά φτάνουν στην ωριμότητα είναι τα 18 έτη, αυτή είναι η σωστή ηλικία για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει και για ένα κορίτσι να παντρευτεί», πρόσθεσε.   Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ανμπτιουέλι Μουντέι, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε στους συναδέλφους του ότι το έχουν ελέγξει ιερείς και τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο (…) είναι το σωστό βάσει του ισλάμ».

Η Ναντίφα Χουσέιν, που είναι υπεύθυνη για τρία καταφύγια στο Μογκαντίσου για γυναίκες που θέλουν να γλιτώσουν από την ενδοοικογενειακή βία, καταγγέλλει ότι σε αυτά μένουν πολλά κορίτσια που αναγκάστηκαν να παντρευτούν και κακοποιούνταν από τους συζύγους τους.

«Οι περισσότερες γυναίκες εδώ παντρεύονται σε ηλικία 13 ετών και παίρνουν διαζύγιο όταν γίνονται 20», εξήγησε. «Δεν έχουν κανέναν να τις θρέψει», πρόσθεσε.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια