Για «μαζικές “τηλε-απολύσεις” εργαζόμενων, απληρωσιές, επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και ανύπαρκτα μέτρα κατά του κορωνοϊού στα εργοτάξια» καταγγέλει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην έδρα του ομίλου.

«Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αδίστακτα και με πρωτοφανή προκλητικότητα, ενώ εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού, προχώρησε – μεταξύ 16 και 18 Μάρτη – σε δώδεκα (12) νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)!» αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου, σχλιάζοντας, ότι «αντί να προστατεύει με έκτακτα μέτρα η διοίκηση τους εργαζόμενους στα εργοτάξια από πιθανά κρούσματα κορωνοϊού τους απολύει!».

«Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚΑ απουσιάζει, εργαζόμενη με καθεστώς τηλεργασίας, στην οποία άλλωστε τους “έθεσε” η εργοδοσία με εσωτερικό της σημείωμα από 13/3/20, λόγω κορωνοϊού. Τους απέλυσε “εξ’ αποστάσεως”, μέσω τηλεφώνου, προκειμένου “σαν τον κλέφτη” να ολοκληρώσει μια ακόμα αντεργατική έφοδο, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία των εργαζόμενων να προβάλουν άμεση αντίσταση στη νέα αυτή επίθεση. Μάλιστα, η εργοδοσία με πρωτοφανή προκλητικότητα αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει αντιπροσωπεία του ΣΜΤ προφασιζόμενη τον κορωνοϊό» σημειώνει το Σωματείο.

«Οι απολύσεις αυτές συνιστούν την αιχμή του δόρατος μιας συνολικής επίθεσης που εξελίσσεται ραγδαία στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: αυτή χαρακτηρίζεται από μαζικές απολύσεις (675 έφθασαν οι απολύσεις από τον Ιούνιο του 2018), σημαντική καθυστέρηση πληρωμών στους εργαζόμενους, «χαριστικές» άδειες μητρότητας 25 ημερών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επίθεση στα πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα (με ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας «καταγγελιών»!), ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού στα εργοτάξια, ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας στα έργα! Ακόμα υπάρχει πολύμηνη απληρωσιά για τους συναδέλφους εργαζομένους των υπεργολάβων στα έργα του ομίλου».

Το Σωματείο προσθέτει επίσης, ότι «την ίδια ώρα που η διοίκηση απολύει (…) ενεργοποιεί μηχανισμούς “καταγγελίας” εργαζόμενων από “πρόθυμους” εργαζόμενους που θέλουν να καταδίδουν προκειμένου να εφαρμόζεται ο “κώδικας δεοντολογίας” του ομίλου. Έτσι μπαίνουν στο στόχαστρο τα πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα και ειδικά το δικαίωμα στην απεργία.

»Βέβαια αυτά τα “οργουελικά” μέτρα καθόλου δεν περπατάνε στα εργοτάξια, και απορρίπτονται από τους εργαζόμενους.

»Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, “πρωτοπορεί” ξανά: εξασφαλίζει δάνεια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου (670 εκ.), ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κατασκευαστικού και του τραπεζικού κεφαλαίου με την εγγύηση του κράτους, ενώ ούτε καν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Έτσι οικοδομήθηκε το θαύμα των “πρωταθλητών” του κατασκευαστικού κλάδου: με μαζικές απολύσεις, εργοδοτικά εγκλήματα –”ατυχήματα” και επιβολή εργασιακών σχέσεων λάστιχο και προσπάθεια εισαγωγής “Βρετανικού Δικαίου”. Τελικά πάντα “την πληρώνουν” όσοι παράγουν το κατασκευαστικό έργο στον όμιλο και προστατεύονται οι μέτοχοι και τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται την “έκτακτη κατάσταση” της πανδημίας και αντί να λάβει έκτακτα μέτρα υγιεινής στα εργοτάξια, επιβάλλει μαζικές απολύσεις. Μας δείχνει με πράξεις και όχι με λόγια τι σημαίνουν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης ΝΔ προς τους εργοδότες για “αποφυγή απολύσεων”. Μας δείχνει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τι σημαίνει, ότι την “κρίση του κορωνοϊού θα την περάσουμε οι Έλληνες όλοι μαζί ενωμένοι πιασμένοι χέρι – χέρι”!».

Το Σωματείο καταγγέλει ότι η διοίκηση του ομίλου δεν έχει λάβει «κανένα έκτακτο μέτρο δεν έχουν λάβει στα εργοτάξια για την προστασία έναντι του κορωνοϊού (πέραν των απολύσεων…). Τα εργοτάξια αποτελούν χώρους συγχρωτισμού πλήθους εργαζομένων, όπου η τήρηση στοιχειωδών όρων υγιεινής, πόσιμου νερού, αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Αντίθετα η ύπαρξη συνθηκών υγιεινής, αλλά και ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια είναι ζήτημα διεκδίκησης και πάλης που περνάει μέσα από τη δράση του σωματείου μισθωτών τεχνικών και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε όλη τη χώρα».

«Οι πρόσφατες μαζικές απολύσεις κυριολεκτικά κονιορτοποιούν κάθε πρόσχημα και ισχυρισμό που προβάλλει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκεια του κύματος απολύσεων στο οποίο έχει επιδοθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (6/3/2020) ισχυρίστηκε ότι έχουν απολυθεί τον Φεβρουάριο «συνολικά 15 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2 στο πλαίσιο συνταξιοδότησης» τη στιγμή που απολύει λίγες ημέρες μετά, μόνο στο Σ.Κ.Α σε αυτή τη δόση, δώδεκα (12)!

Στην πρόσφατη (10/3/2020) παράσταση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου για θέματα απολύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι από τον Ιούλιο του 2018 έχει προβεί συνολικά σε 675 απολύσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε (από το αρμόδιο Υπουργείο;) εάν συμπεριλαμβάνει και τους εργαζόμενους τεχνικούς με μπλοκάκι σε αυτό το νούμερο. Η εμπειρία μας πρόσφατη και παλαιότερη συνιστά ότι δεν συμπεριλαμβάνονται.

Το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχεδιασμένο και μεθοδευμένο κύμα απολύσεων με λίστα προγραφών που ξετυλίγεται όπως αποδείχτηκε κυριολεκτικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν το κρύβουν ούτε οι ίδιοι. Στην ανοιχτή επιστολή (10/3/2020) ο κ. Εξάρχου πρόεδρος του ΔΣ της ΑΚΤΩΡ αναφέρει ρητά «Ταυτόχρονα, μειώσαμε τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να ευθυγραμμίσουμε το επίπεδο των εσόδων κατά €1 δισ. έναντι €1,5 δισ. προηγουμένως και κάνουμε στοχευμένες απολύσεις» παραδεχόμενος ουσιαστικά το από τον Ιούλη του 2018 και σε εξέλιξη ευρισκόμενο σχέδιο μείωσης του προσωπικού κατά τουλάχιστον 33%! Το νούμερο «675» με βάση την τοποθέτηση αυτή φαντάζει πολύ μικρό! Έρχονται νέες μαζικές απολύσεις!

Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και όλων των ομίλων και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου, να οπλιστούμε με την πείρα από την εργοδοτική επίθεση που δε σταμάτησε ποτέ, ούτε με το πέρασμα στην ανάκαμψη, να πάρουμε απόφαση αγώνα και να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Έχουμε ένα μόνο δρόμο: την οργάνωση στα ταξικά σωματεία, τη σύγκρουση με τη εργοδοσία μαζί με τις υπόλοιπες ζωντανές ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει τα σχέδια της εργοδοσίας να μας βρουν αποφασιστικά ενωμένους απέναντι τους!

Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει πίσω αμέσως τις κατάπτυστες και καταχρηστικές απολύσεις! Δεν τις δεχόμαστε! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, η επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας, οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι εκδικητικές απολύσεις όποιου αντιστέκεται δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Έκτακτα μέτρα υγιεινής, υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια.

Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Πλήρης δημόσια και δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορωνοϊό και όποιων άλλων εξετάσεων απαιτούνται».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια