Για «άνευ προηγουμένου» ανθρωπιστική κρίση στην κεντρική Μεσόγειο κάνει λόγο η οργάνωση SOS Mediterranee, ζητώντας άμεση λύση για πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και περίπου δύο μήνες παραμένουν καταμεσής της θάλασσας στη Μάλτα.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η ανθρωπιστική οργάνωση, που διασώζει μετανάστες και πρόσφυγες από τη θάλασσα της Μεσογείου,  τονίζει ότι αυτή τη στιγμή 425 μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας και βρίσκονται σε τέσσερα ιδιωτικά κρουαζιερόπλοια που έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Μάλτας και ζητεί με ανακοίνωσή της οι διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν «αμέσως σε ασφαλές μέρος»

Όπως τονίζει η SOS Μεσόγειος, «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν μια επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, που θα κατευθύνεται από τα κράτη, που θα σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και θα σώζει ζωές», επισημαίνοντας ότι «στην κεντρική Μεσόγειο εξελίσσεται ένα σπιράλ χάους και θανάτου».

Και προσθέτει: «Αντί να αποβιβαστούν σε ασφαλές μέρος, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, οι διασωθέντες αυτοί χρησιμοποιούνται για σκοπούς πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία, παρά την επείγουσα κατάσταση, δεν έχει προτείνει ουσιαστικά καμία συντονισμένη λύση για τη μετεγκατάστασή τους».

Στις 22 Μαΐου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει από τη Μάλτα να επιτρέψει “αμέσως” την αποβίβαση περισσότερων από 160 μεταναστών που ήταν εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο.

Η Μάλτα και η Ιταλία έκλεισαν στις αρχές Απριλίου τα λιμάνια τους εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού και από τις αρχές Μαΐου οι οργανώσεις αρωγής έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, αφού το λιμενικό της Ιταλίας κινητοποίησε δύο πλοία για τον σκοπό αυτό.

Η SOS Μεσόγειος ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της διάσωσης» με το πλοίο Ocean Viking «το συντομότερο δυνατό».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια