Με 70 μόλις υγειονομικούς και μάλιστα με τετράμηνες συμβάσεις έχει ενισχυθεί η Περιφέρεια Αττικής κι ενώ η πανδημία κορυφώνεται, αποκάλυψε  μιλώντας σήμερα στον ρ/σ  “Στο Κόκκινο 105.5” ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

“Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας που εποπτεύουν δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, πρόνοιας και φροντίδας, σχολεία, αθλητικούς χώρους κ.ά. υπάγονται στις Περιφέρειες -και έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην πανδημία. Παρά την διαχρονική έλλειψη προσωπικού, ένα αντικειμενικό γεγονός, οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια Αττικής είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ελέγχου και ελεγκτικής προσπάθειας, για το πώς θα προλάβουμε αντί να καταστείλουμε, κάτι πολύ σημαντικό στα ζητήματα Υγείας”, τόνισε αρχικά ο κ. Πατούλης.

Σε σχέση με την ενίσχυση του προσωπικού, ανέφερε ότι η Περιφέρεια ήθελε προσλήψεις μόνιμου, σταθερού και εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών τελικά έδωσε εντολή για τετράμηνες προσλήψεις. “Σε κάθε περίπτωση και επόπτες Δημόσιας Υγείας και άλλο προσωπικό μπόρεσε να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες, συνολικά περίπου 250 εκ των οποίων οι υγειονομικοί ήταν περίπου 70.”

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι κενές οργανικές θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής προσεγγίζουν τις 1.500. Όπως είπε, από τον Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε, έλειπαν βάσει του εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας της Περιφέρειας περίπου 1.200 άτομα, περίπου 30%-40%. Και λείπουν κυρίως από τα σημεία αιχμής, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς γενικότερα. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή από την κεντρική κυβέρνηση (πιθανολογώ όπως έχει κάνει και η προηγούμενη διοίκηση) να υπάρξει πληρότητα θέσεων ιδιαίτερα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ευοδωθεί το αίτημα. Αντίθετα, λόγω της «κινητικότητας» υπήρξε μετακίνηση 200 περαιτέρω ατόμων προς κεντρικές διευθύνσεις, όπου έχουν καλύτερες αποδοχές για τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως περιέγραψε, κάτι που δείχνει την ανάγκη για μισθολογική ισοτιμία μεταξύ των κρατικών λειτουργών ανά βαθμών οπουδήποτε και αν εργάζονται.

Αναφερόμενος εξάλλου στην προσπάθεια θωράκισης δομών όπως τα γηροκομεία, υπό το φως τόσο των δεκάδων θανάτων σε μονάδα της βόρειας Ελλάδας όσο και περιστατικών covid-19 στην Αττική, ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνος για τα πρωτόκολλα και τα τεστ στο προσωπικό είναι ο ΕΟΔΥ, που έχει πει για τα γηροκομεία ότι όποιος εργαζόμενος επιστρέφει από άδεια παραθερισμού πρέπει να έχει πρώτα ελεγχθεί. Αυτό είναι ευθύνη των διευθύνσεων των δομών, πρέπει να το εφαρμόζουν. “Υπάρχουν 300 γηροκομεία σε όλη την Ελλάδα, 140 στην Αττική, πρέπει να το κάνουν απαραιτήτως. Η Περιφέρεια Αττικής ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον ΕΟΔΥ, ξεκινήσαμε να καλύψουμε τυχόν κενά του κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα για μετρήσεις σε γηροκομεία, τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε τρόφιμους. Έτσι προέκυψε και ο εντοπισμός ασυμπτωματικού περιστατικού στο Μαρούσι.”

“Αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων υπάρχουν στους κρατικούς μηχανισμούς πολλές φορές, η πρόληψη και η Δημόσια Υγεία πρέπει να γίνεται από την Αυτοδιοίκηση, με συνεργασία Δήμων και Περιφερειών. Οι ποιοτικές ελλείψεις που καταγράφονται σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με τις ελλείψεις προσωπικού”, όπως είπε ο κ. Πατούλης. Η νομοθετική πρωτοβουλία του Μαρτίου, όπως παραδέχθηκε, είχε λίγο «μπέρδεμα» μεταξύ Διεύθυνσης Υγείας για την Δημόσια Υγεία και τις διευθύνσεις των Περιφερειών.

“Πρέπει να γίνει σαφές, έλειπαν και λείπουν άνθρωποι της Υγείας από διάφορες δομές, που μπορούν να βοηθήσουν σε ζητήματα προστασίας της υγείας των πολιτών και ευρύτερα της Δημόσιας Υγείας. Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σχεδιασμός, με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα δημιουργήσει ένα υγειονομικό σύστημα που δεν θα ξεκινά από την θεραπεία”, τόνισε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια