Σοβαρές καταγγελίες που απαιτούν άμεσες απαντήσεις από πλευράς των διοικήσεων των δύο κρατικών φορέων ενημέρωσης καταθέτει η παράταξη της ΕΣΗΕΑ «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας σε ΕΡΤ και ΑΠΕ.

Στην καταγγελία της, η παράταξη κάνει λόγο για δύο κρούσματα κορονοϊού, τα οποία κατά τον πρόσφατο «αιφνιδιαστικό» έλεγχο της ΕΣΗΕΑ επιχειρήθηκε να μείνουν κρυφά, ενώ «με παρέμβαση του εκπροσώπου της Δημήτρη Τσαλαπάτη αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο νέα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού που η διοίκηση μαζί με κάποιους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους των δημοσιογράφων προσπαθούσαν να αποκρύψουν».

Ωστόσο, οι προβληματικές αναφορές δεν σταματούν εδώ, αφού γίνεται γνωστό πως στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ γίνονται τεχνικές εργασίες για την κατασκευή ενιαίου χώρου για τις ειδήσεις (Newsroom), ο οποίο δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στον χώρο γίνονται αλλαγές που φέρονται να μην έχουν την έγκριση της πολεοδομίας, παρότι οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα, καταγγέλλεται πως ο χώρος που θα φιλοξενεί τα γραφεία της ροής των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης θα γίνεται πόλος έλξης για όσους εργαζόμενους και μη επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες, αφού ο μόνος «διάδρομος» θα περνά μέσα από τα γραφεία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες αφορούν και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόσο για την μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για το γεγονός πως οι εσωτερικοί συντάκτες έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με την αύξηση του καθημερινού ωραρίου κατά μία ώρα, με αποτέλεσμα επί της ουσίας την μείωση αποδοχών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Σκηνές ρόκ επικράτησαν την Πέμπτη στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ με τον δήθεν …αιφνιδιαστικό έλεγχο από την εργοδοτικής πλειοψηφίας των 6 της ΕΣΗΕΑ στους χώρους δουλειάς της ΕΡΤ, για τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας σε χώρους χωρίς κτιριοδομική ασφάλεια , εξαερισμό όπου στριμώχνουν με το ζόρι τους εργαζόμενους.

Η επιτροπή λοιμώξεων της ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου Αγάτσα Νικολάρα Γυπάκη και περίοικοι) τα βρήκε όλα να λειτουργούν άψογα(!), παρά το τσουβάλιασμα των δημοσιογράφων στο κτίριο του παλιού γκαράζ και την δημιουργία ενός χώρου για όλους που δεν κάνει ούτε για τους μισούς!…

Στην ΕΡΤ όμως με την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΚΕΔ Δημήτρη Τσαλαπάτη αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο νέα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού που η διοίκηση μαζί με κάποιους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους των δημοσιογράφων προσπαθούσαν να αποκρύψουν.

Κανείς όμως δεν βεβαιώνει τι άλλο συμβαίνει ούτε λέει κουβέντα για την έκταση της ιχνηλάτησης. Η ΕΡΤ που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως και το ΑΠΕ, αποτελούν φαίνεται άβατο για τον ελεγκτικό μηχανισμό Τσιόδρα-Χαρδαλιά

Η διοίκηση Ζούλα-Γαμπρίτσου μέσα στον πανικό που προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις και οι δημόσιες καταγγελίες των εκπροσώπων της ΚΕΔ, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μία εγκύκλιο που εκδόθηκε την Παρασκευή με την υπογραφή του γενικού διευθυντή Ε. Λουριδά ο οποίος, για να μην φορτωθεί την ευθύνη, ομολογεί το πρόβλημα στην ΕΡΤ αλλά κατηγορεί τους εργαζόμενους ( δημοσιογράφους και τεχνικούς) ότι δεν φοράνε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!..

Τα προβλήματα όμως αναγνωρίζει κατ ιδίαν και ο ιατρός εργασίας που του επιτρέπουν όμως να βρίσκεται στην ΕΡΤ μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να μην υπάρχει πλήρης εικόνα.

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι ο ενιαίος χώρος για τις ειδήσεις ( NEWS ROOM) που δημιουργείται στον πρώτο όροφο δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, όπως αποκάλυψαν οι τυπολογίες ( www.typologies.gr).

Στο συγκεκριμένο χώρο γκρεμίζονται οι τοίχοι από πέντε γραφεία ( τα δύο είναι τυφλά) ενώ καταργείται ο διάδρομος του πρώτου ορόφου που θα φιλοξενεί γραφεία και η διέλευση για τις τουαλέτες θα γίνεται για εργαζόμενους και περαστικούς μέσα από την αίθουσα σύνταξης!

Ο χώρος δεν επαρκεί για όλους ενώ οι στατικές αλλαγές που επιχειρούνται στο κτίριο δεν φαίνεται να έχουν την έγκριση της πολεοδομίας παρά το γεγονός ότι άρχισαν οι εργασίες.

Ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Φ. Καφαράκης δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τους κινδύνους από τη πανδημία που συνδέονται με την κατάσταση που επικρατεί στο master control, στο τυφλό στούντιο στο υπόγειο στο news room που χτίζεται, στα στούντιο του ραδιοφώνου .Επιχείρησε μάλιστα να τα φορτώσει σε μία αρχιτέκτονα του κτιρίου, τον γενικό διευθυντή προσωπικού και τον ιατρό εργασίας.

Εντύπωση προκάλεσε η υπεράσπιση της διοίκησης από την Α Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και την Ειδική Γραμματέα που εργάζονται στην ΕΡΤ, όπως και οι αποστάσεις που κράτησε στη συνάντηση ο διευθυντής ειδήσεων πολιτικός συντάκτης που καλύπτει στις δημόσιες εμφανίσεις τους όλους τους προέδρους της ΝΔ.

Στο ΑΠΕ η κατάσταση των γραφείων είναι ανάλογη με τον γενικό διευθυντή να απαιτεί εργασία σε ακατάλληλους χώρους ακόμη και από άτομα που ανήκουν στην κατηγορία ευπαθών ομάδων.

Ήδη στο ΑΠΕ αυξήθηκε κατά μία ώρα την μέρα το ωράριο απασχόλησης των εσωτερικών συντακτών που σημαίνει στην ουσία γίνεται μείωση αποδοχών , αφού για το αυξημένο ωράριο αμείβονται με τον ίδιο μισθό και με κολοβή αναγνώριση προϋπηρεσίας.

Πηγή: pressproject

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια