Ο Αντρέας Κάμπλιτς, υποψήφιος του AfD για την πρωθυπουργία στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, είχε μετάσχει σε συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής το 2007, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που διέρρευσε στη γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το στέλεχος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές σε Βραδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγκία το ερχόμενο σαββατοκύριακο, μπορεί να γίνει ο πρώτος πολιτικός του AfD σε κρατίδιο της Γερμανίας, είναι ο ένας από τους 14 νεοναζί που ταξίδεψαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση της Πατριωτικής Συμμαχίας το 2007.

Η πατριωτική Συμμαχία ήταν ένα κόμμα που όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια, το οποίο ίδρυσαν στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Εκείνη η ομάδα των Γερμανών νεοναζί, στην οποία συμμετείχε και ο ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος Γερμανικό Ράιχ, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της ελληνικής αστυνομίας, διότι είχαν κρεμάσει σημαία με σβάστικα από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου διέμεναν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εκείνη την ημέρα το ξενοδοχείο δέχτηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ στην είσοδό του. Η βομβιστική επίθεση είχε αποδοθεί στον αναρχικό χώρο.

Ο Κάλμπιτς, όταν ρωτήθηκε από το Spiegel σχετικά, επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στην Αθήνα εκείνη την περίοδο, αλλά αρνήθηκε ότι βρισκόταν στο ξενοδοχείο όταν έγινε η βομβιστική επίθεση.

Υποστήριξε δε ότι «δεν συμμετείχε με ενθουσιασμό» στην εκδήλωση των Ελλήνων ακροδεξιών, ενώ «έκτοτε δεν τον ενδιέφεραν ούτε οι πολιτικοί στόχοι ούτε τα πρόσωπα που συμμετείχαν».

Το AfD σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το ισχυρότερο στο Βραδεμβούργο, το κρατίδιο που περικλείει το Βερολίνο, ενώ και πλέον οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μετά την αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού, θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν το κόμμα να βγάλει τον Αντρέας Κάμπλιτς από υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν και δύο ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έδωσε η εφημερίδα Die Welt, στα οποία ο Αντρέας Κάμπλιτς ήταν σεναριογράφος με στόχο να «δοξαστεί παγκοσμίως ο Χίτλερ», και σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, Τόμας Βέμπερ, «κατάπινε αμάσητη την προπαγάνδα των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών», που «παρουσίαζε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αποτέλεσμα μιας “συμμαχίας του κακού” μεταξύ Εβραίων και Μαρξιστών».

Ο Αντρέας Κάμπλιτς είπε ότι απλώς βοήθησε τον πεθερό του, που ήταν ο βασικός σεναριογράφος των ντοκιμαντέρ, αλλά δεν ήξερε καλά γερμανικά, και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι «ούτε ακροδεξιός ριζοσπάστης ούτε εξτρεμιστής».

*Αλιευμένο από την Εφ.Συν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια