Το Star Wars επέστρεψε. Μετά από δεκαετή αναμονή, η ταινία έσπασε τα ταμεία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες τόσο σε εισπράξεις όσο και σε κριτικές. Και, δικαιωματικά, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις κορυφαίες ταινίες της σειράς, διαθέτοντας σύγχρονη αισθητική, αλλά και παντρεύοντας τη γρήγορη δράση της prequel τριλογίας με τα σεναριακά μοτίβα της original τριλογίας. Προσθέστε σε όλα αυτά τη συγκίνηση μπροστά στη θέα των -γερασμένων πια- ηθοποιών του αρχικού καστ να συναντούν νέους χαρακτήρες, φρέσκους και πολλά υποσχόμενους, με την Rey να πρωταγωνιστεί ως ο νέος Luke Skywalker.

Η Rey διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των ηρώων του Star Wars: τόλμη, εξυπνάδα, δυναμισμό, γενναιότητα, με τη διαφορά οτί αποτελεί τον πρώτο γυναικείο χαρακτήρα που έχει τόσο βασικό ρόλο στην ταινία και που ταυτόχρονα προβάλλεται καθαρά ως πολεμίστρια.

H Rey έχει ευθύ χαρακτήρα που δεν εξομαλύνεται από “χαριτωμενιές” που εύκολα εντοπίζονται σε άλλες πρωταγωνίστριες ταινιών δράσης. Δεν παρουσιάζεται ως τρόπαιο ή βοηθητικό στοιχείο της ιστορίας, που ως ουσιαστικό λόγο ύπαρξης έχει την εξέλιξη/ εξύψωση κάποιου άλλου -ανδρικού- χαρακτήρα (βλ. Leia, Padme). Δε φοράει αποκαλυπτικά ή διακοσμητικού χαρακτήρα κοστούμια, δε φλερτάρει και δεν καταδέχεται υποδείξεις ή βοήθεια ως ασθενέστερη.

“Μπορώ να τρέξω και χωρίς να μου κρατάς το χέρι”, “Δε χρειάζομαι όπλο” είναι μερικές μόνο από τις ατάκες της που κάνουν τις -λόγω χρονολογικής παραλληλίας- αντίστοιχες πρωταγωνίστριες-πολεμίστριες των τριλογιών Hunger Games και Divergent να φαίνονται διαρκώς καθοδηγούμενες και υποβοηθούμενες και μέρος του δυναμισμού τους να επισκιάζεται από την επίμονη εστίαση των ιστοριών τους στις ρομαντικές τους περιπλέξεις.

Όχι. Η Rey ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της ισοτιμίας των φύλων και γεννά μια νέα αισιοδοξία για το φεμινισμό, πρωταγωνιστώντας σε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του αιώνα και αποτελώντας ισχυρό πρότυπο για τα νέα κορίτσια, που βομβαρδίζονται καθημερινά με την αναπαραγωγή κινηματογραφικών χαρακτήρων τύπου Anastasia Steele και διασημοτήτων τύπου Kim Kardashian.

Η Rey είναι η πρωταγωνίστρια που όλοι περιμέναμε. Και ήρθε για να μείνει!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X