Η 14η Μαρτίου είναι η μέρα του π, κατά περίεργη σύμπτωση, η ημερομηνία αυτή είναι η μέρα των γενεθλίων του Αϊνστάιν και η μέρα του θανάτου του Stephen Hawking.

«Να κοιτάς ψηλά τα αστέρια κι όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι βλέπεις και αναρωτήσου τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος.»

O Hawking ήταν ένας από τους πιο διάσημους θεωρητικούς φυσικούς της εποχής μας, μια εμβληματική μορφή για την κοσμολογία, ένας σπουδαίος διανοητής και ένας αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της επιστήμης, με πολλά βραβεία, σημαντικότερα εκ των οποίων, το βραβείο Albert Einstein, το βραβείο Βολφ, το μετάλλιο Copley και το βραβείο Θεωρητικής Φυσικής.

Το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου», που εκδόθηκε την Πρωταπριλιά του 1988, αποτέλεσε ένα εκδοτικό φαινόμενο και καθιερώθηκε σαν ένα κλασικό έργο. Μπήκε στο βιβλίο Guinness, αφού κατάφερε να μείνει στον κατάλογο των best seller της εφημερίδας Sunday Times του Λονδίνου για 237 εβδομάδες. Στον πρόλογο της επανέκδοσης του βιβλίου το 1996, αναφέρει ότι έχει πουλήσει περισσότερα βιβλία για τη φυσική από όσα η Madonna για το σεξ, αναφερόμενος προφανώς στα βιβλία sex που εξέδωσε η τραγουδίστρια το 1992 και αποδίδοντας την παρατήρηση σε έναν φοιτητή του.

To 1962, όταν ο Hawking ήταν 21 ετών, οι γιατροί τον πληροφόρησαν ότι έπασχε από ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση), γνωστή και ως ασθένεια του Lou Gehrig, και ότι του απέμεναν δύο χρόνια ζωής. Παρά το σύννεφο που υπήρχε πάνω από το μέλλον του, ξεκίνησε να ζει και να δουλεύει πάνω στην έρευνά του με μεγαλύτερη ένταση και έζησε άλλα 55 χρόνια, αξιοποιώντας κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του.

Η πρώτη του μεγάλη καινοτομία ήρθε το 1970, όταν εκείνος και ο Roger Penrose εφάρμοσαν στο σύμπαν τα μαθηματικά που ισχύουν στις μαύρες τρύπες και απέδειξαν ότι μια μοναδικότητα, μια περιοχή άπειρης καμπυλότητας στο χωροχρόνο, περιέχει το μακρινό μας παρελθόν: το σημείο από το οποίο προήλθε το big bang. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις μαύρες τρύπες, διατυπώνοντας θεωρίες που απασχόλησαν τους φυσικούς της εποχής.

Οι ριζοσπαστικές του ανακαλύψεις οδήγησαν στην εκλογή του ως μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, σε ηλικία μόλις 32 ετών και πέντε χρόνια αργότερα έγινε Λουκασιανός Καθηγητής Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Cambridge, μια έδρα την οποία κατείχαν διαπρεπείς επιστήμονες όπως ο Isaak Newton και ο Paul Dirac, ένας από τους ιδρυτές της κβαντομηχανικής.

To 2007, ο Hawking έγινε το πρώτο τετραπληγικό άτομο που είχε την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας, ως μέρος του πληρώματος ενός προσομοιωτή έλλειψης βαρύτητας. Ύστερα είπε: «πιστεύω ότι το ανθρώπινο είδος δεν έχει μέλλον αν δεν ταξιδέψει στο διάστημα».

Ο Hawking δεν έμεινε μόνο στην επιστημονική έρευνα, συνήθιζε να παίρνει θέση και να σχολιάζει.

Σε μια επιστολή προς την οργανωτική επιτροπή ενός συνεδρίου στο Ισραήλ έγραφε:

«Αποδέχθηκα την πρόσκληση για το προεδρικό συνέδριο με την πρόθεση να μην μου επιτραπεί μόνο να εκφράσω τη γνώμη μου για τις προοπτικές μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, αλλά και επειδή θα μου επιτρέψει να μιλήσω για τη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, έχω λάβει πολλά mail από Παλαιστίνιους ακαδημαϊκούς. Όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να σεβαστώ το μποϊκοτάζ. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποχωρήσω από το συνέδριο.

Αν παραβρισκόμουν, θα έλεγα ότι η πολιτική της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης τείνει να οδηγήσει σε καταστροφή».

Για τη Συρία είπε:

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένα βδέλυγμα, το οποίο ο κόσμος βλέπει ψυχρά από απόσταση. Πού είναι η συναισθηματική μας νοημοσύνη, η αίσθηση της συλλογικής δικαιοσύνης;»

O θάνατός του αποτέλεσε κεντρική είδηση για όλο το διαδίκτυο. Άνθρωποι, ανεξαρτήτως επιστημονικού ενδιαφέροντος, έγραψαν μία ή δύο λέξεις στα social media γι’ αυτόν και αυτό, από μόνο του, είναι μια επιτυχία για ένα χώρο που δεν συνηθίζει να έλκει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X