Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ στηρίζουν τον αγώνα του Βασίλη Δημάκη και ζητούν την άμεση επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μπορεί να ασκεί το αυτονόητο δικαίωμά του στην εκπαίδευση και την  πλήρη υγειονομική φροντίδα και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης στους κρατουμένους και τις κρατούμενες λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Το κείμενο στήριξη των φοιτητών και φοιτητριών:

Ο Βασίλης Δημάκης, αν και κρατούμενος, κατάφερε παρακολουθώντας μαθήματα μέσα στα κέντρα κράτησης, να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις το 2017 και να πετύχει την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων, τον Μάρτιο του 2018, ο Βασίλης Δημάκης έδωσε έναν ακόμα –μεγαλύτερο- αγώνα όταν οι αρμόδιες αρχές του αρνούνταν το δικαίωμα παρακολούθησης των μαθημάτων του. Τότε, ο ίδιος με λευκή απεργία και έχοντας στο πλευρό του ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής συμπαράστασης, κατάφερε να κερδίσει αυτό που διεκδικούσε –το δικαίωμά του στην εκπαίδευση. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο Βασίλης Δημάκης έρχεται αντιμέτωπος με έναν ακόμα Γολγοθά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βασίλης «τόλμησε» να διεκδικήσει μέτρα προστασίας από τον COVID-19 για τους κρατούμενους των φυλακών, στους οποίους από το κράτος δεν έχουν φτάσει ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά, ούτε έχει εφαρμοστεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο πρόληψης, παρόλο που ο συνωστισμός είναι τεράστιος.

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν να στείλει ΕΚΑΜ στις φυλακές Κορυδαλλού, τα οποία εισέβαλαν και μετέφεραν βίαια τον Βασίλη Δημάκη στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, χωρίς να τον αφήσουν καν να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα, «με ένα παπούτσι και μία παντόφλα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του. Μάλιστα, κρατείται στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης χωρίς να έχει προβεί σε οποιοδήποτε παράπτωμα. Με τη μεταφορά του στα Γρεβενά, είναι προφανές, ότι του είναι αδύνατον να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του, ενώ αφορμή για όλα αυτά δεν αποτέλεσε τίποτα άλλο από τη συμμετοχή του στους αγώνες των κρατουμένων για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Έτσι, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε στις 23/04 απεργία πείνας και στις 27/4 και απεργία δίψας, με σκοπό να ικανοποιηθεί το αίτημά του για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ μέχρι σήμερα έχει ήδη χάσει το 1/5 του βάρους του. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απεργία πείνας στην οποία προέβη διήρκεσε 31 ημέρες εκ των οποίων τις 8 έκανε και απεργία δίψας, ενώ αυτή η διαδικασία του δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Ως μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Τμήματος ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ, στηρίζουμε τον αγώνα του συναδέλφου μας και απαιτούμε:

  • Την άμεση επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μπορεί να ασκεί το αυτονόητο δικαίωμά του στην εκπαίδευση.
  • Την πλήρη υγειονομική φροντίδα και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης στους κρατουμένους και τις κρατούμενες λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια