Η μουσική εξελίσσεται. Το rock αλλάζει. Το κενό που άφησε, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 το κίνημα της punk ήρθε να καλύψει πολύ επιτυχημένα η grunge και ανέτρεψε το ως τότε  σκηνικό. Και όταν η grunge αποσύρθηκε τι; Σε αυτό το ερώτημα ήρθε να απαντήσει το stoner rock και να συγκεντρώσει τους οπαδούς του σκληρού ήχου και όχι μόνο.

Η Stoner μουσική είναι είδος της rock με αργό ή μέσο ρυθμό, με έντονα παραμορφωμένες κιθάρες και μπάσο, μελωδικά φωνητικά και παραγωγή που θυμίζει στυλ της δεκαετίας του ’70. Αντιπαθεί τα πρίμα, και ο αριθμός των συγχορδιών σε ένα τραγούδι είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, διότι εδώ όπως και στα blues σημασία έχουν η ατμόσφαιρα και το ύφος του κάθε κομματιού. Είναι από τα είδη της μουσικής που σε συνεπαίρνουν και σε ταξιδεύουν σε μία εγκεφαλική περιπλάνηση. Το μυαλό σου, περισσότερο, ακούει τη μουσική, παρά τα αυτιά σου. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90, αλλά έχει τις ρίζες του στη μουσική των Black Sabbath και του Doom Metal, σε συνδυασμό με το ψυχεδελικό rock της δεκαετίας του ’60. Ειδικά ο τρίτος δίσκος των Black Sabbath, “Master of Reality”, θεωρείται ως ένας από τους προπομπούς της stoner. Ο σκοτεινός, βαθύς ήχος του είναι χαρακτηριστικός, αφού ο Tony Iommi, κιθαρίστας των Black Sabbath, κατέβασε τον ήχο κατά τρία ημιτόνια.

Το κίνημα της stoner ξεκίνησε και αναπτύσσεται ουσιαστικά από τη δεκαετία του ’90. Σταδιακά συγκροτήματα-σταθμοί όπως οι Kyuss, Fu Manchu, Nebula κ.α., αφήνουν πίσω το hard rock και τους heavy rock ήχους της προηγούμενης δεκαετίας και δημιουργούν σε πιο stoner ύφος. Η σκηνή στηρίχθηκε με τη βοήθεια της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας Mans Ruin Records, η οποία ιδρύθηκε το 1994. Οι Kyuss αφήνουν τις prive εμφανίσεις στην έρημο και μπαίνουν στο studio και ηχογραφούν τον κατά πολλούς καλύτερο δίσκο τους, “Welcome to Sky Valley”. Αυτή τη στιγμή η stoner σκηνή εκπροσωπείται από μεγάλα ονόματα, όπως οι Clutch, Electric Wizard, Queens of the Stone Age κ.α.

Στη χώρα μας η stoner rock εδώ και λίγα χρόνια γνωρίζει τρομερή άνθιση. Πολλές ταλαντούχες μπάντες ξεπηδούν στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία και έρχονται για να ταράξουν για τα καλά τα νερά της εγχώριας σκηνής. Η stoner σκηνή θεωρείται ως μία από τις πιο υγιείς και δυναμικές, καθώς κυκλοφορούν ποιοτικοί δίσκοι και οι μπάντες ανοίγονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό.

11004365_10205055062370109_1317265776_n

Άξιοι να φέρουν το όνομα “Πατέρες της stoner” στην Ελλάδα είναι οι Nightstalker, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από το 1989. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους-ορόσημο, με τον τελευταίο, “Dead Rock Commandos”, να κυκλοφορεί το 2012. Σήμερα, ναυαρχίδα του ελληνικού rock/metal θεωρούνται οι Planet of Zeus. Με την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου, “Vigilante”, αφήνουν τις metal επιρροές και τον αργό ρυθμό. Δεν τους έχει χαρακτηρίσει τυχαία ο Bruce Dickinson ως “Hairy ass stoner rockers”! Άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι είναι οι 1000mods, Lucky Funeral, και οι Lord 13.

Το rock μεταβάλλεται και κάνει κύκλους. Μπορεί σε μερικά χρόνια να γυρίσουμε σε πιο παραδοσιακά ακούσματα jazz ή  blues. Μπορεί το stoner rock να αποτελεί παρένθεση, ή και κίνημα. Το σίγουρο όμως η πραγματικότητα που συναντάμε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το stoner είναι εδώ πιο δημιουργικό, πιο δυναμικό, πιο αυθεντικό, πιο εξελίξιμο από ποτέ. Πρόκειται για μουσική που δεν κάνει εκπτώσεις στις αξίες της. Μια εμπειρία που αν τη βιώσεις μπορεί να σε οδηγήσει σε ακούσματα διαφορετικά και σε καμία περίπτωση κοινότυπα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]