Mετά το θάνατο του 18χρονου διαδηλωτή Ντίλαν Κρους από δακρυγόνο της κολομβιανής αστυνομίας, η πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής συγκλονίζεται από ένα ακόμα θάνατο ενός νέου ανθρώπου, του 21χρονου στρατιώτη Μπράντον Σέλι, που αυτοκτόνησε έχοντας πρώτα αναρτήσει βίντεο συμπαράστασης στις απεργίες που γίνονται αυτό τον καιρό ενάντια στην κυβέρνηση Ντούκε κι εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Ο νεαρός άνδρας, που εργαζόταν ως μηχανικός υπολογιστών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της μονάδας, κατήγγειλε πως ο στιγματισμός που δέχτηκε από τους ανωτέρους του επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας δεν του «άφησε καμία επιλογή». Το βίντεο τραβήχτηκε το Σάββατο, και σε αυτό ο Σέλι καταγγέλλει το κλίμα εκφοβισμού και απειλών που δεχόταν στο στρατόπεδο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις: « Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Άκουσα ότι είμαι ακροαριστερός και αντικοινωνικό στοιχείο», ανέφερε ο στρατιώτης, λέγοντας πως στον ίδιο και τους συναδέλφους του απαγορεύεται να μιλούν για τις αδικίες που βλέπουν και τους επιτάσσεται να σκύβουν το κεφάλι.

Αναζητώντας μια διέξοδο, ο Σέλι ζήτησε να απολυθεί από το στράτευμα, λαμβάνοντας ως απάντηση πως θα κατηγορούνταν για λιποταξία, ένα έγκλημα που επισείει μέχρι και 6 χρόνια φυλάκιση στην Κολομβία. Ο άντρας απεγνωσμένος θεώρησε πως η αυτοκτονία είναι η μόνη λύση για να μην προκαλέσει προβλήματα στην οικογένειά του, την οποία αποχαιρέτισε στο ίδιο βίντεο. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει ακόμα μια φορά εμφατικά τη συμπαράστασή του στους Κολομβιανούς που βρίσκονται στο δρόμο, ιδιαίτερα τους φοιτητές: «Σας καλώ να παλέψετε, να παλέψετε για τη μόρφωσή σας. Δεν είμαστε η δεξιά ή η αριστερά, είμαστε ο λαός. Ο στρατός αποτελείται από το λαό γιατί οι οικογένειές μας είναι ο λαός. Σας στηρίζω».

Ο κολομβιανός στρατός επιβεβαίωσε την αυτοκτονία του στρατιώτη και υποστήριξε πως διέταξε «κατεπείγουσα έρευνα» για το περιστατικό και τις καταγγελίες απειλών κι εκφοβισμού του αυτόχειρα.

*Από την Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια