Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που βέβαια με τα γνωστά λογιστικά τερτίπια μετατρέπεται σε πλεόνασμα, παρουσιάζει ο προϋπολογισμός. Ευτυχώς, η επιτάχυνση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και της απονομής δικαιοσύνης δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία για την ολοκλήρωση του success story.

Συγκεκριμένα, με πρωτόγνωρους ρυθμούς αποστέλλονται τα “ραβασάκια” του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη χρεών προς την Εφορία. Η θέληση των υπαλλήλων να πιάσουν τον στόχο για τα φορολογικά έσοδα είναι τέτοια, που δεν αγνοείται καμία οφειλή, όσο μικρή κι αν είναι. Γι’ αυτό και αποστέλλονται ειδοποιητήρια μέχρι και για 0,01 ευρώ.

Ορισμένοι εκφράζουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το χαρτί για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου αλλά και του διπλότυπου πληρωμής κοστίζουν αρκετά παραπάνω από την οφειλή του ενός λεπτού. Ωστόσο το -απόλυτα μηχανογραφημένο και εκσυγχρονισμένο, πλέον- ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι δεν κάνει εξαιρέσεις στο “κυνήγι” των οφειλετών.

Ένας κάποιος προβληματισμός εκφράζεται και για το χρόνο που ξοδεύουν τόσο οι υπάλληλοι του υπουργείου στη σύνταξη των ειδοποιητηρίων, όσο και οι ταμίες στις ΔΟΥ για την είσπραξη των οφειλών. Αλλά το χρέος είναι χρέος και πρέπει να εξοφλείται, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, και προσθέτουν με νόημα: “καταδικάζουμε τη φοροδιαφυγή από όπου και αν προέρχεται”.

sucessreloaded2

 Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, εάν η είσπραξη οφειλών ύψους 0,01-0,05 ευρώ συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα θα πετύχει πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα σε 4.305.891 χρόνια.

Αισιοδοξία όμως εκφράζεται και για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που ως γνωστόν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η εκδίκαση αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών προσδιορίζεται συχνά για το 2020 ή 2021, ενίοτε και για το 2025. Έτσι δίνεται κίνητρο στους δανειολήπτες που “καίγονται” να ρυθμίσουν τις οφειλές τους να τα αφήσουν αυτά και να βρουν καμιά τρίτη ή τέταρτη δουλειά για να ξεχρεώσουν τις τράπεζες, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να πάρει επιτέλους μπρος η οικονομία.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, όπως αποκαλύπτουν πηγές κοντά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να μην αλλάξει απολύτως τίποτα: η σχεδόν παντελής απουσία μηχανογράφησης και οι 3.800 κενές οργανικές θέσεις στα ελληνικά δικαστήρια αναμένεται να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την εκδίκαση υποθέσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία ελπίδα ρύθμισης οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X