Μερικές σκέψεις για τους πρόσφυγες και την κατάσταση στα σύνορα από τον Σωτήρη Ρούσσο, αν. Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων.

1. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη, οργανωμένη και βίαιη μετακίνηση ανθρώπων από τις τουρκικές αρχές με σκοπό τον πολιτικό εκβιασμό της Ε.Ε. ώστε να ενισχύσει την Τουρκία στην πολιτική της στη Συρία. Η Τουρκία λέει δηλαδή ότι αφού δεν με αφήνουν να υλοποιήσω τις πολιτικές προτεκτοράτου και δημογραφικής αλλαγής (με πρόσφυγες) στην βόρεια Συρία θα στείλω τους πρόσφυγες στα σύνορά τους. Πρόκειται για συμπεριφορά κράτους-μαφιόζου πέρα από κάθε διεθνή κανόνα.

2. Οι άνθρωποι που έρχονται στον Έβρο και τα νησιά δεν είναι εισβολείς, είναι άνθρωποι απελπισμένοι που έχουν περάσει τόσα βάσανα όσα δεν μπορεί να φανταστεί κανείς μα κανείς από εμάς. Δεν έχουν πρόθεση άλλωστε να μείνουν στην χώρα μας αλλά να διέλθουν προς την δυτική και βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό τα επιχειρήματα περί αλλοιώσεως και κοινωνικής διάβρωσης της Ελλάδας λόγω των προσφύγων είναι άνευ ουσίας. Δυστυχώς οι πολιτικές που ακολουθούνται στο προσφυγικό, έχουν κάνει αδύνατη την υποδοχή όλων αυτών των ανθρώπων.

3. Είναι η ώρα να τεθεί η Ε.Ε. προ των ευθυνών της με την εξής και μόνο πρόταση: δημιουργία ευρωπαϊκών hot spots εντός του τουρκικού εδάφους για εξέταση αιτήσεων ασύλου και αναλογική κατανομή προσφύγων στα κ-μ της Ε.Ε. Τυχόν άρνηση της Τουρκίας να το δεχτεί θα πρέπει να οδηγήσει σε σκληρές κυρώσεις εναντίον της. Διασύνδεση του θέματος με το ελληνικό consensus για θέματα σημαντικά για άλλα κράτη.

4. Το Πολεμικό Ναυτικό και κατ’ επέκταση το Λιμενικό Σώμα, “το μέγα το της θαλάσσης κράτος” δημιουργήθηκε από τις νίκες και τις ηρωϊκές θυσίες των Κανάρηδων, των Μιαούληδων, των Κουντουριώτηδων, των Λάσκων και άλλων ηρώων και όχι με το να βυθίζει βάρκες με γυναίκες και μωρά, όπως ζητούν κάποιοι. Και σήμερα συνεχίζει αυτήν την τιμημένη παράδοση, διασώζει τους απελπισμένους, διαφυλάσσει τα ελληνικά όρια έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και μας κάνει υπερήφανους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια