Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιείται τελικά η συναυλία ενάντια στη λεηλασία της φύσης στην Αθήνα που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της κακοκαιρίας.

Η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων καλεί στη συναυλία, όπου θα συμμετάσχουν πολλοί καλλιτέχνες, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Σε ό,τι αφορά τη μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στη λεηλασία της φύσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι σε αυτήν συμμετείχαν πολλές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, το φράγμα της Μεσοχώρας, η καταστροφή των βουνών και των ποταμών, ομάδες που μάχονται ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών εργοστασίων στη Ζήρεια, την Οίτη, την Ικαρία, την Ανδρο, την Τήνο, την Κρήτη, τον Πάρνωνα, τη Μάνη, τον Καβομαλιά, την Εύβοια, τον Κίσσαβο, την Πίνδο, τα Αγραφα και αλλού.

«Το μήνυμα που δόθηκε είναι πως πλέον αρχίζει να αναδύεται σε πολλά μέρη της χώρας ένα άτυπο δίκτυο οργανωμένων δομών και μορφών αντίστασης με ιδιαίτερη δυναμική, το οποίο δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει κάποιες εταιρείες και κάποιους υπαλλήλους υπουργείων και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να αλώσουν αυτή τη γη, εξαφανίζοντας έτσι κάθε ομορφιά της, κάθε μνήμη που κουβαλά, αλλά και κάθε άλλη πιθανή προοπτική. Ο αγώνας μας για την απόσυρση των σχεδίων καταστροφής των αγραφιώτικων βουνών αλλά και των κατηγοριών που επικρέμανται εναντίον των τεσσάρων συναγωνιστών μας από την Καρδίτσα και τη Λάρισα θα δυναμώνει μέρα με τη μέρα» αναφέρει η Πρωτοβουλία. Και καλεί σε εκδήλωση πριν από τη συναυλία (5.30-7.30 μ.μ.) σχετικά με τον νικηφόρο αγώνα των ιθαγενών στο Standing Rock της Βόρειας Ντακότας, με ομιλητή τον συμμετέχοντα στην εκεί κατασκήνωση αντίστασης Π. Σταυρόπουλο, στα γραφεία του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα).

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων:

Η συναυλία που αναβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη,
“Παγκόσμια Μέρα Βουνού”, λόγω κακοκαιρίας, επιστρέφει με ευοίωνες καιρικές προγνώσεις.
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 7:30 μ.μ. στην Πλατεία Κοραή.

Δέκα σχήματα- τέσσερις ώρες γεμάτες μουσική, ενάντια στη λεηλασία της Φύσης.

>Alejandro Diaz
>Encardia
>Groovy Caravan
>Rebetien
>Αλέξανδρος Κτιστάκης
>Μπαρούτι
>Νταλκά Χαμέ
>Ορχήστρα Βιολιών ΕΜΠ
>Πολυφωνικό Σύνολο Χαονία
>Φυσιλάτες

(η εκδήλωση είναι δωρεάν)

«Κι εγώ για τις κορφές πονώ και για τις τραχιές ανηφόρες σηκώνω το κεφάλι…» (Ζαχαρίας Παπαντωνίου)

Τις πονάμε και εμείς τις κορυφές και δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Απέναντι στον βιασμό της φύσης, προς όφελος των λίγων και ισχυρών, δε θα παραμείνουμε απλοί παρατηρητές/συνένοχοι.
Στην Ελλάδα του 2019 και υπό το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» εκατοντάδες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας ξεκοιλιάζονται ή σχεδιάζεται να ισοπεδωθούν για την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων. Η καταστροφή που προκαλείται είναι τεράστια και δυστυχώς μη αναστρέψιμη.

Άγραφα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Τήνος, Άνδρος, Πάρος, Λέσβος, Ροδόπη, Παπίκιο, Βασιλίτσα, νότια Πίνδος, Άσκιο, Βέρμιο, Πιέρια, Κίσσαβος, νότιο Πήλιο, Οξυά, Οίτη, Ελικώνας, Κιθαιρώνας, Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, Ζήρεια, Λύρκειο, Πάρνωνας, Βόρειος Ταΰγετος, Καβομαλιάς, Μάνη, Κύθηρα, Κρήτη, Κάρπαθος είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των «μελλοθάνατων» τόπων.
Ακόμα και τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου, προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των «πράσινων» επενδυτών.

Όπου οι αντιδράσεις είναι σθεναρές, αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις καταστολής. Στα Άγραφα -και όχι μόνο- αστυνομικοί και σεκιουριτάδες αλωνίζουν σχεδόν στα 2.000 μέτρα και προσφέρουν κάλυψη σε παράνομες εργασίες…

Τα βουνά, αλλά και τα απομονωμένα νησιά, ως τόποι δυσπρόσιτοι και με ποικίλο ανάγλυφο παίζουν ρόλο βιοαποθέματος και έχουν τεράστια σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση.

Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως «φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις».

Στην πραγματικότητα το μόνο που τους νοιάζει είναι τα σίγουρα κέρδη που εξασφαλίζουν από τις επιδοτήσεις και τις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα χρήματα φυσικά προέρχονται από δημόσιους πόρους, δηλαδή από όλους μας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα παραβρέθηκε , μαζί με τον Υπουργό ΥΠΕΝ, στα εγκαίνια αιολικού «πάρκου» στην κατεστραμμένη από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών περιοχή της ορεινής Καρυστίας και δεν παρέλειψε να δώσει το «στίγμα» της νέας εποχής: οι επενδυτές είναι «ήρωες» και οι αδειοδοτικές διαδικασίες θα απλοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, με τις ευλογίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης, φαραωνικές επενδύσεις υλοποιούνται ή σχεδιάζονται ανά την επικράτεια:

– οι εξορύξεις χρυσού έχουν ήδη μετατρέψει περιοχές της Χαλκιδικής σε σεληνιακό τοπίο
– δεκάδες ρέματα σχεδιάζεται να μπαζωθούν για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων
– η εκτροπή του Αχελώου επανέρχεται στα πλάνα με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.
– οι εξορύξεις βωξίτη μετά την Γκιώνα και τον Παρνασσό απειλούν και την Οίτη
– η Ήπειρος και οι μισές μας θάλασσες έχουν χωριστεί σε «οικόπεδα» ερευνών για υδρογονάνθρακες και έχουν μοιραστεί σε πολυεθνικές.

“Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να το ακούσεις…”

Ελεύθερα Βουνά χωρίς Αιολικά
Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια