*Άρθρο του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη (Μέρα 25) στο 3point

Στις 3 Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία πέρασε από τη Βουλή τις συμβάσεις εξορύξεων υδρογονανθράκων που υπέγραψε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που στάθηκε ενάντια στις εξορύξεις. Το ΚΚΕ καταψήφισε επίσης, διαφωνώντας με την υφαρπαγή των εθνικών ενεργειακών πόρων από τις πολυεθνικές, αλλά όχι με τις εξορύξεις. Η συζήτηση στην Βουλή έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς διαβούλευση των φορέων.

Αν και οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών ξεκίνησαν με σχετική καθυστέρηση, υπάρχουν πλέον δυνατά κινήματα σε όλη την Ελλάδα που αντιμάχονται τις επικείμενες εξορύξεις αλλά και πολύ επιτυχημένες δράσεις της Greenpeace και του WWF. Όμως ούτε κινήματα, ούτε περιβαλλοντικές οργανώσεις προσκλήθηκαν στην Βουλή, παρά το έντονο αίτημά μας ως ΜέΡΑ25.

Αν και κατά την γνώμη μου αυτές οι εξορύξεις δεν θα γίνουν ποτέ, η ζημιά που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

Ένα θαύμα της φύσης απειλείται

Σχετικά πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν ενδημικές φάλαινες που έχουν προσαρμοστεί στο περιορισμένο χώρο της Μεσογείου και γεννιούνται αποκλειστικά στα νότια της Κρήτης, στην Ελληνική Τάφρο, που φτάνει σε βάθος έως και τα 3500μ. Δυστυχώς, εκεί θα γίνουν όλες οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Είναι το αντίστοιχο με το να βομβαρδίζαμε όλες ταυτόχρονα τις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.

Αν εμείς τρομάξαμε από το σεισμό της Αθήνας τον Ιούλιο, σκεφτείτε τι θα κάνουν τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά, που θα βομβαρδίζεται σεισμικά το σπιτι τους για πάνω από ένα μήνα. Εσείς θα μένατε σπίτι σας αν κάθε λίγο έκανε σεισμό για πάνω από ένα μήνα στην αιώνια ησυχία των 3500μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Όσα από αυτά επιβιώσουν από αυτή την καταστροφή αυτού του μοναδικού καταφυγίου τους, σίγουρα δε θα επιστρέψουν. Οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι ανυπολόγιστες. Και αυτό θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στην δική μας ζωή.

Η Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή και ο κόσμος

Και ενώ η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά στον χορό των εξορύξεων, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δηλώνει από το βήμα του ΟΗΕ ότι η χώρα θα πρωτοστατήσει ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Φανταζόμαστε όλοι το μειδίαμα των ακροατών της ομιλίας του. Γιατί μπορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν συνηθίσει να λαϊκίζουν κάνοντας εμπόριο ελπίδας πάνω στα εξωπραγματικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και μετά να βγαίνουν στο εξωτερικό και να μιλάνε για κλιματική αλλαγή, όμως η παγκόσμια κοινότητα δεν τρώει κουτόχορτο. Αν ξεπεράσουμε το όριο των 2 βαθμών θερμοκρασιακής αύξησης, η ζωή στον πλανήτη θα καταστραφεί.

Οι 2 βαθμοί Κελσίου είναι το τελικό όριο για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Και ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε, είναι να αφήσουμε το 80% αυτών των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεκμετάλλευτα.

Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέλος του ΟΗΕ, που στηριζει την εξορυκτική βιομηχανία και μέχρι στιγμής στρουθοκαμήλιζε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή σε κανένα σενάριο ανάλυσής του, ανακοινώνει αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή του κλάδου, προκειμένου να καταφέρουμε να μην ξεπεράσουμε τον ενάμιση βαθμό θερμοκρασιακής αύξησης.

Αυτά τα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν φορολογίες για όλες τις δραστηριότητες αυτού του τύπου. Και όπως έγινε με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που η Ελληνική πολιτεία ανακάλυψε με έκπληξη ότι δεν είναι πια βιώσιμες λόγω της φορολογίας για την κλιματική αλλαγή, έτσι και με τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου θα ανακαλύψει σύντομα η κυβέρνηση ότι θα είναι οικονομικά μη βιώσιμες, λόγω νέας κλιματικής φορολογίας.

Αν όμως προχωρήσουν οι ακριβές επενδύσεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης, και έρθει μετά η νέα φορολογία, τότε τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν σε όλα σχεδόν τα επενδυτικά σχήματα θα χρεοκοπήσουν. Και επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλαδας, οι κυβερνήσεις μας θα θελήσουν να τα σώσουν, δανειζόμενες χρήματα και βαθαίνοντας την κρίση χρέους, με νέα μνημόνια.

Αν όπως η κυβέρνηση ελπίζει, οι εξορύξεις ξεκινήσουν, ένα ατύχημα μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Με άλλα λόγια, το κόστος των εξορύξεων, τόσο για το οικοσύστημα όσο και για την οικονομία της Ελλάδας, προβλέπεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από όσα έσοδα μπορεί να αποφέρει στη χώρα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή

Επειδή με έχουν συχνά ρωτήσει ποιο παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε, ας ρίξουμε μια ματιά στα διεθνή παραδείγματα: η Ιταλία έχει θέσει moratorium στις νέες εξορύξεις. Η Ισπανία έχει ακυρώσει εξορύξεις που είχε αδειοδοτήσει και έχει θέσει moratorium σε οποιαδήποτε καινούρια εξόρυξη. Η Πορτογαλία ακύρωσε τις εξορύξεις και η Γαλλία δεν κάνει εξορύξεις.

Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που δηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να παραμείνουν στο βυθό όπου και ανήκουν, καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εξορύξεις θα αποδειχθούν επιζήμιες για την Ελλάδα, καταστροφικές για το περιβάλλον και τους πολίτες της.

Σα χώρα, οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τους δεινόσαυρους της τεχνολογίας και να επενδύσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις τωρινές τεχνολογίες αιχμής και να στοχεύσουμε για 100% παροχή ενέργειας από αυτές. Αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει το διεθνές παράδειγμα, τότε θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε το παλιό, αυτό που κάποτε έφερε πλούτο για τους λίγους και καταστροφή για όλους, τις εξορύξεις.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εισήγησής μου στη Βουλή, όπου και παρέθεσα τα επιχειρήματά μου στην ολομέλεια από τη σελίδα μου στο Facebook.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια