Τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στα «Lidl», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος μεταφράζεται σε εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, έκθεση στον κορονοϊό, απαιτήσεις της εργοδοσίας που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια και επιπλήξεις.

Ειδικά για το τελευταίο αναφέρει συγκεκριμένα: «Όπως συνέβη πρόσφατα σε συνάδελφό μας που του στάλθηκε με εξώδικο επίπληξη για ταμειακά λάθη και μάλιστα με την υπόδειξη να μην ξαναγίνουν! Όμως τέτοια λάθη είναι ανθρώπινα λάθη που γίνονται μέσα στις συνθήκες μεγάλης πίεσης και εντατικοποίησης της δουλειάς μας και όχι από δόλο, όπως με απαράδεκτο τρόπο υπονοείται. Για αυτό άλλωστε υπάρχει και ειδική ρύθμιση και δίνεται ανάλογο επίδομα. Παρόλα αυτά, επιμένουν να μας απειλούν με κατάπτυστα κείμενα- επιπλήξεις που φανερώνουν ότι η εργοδοσία δεν έχει ίχνος ανθρωπιάς στον τρόπο που μας αντιμετωπίζει».

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του και να διεκδικήσουν:

• Να σταματήσουν τώρα οι κριτικές συζητήσεις και οι επιπλήξεις.

• Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

• Καθορισμός πόστων για όλους τους εργαζόμενους.

• Μέτρα υγείας και ασφάλειας, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο του εργαζόμενου.

• Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.

• Καμία απόλυση.

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Υπογραμίζει επίσης:

«Οι εργαζόμενοι στα “LIDL”, όπως και σε όλα τα SM, έξι μήνες τώρα βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε συνθήκες πανδημίας, μέσα στα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία των επιχειρήσεων.

Δουλέψαμε σε ακόμα πιο εξαντλητικούς ρυθμούς, πλήρως εκτεθειμένοι στον ιό, με ωράρια λάστιχο, τα οποία άλλαζαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Όσοι ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, είτε είμαστε γονείς ή παρουσιάσαμε συμπτώματα και δικαιούμασταν να κάνουμε χρήση ειδικών αδειών, δεχτήκαμε μεγάλες πιέσεις να δηλώσουμε αναρρωτική ή κανονική άδεια. Οι συμβάσεις μας παρέμειναν 4ωρες παρά τις ανάγκες για περισσότερο προσωπικό, συνεχίζουμε να δουλεύουμε 2 – 3 εργαζόμενοι στη βάρδια μέσα σε καταστήματα εκατοντάδων τετραγωνικών και γινόμαστε “μπαλάκι” για να καλύψουμε ταυτόχρονα όλα τα πόστα. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η εργοδοσία έβλεπε τους τζίρους και τα κέρδη της να εκτοξεύονται στα ύψη.

Σε αυτές τις συνθήκες μόνο την οργή μας προκαλεί η υπερπροβολή της “LIDL” ως ο καλύτερος εργοδότης στην Ευρώπη για τρίτη χρονιά, ως η πρώτη εταιρία με πιστοποίηση “Covid shield” (εγγύηση ιδιωτικού φορέα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών), αλλά και ολόκληρη η καμπάνια με θέμα “LIDL HEROES”, όπου σε πλήθος διαφημίσεων, ανακοινώσεων μέχρι και σε συναυλία δεν έλειψαν τα ψεύτικα χαμόγελα και τα υποκριτικά χειροκροτήματα.

Όμως εμείς γνωρίζουμε καλά ότι εκεί που το χειροκρότημα σταματά, η εντατικοποίηση “χτυπάει κόκκινο”, οι απαιτήσεις της εργοδοσίας ξεπερνάνε τα ανθρώπινα όρια, όλο και περισσότερα καταστήματα ανοίγουν 32 Κυριακές, ενώ το τελευταίο διάστημα εντείνεται η τρομοκρατία με τις κριτικές και τις επιπλήξεις να πέφτουν βροχή (…).

Επιπλήξεις στις οποίες ζητάνε και την υπογραφή μας, δηλαδή ζητάνε να αποδεχτούμε ότι, παρότι “ήρωες”, δεν είμαστε καλοί στη δουλειά μας, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η υπογραφή μας ακόμα και για απόλυση. Όχι τυχαία, στοχοποιούνται ιδιαίτερα όσοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δηλαδή συνάδελφοι με μεγαλύτερες αποδοχές και θεμελιωμένα δικαιώματα και όσοι σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν καλύτερους όρους δουλειάς.

Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε σε τέτοιες συνθήκες. Όσο εμείς δεν απαντάμε σ’ αυτή την κατάσταση οργανωμένα, αυτοί θα οργιάζουν, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης που δίνει γη και ύδωρ στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θα παίρνει συνεχώς βαριά αντιλαϊκά μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση που επιτάχυνε η πανδημία.

Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε οργανωμένα και συλλογικά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα, να έρθουμε σε επαφή με το σωματείο μας, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Έτσι νιώθουμε και είμαστε δυνατοί. Όταν είμαστε οργανωμένοι, όταν είμαστε ενωμένοι, όταν στεκόμαστε δίπλα στον συνάδελφό μας και υπερασπιζόμαστε μαζί τα δικαιώματά μας».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια