Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης, μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης

Παρασκευή 05/02 – Ώρα 19:00

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοινώνει νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοιου και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ άλλων, ανακοινώνεται ότι πλέον τα σαββατοκύριακα στις χαρακτηρισμένες ως “κόκκινες” (sic) περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη), θα λειτουργούν μόνο s/m, καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα, φούρνοι και φαρμακεία. Σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων δεν γίνεται σαφής αναφορά (όπως είθισται) για τις επιχειρήσεις εστίασης και συγκεκριμένα για τις υπηρεσίες take away και delivery.

Παρασκευή 05/02 – Ώρα 21:00

Οι ανακοινώσεις έχουν ολοκληρωθεί και όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και παρέχουν υπηρεσίες take away και delivery αρχίζουν να αναρωτιούνται αν την επόμενη μέρα θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Στα διάφορα site κυκλοφορούν αντικρουόμενες ειδήσεις. Το αλαλούμ και η αβεβαιότητα φουντώνει. Οι πρωτοβουλίες και τα διάφορα σωματεία του κλάδου προσπαθούν να λάβουν απάντηση από τους αρμόδιους φορείς, όμως και από εκεί οι πληροφορίες δεν είναι συγκεκριμένες. Η νύχτα προχωράει και το σκοτάδι βαθαίνει, όπως και η αβεβαιότητα για το τι θα ισχύσει σε λίγες ώρες. Κάποιοι ρομαντικοί ξενυχτούν αγκαλιά με τις ηλεκτρονικές του συσκευές,
περιμένοντας κάποιο νέο.

Σάββατο 06/02 – ‘Ώρα 07:00

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός του, εμφανίζονται σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές και ανακοινώνουν με ένα στόμα και μία φωνή (σαν καλοκουρδισμένη μηχανή), ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εστίαση δεν έχουμε καταλάβει καλά το βαθύτερο νόημα των χθεσινοβραδινών ανακοινώσεων και ότι για το τρέχον και το επόμενο σαββατοκύριακο οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να παρέχουν μόνο υπηρεσίες delivery και όχι take away.

Σάββατο 06/02 – Ώρα 08:00

Τα καταστήματα εστίασης που έχουν κάνει το λάθος και δεν έχουν ερμηνεύσει σωστά τις βαθυστόχαστες δηλώσεις του κ. Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πανικό. Τα τηλέφωνα χτυπάνε σαν τρελά, τα μηνύματα προς λογιστές, φίλους, δικηγόρους, μάντες και χαρτορίχτρες κυκλοφορούν σωρηδόν. Κανείς δεν ξέρει τι ισχύει. Κάποιοι αποφασίζουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους καθώς τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά.

Σάββατο 06/02 – Ώρα 11:15

Το Υπουργείο Ανάπτυξης με έκτακτο Δελτίο Τύπου ανακοινώνει τα εξής:

“Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά.

Εξυπακούεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας.”

Τα τηλέφωνα παίρνουν και πάλι φωτιά. Νέες πληροφορίες, νέες οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους. Προμηθευτές, υπαλλήλους, λογιστές, πελάτες κλπ.

Σάββατο 06/02 – Ώρα 13:45

Το Υπουργείο Ανάπτυξης επανέρχεται με νέο Δελτίο Τύπου (ας παραδεχτούμε εδώ ότι οι άνθρωποι δουλεύουν σκληρά Σαββατιάτικα).

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την εξής δήλωση:

«H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Η επιστήμη και η λογική έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Μόνο με αδιαφορία και πλάκα μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τη κατάσταση που βιώνουμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο της εστίασης.

Προφανώς υπάρχουν συμπολίτες μας που βιώνουν επίσης πολύ δύσκολες καταστάσεις και θα βρισκόμαστε πάντα και με οποιοδήποτε τρόπο δίπλα τους. Η δραστηριότητα μας σε καμία περίπτωση δεν μας καθιστά αμέτοχους και αδιάφορους στα κοινωνικά τεκταινόμενα συνολικά

Τα μικρά “στεκάκια” που έχουν ξεφυτρώσει και έχουν ομορφύνει πολλές γειτονιές της χώρας, με τα καλά τους και τα κακά τους, είναι η ραχοκοκαλιά και ο συνδετικός ιστός της κοινωνικής μας ζωής.

Σε αυτούς τους χώρους – πολλοί από εμάς – έχουμε μάθει να συναντάμε τους φίλους μας, να φλερτάρουμε, να “πλακωνόμαστε” για τις ομάδες, να βγαίνουμε τα πρώτα μας ραντεβού, να κάνουμε τις κοπάνες μας, να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική, να πίνουμε τον πρώτο μας καφέ, να ξενυχτάμε πάνω από ένα ποτό για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, να ανταλλάζουμε απόψεις για κοινωνικοπολιτικά θέματα και χίλια άλλα τόσα.

Αυτή στιγμή ο κλάδος μας και ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης βιώνουμε ένα επώδυνο πόλεμο. Έχει έρθει η στιγμή, πλάι σε άλλα θέματα να διεκδικήσουμε και τη στήριξη του μικρού bar ή cafe, πολλά από τα οποία φοβάμαι ότι δεν θα αντέξουν να επανέλθουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υγεία και καλή δύναμη σε όλες και όλους!!

 

Το video – spot του Κυκλου Επαγγελματιών Εστίασης

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια