10 Ιουλίου του 1962, ο πρώτος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Telstar 1 εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, προκειμένου να αναμεταδίδει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα – ένα από τα πρώτα ήταν η Eurovision εκείνης της χρονιάς. Με έντονο ενδιαφέρον για την επικαιρότητα, τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική φαντασία, ο Joe Meek -ένας από τους πιο πρωτοπόρους παραγωγούς συνθέτες των δεκαετιών 1950 και 1960- δεν χάνει την ευκαιρία και γράφει το ορχηστρικό “Telstar”. Το κομμάτι, με τον φουτουριστικό για την εποχή, αλλά και κάπως μελαγχολικό ήχο κυκλοφορεί υπό το όνομα των συνεργατών του Meek, The Tornadoes και γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των αρχών του 1960, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Με κιθάρα παιγμένη από τον George Bellamy, πατέρα του Matt Bellamy των Muse, το κομμάτι υπήρξε και ιδιαίτερα επιδραστικό. Παρόλα αυτά, λίγο καιρό μετά, ο Meek δέχτηκε μήνυση από τον avant garde συνθέτη Jean Ledrut, με το σκεπτικό πως το “Telstar” αντέγραφε τη σύνθεση “Le Marche D’ Austerlitz” του τελευταίου. Η υπόθεση έληξε τελικά υπέρ του Meek το 1967, αλλά τρεις εβδομάδες αφότου εκείνος είχε αυτοκτονήσει.

 

Ο δορυφόρος Telstar 1, όπως και ο “διάδοχός” του, Telstar 2, συνεχίζουν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, παρόλο που δεν λειτουργούν πια ως αναμεταδότες.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts