Φωτογραφία Sofia Theodoraki

Το μεσημέρι του Σαββάτου, με αποπνικτική ζέστη, στους δρόμους των Χανίων διαδήλωσαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι –όταν ο συνολικός πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 55.000 κατοίκους- ενάντια στην επένδυση και την ξενοδοχοποίηση και σε αλληλεγγύη με τη Ρόζα Νέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει δει η πόλη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι δρόμοι της πόλης καταλήφθηκαν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά με εντυπωσιακή την παρουσία νέων ανθρώπων, φοιτητών και μαθητών που είχαν πολύ έντονη παρουσία, αλλά και πολιτικών διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων σε εξαιρετικά ενωτικό κλίμα.

Η πορεία διέσχισε σχεδόν όλους τους δρόμους της πόλης, περνώντας από το τουριστικό κέντρο των Παλαιών Χανίων, αλλά και τους κεντρικούς δρόμους, το δημαρχείο (που καταλήφθηκε συμβολικά για μία μέρα την περασμένη εβδομάδα) και τον λόφο Καστέλι, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από τα ΜΑΤ και η διέλευση στους δρόμους του επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής.

Στην πορεία υπήρξαν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, ενώ κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της επένδυσης και της ξενοδοχοποίησης, αλληλεγγύης στην κατάληψη Ρόζα Νέρα που είχε πλούσια δράση στην πόλη επί 16 χρόνια, αλλά και πολλά συνθήματα ενάντια στον πρωθυπουργό («Μητσοτάκη κάθαρμα» και «Η Ρόζα ανήκει σε όλον τον λαό και όχι τον ρουφιάνο τον πρωθυπουργό») και τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βας. Διγαλάκη, τους οποίους μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από το ξενοδοχείο και την εταιρεία – φάντασμα Belvedere που υπέγραψε τη σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης επί πρυτανείας Διγαλάκη.

Το βράδυ είναι προγραμματισμένη μεγάλη συναυλία στην πόλη, ενώ η Ανοιχτή Συνέλευση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη για το ζήτημα θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα δράσεων της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: Αυγή – Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια