Ανήμερα της πρωτομαγιάς, η αντιρατσίστρια ακτιβίστρια Tess Asplund στέκεται με υψωμένη τη γροθιά της μπροστά σε 330 νεοναζί σε παρέλασή τους στη Σουηδία. Τα σχέδια των νεοναζί να σπείρουν τον φόβο, ματαιώνονται. Αντ’ αυτού το μήνυμα που φτάνει στις οθόνες μας είναι ένα μήνυμα αντίστασης στον φασισμό. Ένα μήνυμα, που η απήχησή του φανερώνει τη σημασία του.

«Δεν το είχα σκεφτεί, απλά συνέβη», είπε η T. Asplund μετά το συμβάν. Η πολλή σκέψη βλάπτει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η μικροκαμωμένη γυναίκα έκανε το βήμα που δεν σκέφτηκαν ή δεν τόλμησαν να σκεφτούν εκείνοι που αποδοκίμαζαν τους νεοναζί από το πεζοδρόμιο.

Ήταν η πρώτη φορά που επετράπη στους νεοναζί να παρελάσουν στην παραδοσιακά αριστερή πόλη Borlänge. Τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος, την πρωτομαγιά όμως υπέστη ένα ισχυρότατο και αναπάντεχο πλήγμα. Η πράξη αντίστασης της T. Asplund υπερέβη κατά πολύ τα όρια της μικρής σουηδικής πόλης (λίγο παραπάνω από 40.000 κάτοικοι), ενέπνευσε και αφύπνισε.

Χιλιάδες ήταν εκείνοι που κοινοποίησαν τη φωτογραφία που τράβηξε ο David Lagerlöf του περιοδικού EXPO και έγραψαν με αφορμή το γεγονός για την ανάγκη να ορθώνει ο καθένας το ανάστημά του στους φασίστες. Πόσω μάλλον τώρα, που ο κίνδυνος της φασιστοποίησης της Ευρώπης είναι πιο μεγάλος από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Οι δύσκολες συνθήκες σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ευνοούν τις απλουστεύσεις, το μίσος και τις στοχοποιήσεις των μεταναστών για όλα τα προβλήματα του κόσμου. Για να αντιμετωπιστεί ο παραλογισμός απαιτείται θάρρος όμοιο με αυτό που είχε οπλιστεί η T. Asplund, εμπνευσμένη η ίδια από τους αγώνες του Νέλσον Μαντέλα. Ο Ν. Μαντέλα συνήθιζε να υψώνει τη γροθιά του σε αντιφασιστικά συλλαλητήρια, όπως η T. Asplund.

Η πράξη της θύμισε επίσης τη γυναίκα που κοπάνησε με τη τσάντα της νεοναζί διαδηλωτή στο Växjö, πόλη της Νότιας Σουηδίας το 1985. Τη στιγμή είχε απαθανατίσει ο Hans Runesson και παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πλέον αγαπητές εικόνες για το αντιφασιστικό κίνημα. Το πιθανότερο είναι να συμβεί το ίδιο με την ενέργεια της T. Asplund.

Σημαντικότερο όμως από την αποθέωση της στα social media, είναι ο καθένας να θυμηθεί την Tess Asplund την επόμενη φορά που θα δει στη γειτονιά του, τους πολλούς να στριμώχνουν τον έναν γιατί είναι διαφορετικός. Να τους κοιτάξει κατάματα και να τους «παγώσει» με το βλέμμα του όπως έκανε εκείνη. Δύο πράγματα άλλωστε φοβίζουν τους φασίστες. Το ένα είναι η μνήμη, γι’ αυτό και τη διαστρεβλώνουν ή την καταστρέφουν. Tο άλλο είναι το θάρρος, που αν το αντικρίσουν ακόμη και σε μια γυναίκα ύψους 163 εκατοστών και βάρους 50 κιλών, κλονίζεται συθέμελα το στηριγμένο στους φουσκωμένους μύες και μόνο «είναι» τους.

antinazi

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια