Την ώρα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις η ειδική μεταχείριση του στενού συμβούλου του Τζόνσον, παρότι έσπασε την καραντίνα και διένυσε 400 χλμ από το Λονδίνο, το BBC φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τους συντάκτες του με δύο μέτρα και δυο σταθμά όσον αφορά την κριτική που ασκούν στον Κάμινγκς.

Το BBC επέπληξε τη δημοσιογράφο Εμιλι Μέιτλις, η οποία παρουσιάζει καθημερινά την εκπομπή Newsnight, επειδή στηλίτευσε on air την πρωθυπουργική κάλυψη στον Κάμινγκς.

«Ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες – η χώρα το βλέπει αυτό και είναι σοκαρισμένη που η κυβέρνηση δεν μπορεί να το δει», είπε η Έμιλι Μέιτλις ξεκινώντας την εκπομπή της την Τετάρτη και συνέχισε «όσο περισσότερο οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός μας λένε ότι ενήργησε εντός (των κανόνων), τόσο πιο θυμωμένη η απάντηση σε αυτό το σκάνδαλο μπορεί να είναι».

«Αυτός (ο Κάμινγκς) ήταν ο άντρας, θυμηθείτε, που πάντα έπιανε το λαϊκό αίσθημα, που έβαζε την ταμπέλα της τεμπέλικης ελίτ σε όλους εκείνους με τους οποίους διαφωνούσε. Πρέπει να καταλάβει ότι το λαϊκό αίσθημα τώρα είναι αυτό της οργής, της απέχθειας και της απελπισίας» σχολίασε η δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι «έκανε όσους πάσχισαν να τηρήσουν τους κανόνες να αισθάνονται ανόητοι και επέτρεψε σε πολλούς άλλους να υποθέσουν ότι μπορούν τώρα να τους παραβιάζουν. Ο πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά και επέλεξε να τα αγνοήσει».

Το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού έγινε viral, και συγκέντρωσε πάνω από 7 εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

Χθες, η Μέιτλις δεν παρουσίασε την εκπομπή της και την αντικατέστησε μια συνάδελφός της με αποτέλεσμα να η συζήτηση για άκομψη λογοκρισία και απομάκρυνσή της.

Οι δύο δημοσιογράφοι διευκρίνισαν ότι απλά η μία ζήτησε ρεπό και ότι δεν έγινε με εντολή του BBC, όμως το δίκτυο επέπληξε τη Μέιτλις για παραβίαση των κανόνων παραβίασε αμεροληψίας.

«Ελέγξαμε το σύνολο της χθεσινοβραδινής εκπομπής Newsnight, συμπεριλαμβανομένου του εναρκτήριου σχολίου, και ενώ πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα περιείχε δίκαιη, συνετή και σχολαστική δημοσιογραφία, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάναμε περισσότερα για να καταστήσουμε σαφές ότι η εισαγωγή ήταν μια περίληψη των ερωτήσεων που θα εξετάζαμε, με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, στο υπόλοιπο πρόγραμμα», ανέφερε το BBC σε ανακοίνωσή του και συμπλήρωσε: «Όπως συνέβη, πιστεύουμε ότι η εισαγωγή που μεταδώσαμε δεν πληρούσε τα πρότυπα της αμεροληψίας μας».

Από την άλλη πλερά όμως, το BBC έκρινε ότι το σχόλιο της συντάκτριας Λόρα Κένσμπεργκ προς υπεράσπιση του Κάμινγκς δεν παραβιάζει αυτά τα πρότυπα αμεροληψίας του δικτύου. Η Κένσμπεργκ απάντησε σε ένα tweet του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Κάμινγκς με τρόπο που πολλοί έκριναν ως υπεράσπιση του συμβούλου του Τζόνσον.

«Η πηγή λέει ότι το ταξίδι του ήταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς ο Κάμινγκς πήγε να μείνει με τους γονείς του, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στη φροντίδα του παιδιού του, ενώ αυτός και η σύζυγός του ήταν άρρωστοι – επιμένουν ότι δεν παραβίασαν το lockdown», είπε η Κένσμπεργκ.

«Δεν θεωρούμε ότι η Λόρα έκανε tweets για την υπεράσπιση του Ντόμινικ Κάμινγκς. Η Λόρα απλώς ανέφερε πληροφορίες από μια πηγή και πιστεύουμε ότι αυτό αναφέρεται σαφώς στο tweet της. Ένα βασικό μέρος της δουλειάς της Λόρα είναι να αντανακλά τις απόψεις πολλών διαφορετικών πλευρών σε οποιαδήποτε είδηση, το οποίο και έκανε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ της και στις αναρτήσεις της στο Twitter, το βράδυ της Παρασκευής και το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου. Αυτή ήταν σαφώς μια μεγάλη είδηση που εξελισσόταν γρήγορα και πιστεύουμε ότι η Λόρα αντικατοπτρίζει πολλές διαφορετικές απόψεις, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνει τα γεγονότα και μεταδίδει με ακρίβεια τις πολλές λεπτομέρειες της ιστορίας», ανέφερε σχετικά το BBC.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια