*Γράφει η μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου

Μόλις άρχισε να γίνεται κατανοητή η εξάπλωση ενός ιού που ερχόταν και στον τόπο μας, ο καλλιτεχνικός κόσμος λειτούργησε αυθόρμητα, ό,τι μπορεί να σήμαινε αυτό για τον καθένα. Κάποιοι έκαναν live streaming, άλλοι άνοιξαν παλαιότερα έργα τους για δωρεάν θέαση, άλλοι έγραψαν τραγούδια, δίσκους, ενώ άλλοι τραγουδούν κάθε πρωί και ένα τραγούδι. Αρκετοί είναι και εκείνοι που επέλεξαν να σιωπήσουν (όμορφο και αυτό το τελευταίο, αν δεν νιώθεις ότι όντως έχεις κάτι να πεις). Όποιο και να ήταν το κίνητρο του καθενός, από την ανιδιοτελή προσφορά μέχρι την εγωιστική του ανάγκη να μείνει ζωντανός ή να αυτοπροβληθεί, η αντίδραση ήταν πηγαία. Στο σύνολο υπερίσχυσε η ανάγκη του μοιράσματος της Τέχνης, που απαλύνει τις ψυχές και μάς συντροφεύει στις δύσκολες ώρες.

Οι μέρες περνούν και τα δύσκολα για την πηγή μας, την τέχνη μας, που όλο και στερεύει, έχουν ήδη αρχίσει. Ένας κλάδος που περνά εδώ και χρόνια τα μύρια προβλήματα, κυρίως λόγω υψηλής φορολογίας , αποστεωμένης μουσικής βιομηχανίας, αλλά και ενός μηχανισμού “ο κλέψας του κλέψαντος” για πολλά έτη στη διαχείριση και απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων, βρίσκεται σήμερα γονατιστός, για την ακρίβεια σε απόλυτη στάση επαιτείας. Επίσης, δικηγόροι, λογιστές, ερευνητές και κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών δέχονται πρωτοφανή εμπαιγμό μέσω των λεγόμενων voucher, χαμένα δηλαδή εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αστεία προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης, επιτρέποντας ταυτόχρονα να πλουτίσουν συγκεκριμένες εταιρείες επιτήδειων. Τα εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους κλάδους κλονίζονται και, όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν ξέρουμε με πόσα τσακισμένα κόκκαλα θα προχωρήσουμε.

Για κάποια πράγματα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να ηρεμήσουν. Για κάποια άλλα, πρέπει να μιλάμε για να αποκαθίσταται η αλήθεια. Τώρα που είμαστε σε σοκ, είναι μοναδική ευκαιρία για κάποιον να δει μέχρι πόσο βαθειά μπορεί να χώσει το μαχαίρι μέσα μας.

Εύχομαι να ενημερωνόμαστε σωστά.

Είναι το βασικό όπλο που μπορούμε να ξεθάψουμε για την ώρα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια