Οι ισραηλινές αρχές απέλασαν σήμερα τον διευθυντή της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη Ομάρ Σακίρ, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.

Από το 2017 το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε αλλοδαπούς που κατηγορούνται ότι στηρίζουν την εκστρατεία BDS («μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις, κυρώσεις»),  που προωθεί το οικονομικό, πολιτιστικό και επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ ώστε να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός των Παλαιστινιακών Εδαφών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών ο Σακίρ, που είναι Αμερικανός υπήκοος, είναι ο πρώτος που απελαύνεται από το Ισραήλ κατ’ εφαρμογή αυτών των μέτρων. Πέρυσι οι αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα του, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει την BDS, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε στις αρχές Νοεμβρίου το πράσινο φως για την απέλασή του.

«Ελπίζω ότι θα έρθετε να με υποδεχθείτε εδώ μια καλύτερη ημέρα. Μια ημέρα όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η ισότητα για όλους θα είναι ο κανόνας», είπε ο Σακίρ από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος δικαιούται να μπει και να εργαστεί στο έδαφός του», τόνισε από την πλευρά του το ισραηλινό ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας ότι η οργάνωση HRW μπορεί να ορίσει έναν νέο διευθυντή στη θέση του Σακίρ, ο οποίος θεωρείται «ενεργός προπαγανδιστής της BDS».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια