*Μετάφραση από τους New York Times: Στέλλα Καψαμπέλη & Κώστας Παπαντωνίου

Ως ιατρός βοηθός στο, η Ta’lisa Hairston προέτρεπε τις έγκυες γυναίκες να κάνουν διαλείμματα στη δουλειά, να μένουν ενυδατωμένες και να τρώνε τακτικά γεύματα.

Στη συνέχεια όμως έμεινε έγκυος και δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια της την οδηγία.

Τον περασμένο χειμώνα, η κυρία Hairston δήλωσε στο τμήμα ανθρώπινων πόρων της κλινικής του Κέντρου στην πόλη White Plains στη Νέα Υόρκη, ότι η υψηλή αρτηριακή της πίεση απειλούσε την εγκυμοσύνη της. Έστειλε στο τμήμα πολλαπλά ιατρικά σημειώματα από τη νοσοκόμα της, που της συστήνουν να κάνει συχνά διαλείμματα.

Οι υπεύθυνοι ωστόσο αγνοούσαν τα σημειώματα. Σπάνια της έδιναν χρόνο για να ξεκουραστεί ή να κάνει ένα μεσημεριανό διάλειμμα, ανέφερε η κ. Hairston.

“Έπρεπε να κρύψω τα δάκρυά μου μιλώντας σε έγκυες γυναίκες, λέγοντάς τους να φροντίζουν την εγκυμοσύνη τους τη στιγμή που εγώ δεν μπορούσα να φροντίσω τη δική μου”, είπε. “Με έκανε να ζηλεύω”.

Οι διακρίσεις σε βάρος των εγκύων γυναικών και νέων μητέρων παραμένει μια ευρέως διαδεδομένη συνθήκη στους χώρους εργασίας στην Αμερική. Είναι τόσο διαδεδομένη, που ακόμη και οργανισμοί που αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των γυναικών, παλεύουν με αυτό το πρόβλημα.

Η Ta’lisa Hairston με τον γιο της. Photo: Caitlin Ochs

Αυτό περιλαμβάνει και το Κέντρο Γονεϊκής Μητρότητας, το οποίο έχει κατηγορηθεί για παραγκωνισμό και εκδίωξη εγκύων εργαζομένων, ή ότι τις φέρει σε μειονεκτική θέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα νυν και πρώην υπαλλήλους.

Σε συνεντεύξεις και σε νομικά έγγραφα, οι γυναίκες στο Κέντρο και σε άλλους οργανισμούς με φεμινιστική κλίση περιέγραψαν τις διακρίσεις που παραβιάζουν τους πολιτειακούς νόμους και έκαναν λόγο για διευθυντές «που συνυπολογίζουν την εγκυμοσύνη στις αποφάσεις για προσλήψεις».

Σε άλλες περιπτώσεις η προκατάληψη ήταν πιο διακριτική. Πολλές γυναίκες είπαν ότι φοβούνταν να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους στη δουλειά, πιστεύοντας ότι θα τις έβλεπαν σα να εγκαταλείπουν τους συναδέλφους τους.

Μερικοί από αυτούς τους εργοδότες είδαν την εξυπηρέτηση των εγκύων ως ακριβή και άβολη. Άλλοι ήταν αδιάφοροι στους εργαζόμενους που αναζητούσαν ειδική μεταχείριση.

Στη Natera, η οποία πουλά γενετικές εξετάσεις για τις έγκυες γυναίκες, δύο πρώην υπάλληλοι, η Melissa Blain Johnson και η Judit Rigo, δήλωσαν ότι υποβιβάστηκαν ενόσω βρίσκονταν σε άδεια μητρότητας. Η κυρία Johnson, η οποία έχει μηνύσει τη Natera, είπε ακόμη ότι έφυγε νιώθοντας σαν πειραματόζωο, όταν το αφεντικό πρότεινε σε αυτή και άλλη έγκυο εργαζόμενη να παριστάνουν τις ασθενείς και να τους γίνουν γενετικές εξετάσεις από αντίπαλη εταιρεία.

“Η απασχόληση της κυρίας Johnson στη Natera δεν επηρεάστηκε ακατάλληλα από την εγκυμοσύνη ή την επακόλουθη άδεια μητρότητας”, ανέφερε η Anna Czene, εκπρόσωπος της Natera. “Το ίδιο ίσχυε για την κυρία Rigo”.

Στην Avon, η οποία αυτοαποκαλείται «η εταιρεία για τις γυναίκες», δύο υπάλληλοι σε εργαστήριο δοκιμών καλλυντικών, έχουν μηνύσει την εταιρεία επειδή αναγκάστηκαν να χειριστούν τοξικά χημικά ενόσω ήταν έγκυες. Στέλεχος από το τμήμα μάρκετινγκ, η Caroline Ruiz, ανέφερε επίσης ότι απολύθηκε τέσσερις ημέρες αφού ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της.

Η Paige Cali, εκπρόσωπος της Avon, είπε ότι η εταιρεία “αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για διακρίσεις”.

Στη Mehri & Skalet, μια προοδευτική δικηγορική εταιρεία που μηνύει τη Walmart για διακρίσεις με βάση την εγκυμοσύνη, τρεις δικηγόροι κατηγόρησαν τον ιδρυτικό εταίρο Cyrus Mehri για κακομεταχείριση. Η Heidi Burakiewicz είπε ότι ο κύριος Mehri την πίεσε να επιστρέψει νωρίτερα από την άδεια εγκυμοσύνης της. Η Sandi Farrell κλήθηκε να συμμετάσχει σε αξιολόγηση επίδοσης κατά τη διάρκειά της άδειάς της και όταν ζήτησε να την αναβάλλουν, απολύθηκε. Η Taryn Wilgus Null είπε ότι ο κύριος Mehri αμφισβήτησε τα σχέδια που είχε κάνει σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού της, σε αξιολόγηση επίδοσης που έγινε αφού επέστρεψε από την άδεια.

Ο κ. Mehri είπε, πως αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες και ότι καμία δεν υπήρξε θύμα κακομεταχείρισης μετά τον τοκετό. Είπε ότι o ισχυρισμός της κ. Burakiewicz “είναι ένα ψέμα απλούστατα”, ότι η κ. Farell είχε προβλήματα απόδοσης και ότι η κ. Null, δικηγόρος τώρα στο νομικό τμήμα, παρερμήνευσε τα σχόλιά του.

Δύο μήνες μετά από την αρχή της άδειας μητρότητας, της ζητήθηκε να παραστεί στο γραφείο για μία εξαμηνιαία αξιολόγηση επίδοσης. Όταν απάντησε, ρωτώντας αν υπήρχε η δυνατότητα να αναβληθεί η αξιολόγηση μέχρι να επιστρέψει, το αφεντικό της απάντησε: «έχουμε αποφασίσει να μη συνεχίσουμε την απασχόλησή σας”.

Και στο Κέντρο Γονεϊκού Προγραμματισμού, τον σημαντικότερο πάροχο υπηρεσιών αναπαραγωγής της χώρας, οι υπεύθυνοι σε κάποιες περιοχές αρνήθηκαν να προσλάβουν έγκυες υποψήφιες, αρνήθηκαν τις αιτήσεις, περιμένοντας ότι οι μητέρες θα κάνουν διαλείμματα και σε κάποιες περιπτώσεις τις ώθησαν εκτός της δουλειάς τους μετά τη γέννα, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νέα Υόρκη.

Τα περισσότερα Γραφεία Γονεϊκού Προγραμματισμού δεν παρέχουν άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, αν και πολλοί επιτρέπουν στις νέες μητέρες να λαμβάνουν μερικώς αμειβόμενη άδεια αναπηρίας.

“Πιστεύω ότι πρέπει να τα πάμε καλύτερα απ’ ό,τι τώρα”, δήλωσε η γιατρός Leana Wen, πρόεδρος του Κέντρου Γονεϊκής Ομοσπονδίας της Αμερικής. “Είναι υποχρέωσή μας να τα πάμε καλύτερα, για το προσωπικό μας, για τις οικογένειές τους και για τους ασθενείς μας”.

Η γιατρός Wen δήλωσε ότι ο οργανισμός διερευνούσε τους ισχυρισμούς για διακρίσεις με βάση την εγκυμοσύνη που είχαν αναδειχθεί από τους New York Times. Ο οργανισμός διεξαγάγει επίσης ανασκόπηση για να καθορίσει το κόστος παροχής αμειβόμενης άδειας μητρότητας σε περίπου 12.000 εργαζόμενες σε εθνικό επίπεδο.

H Sandi Farell.
*Photo: Caitlin Ochs

Οι διακρίσεις με βάση την εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνες για τις γυναίκες με σωματικά απαιτητικές δουλειές.

Ο Vincent Russell, ο τοπικός υπεύθυνος που επιβλέπει το γραφείο όπου δούλευε η κ. Hairston, αρνήθηκε τις κατηγορίες της.

Ενώ οι κλινικές του Κέντρου Γονεϊκού Προγραμματισμού και τα τοπικά γραφεία έφεραν έσοδα 1.5 δις δολάρια το οικονομικό έτος 2016 -τα μισά από ιδιωτικές δωρεές και τα μισά από την κυβέρνηση, για να αποζημιώσουν την αγωγή που παρέχεται στους ασθενείς της Medicaid –οι συντηρητικοί νομοθέτες συστηματικά απειλούν ότι θα κόψουν τη χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους. Με τα οικονομικά τους αβέβαια, οι κλινικές πληρώνουν μέτριους μισθούς στους εργαζόμενους που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη – αμβλώσεις, αναλύσεις για καρκίνο, προγεννητική φροντίδα, εξέταση ασθενειών – σε 2.4 εκατομμύρια ασθενείς με χαμηλό εισόδημα κάθε χρόνο.

Η Ομοσπονδία του Κέντρου Γονεϊκού Προγραμματισμού Αμερικής έχει τα κεντρικά γραφεία της στο Μανχάταν. Οι κλινικές που εξυπηρετούν τις γυναίκες διευθύνονται από 55 τοπικές θυγατρικές, με τους δικούς τους επικεφαλής και τις δικές τους πολιτικές για το ανθρώπινο δυναμικό. Λαμβάνουν κάποια χρήματα και στήριξη από τα κεντρικά γραφεία.

Οι σφιχτοί προϋπολογισμοί δημιούργησαν μερικές φορές τιμωρητικές συνθήκες εργασίας, ανέφεραν οι εργαζόμενοι. Μια ντουζίνα από αγωγές κατατέθηκαν ενάντια στις κλινικές του κέντρου σε ομοσπονδιακά και κρατικά δικαστήρια από το 2013, στις οποίες οι υπεύθυνοι κατηγορούνται πως αρνούνται στους εργαζόμενους διαστήματα ξεκούρασης, μεσημεριανά διαλείμματα ή την πληρωμή των υπερωριών, ή τους εκδικούνται για την αναρρωτική άδεια.

Οι υπεύθυνοι έχουν κάνει διακρίσεις κατά των εγκύων και των νέων μητέρων, σύμφωνα με συνεντεύξεις από τους τωρινούς και πρώην υπαλλήλους του Κέντρου και από στελέχη του Γραφείου και της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών εργαζόμενων Υπαλλήλων, η οποία εκπροσωπεί ορισμένους εργαζόμενους του Κέντρου.

Στο Μαϊάμι, ένας νυν και δύο πρώην υπάλληλοι είπαν ότι οι γυναίκες στο γραφείο του Κέντρου φοβούνταν να πουν στους υπεύθυνους ότι ήταν έγκυοι. Μία από αυτές είπε ότι, στις συζητήσεις με τους προϊσταμένους, συνάδελφοι έλεγαν από μόνες τους ότι δεν σχεδίαζαν να έχουν παιδιά, ή ότι ήταν γκέι ή εργένισσες.

“Ήταν καταδικαστέο για σένα να μείνεις έγκυος”, δήλωσε η Carolina Delgado, η οποία δούλεψε στο γραφείο του Μαϊάμι μέχρι το 2012. “Δεν νομίζω ότι κάποιος προϊστάμενος θα έπρεπε να μας το πει για να το νιώσουμε”.

Ο Dannette Hill, διευθυντής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου, είπε ότι οι περισσότεροι γονείς που δουλεύουν στο γραφείο του Μαϊάμι έχουν πάρει προαγωγή αφού επέστρεψαν από την άδεια.

Ένας πρώην διευθυντής προσλήψεων σε Κέντρο στην Καλιφόρνια είπε ότι όταν προέκυψαν στην κουβέντα οι εσωτερικές προαγωγές, οι προϊστάμενοι συζητούσαν ανοιχτά αν οι υποψήφιες ήταν πιθανό να μείνουν έγκυες στο άμεσο μέλλον και προτιμούσαν εκείνες που δεν ήταν πιθανό. Αρνούνταν να προσλάβουν μια έγκυο και να δώσουν προαγωγή σε μία νέα μητέρα, δήλωσε ο υπάλληλος. (Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Πρωτοβουλία Ενάντια στις Διακρίσεις των εγκύων, είναι παράνομο να εξετάζεται αν μια υποψήφιος για δουλειά είναι ή πρόκειται να μείνει έγκυος).

Η πρώην διευθύντρια είπε ότι οι συνάδελφοι της ένιωθαν πώς δεν είχαν τη δυνατότητα να προαγάγουν κάποια, που θα έχαναν για αρκετές εβδομάδες».

Οι οικονομικές πιέσεις εξηγούν επίσης γιατί 49 από τα 55 τοπικά γραφεία – το καθένα από τα οποία διαχειρίζεται ένα σύνολο τοπικών κλινικών – δεν μπορεί να παρέχει αμειβόμενη άδεια μητρότητας. Οι υπάλληλοι σε περίπου 20 από αυτές τις περιοχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βραχυπρόθεσμη αναπηρία για να κερδίσουν μέρος των μισθών τους ενώ βρίσκονται σε άδεια. Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Υόρκης παρέχουν 6 εβδομάδες αμειβόμενης γονικής άδειας.

Πέρυσι η Christine Charbonneau, η οποία διαχειρίζεται το τοπικό γραφείο στο Σιάτλ, ζήτησε από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να βρει πόσο θα κόστιζε να καλύψει την άδεια μητρότητας για την περιοχή. Η εκτίμηση ήταν 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αυτός είναι ολόκληρος ετήσιος προϋπολογισμός για ορισμένες κλινικές.

Το γραφείο της κυρίας Charboneau, το οποίο επιβλέπει 27 κλινικές Βορειοδυτικά, βγάζει 77 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε καθαρά έσοδα. Ωστόσο, πολιτείες όπως η Ουάσινγκτον και το Αϊντάχο έχουν κάνει περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Το να πληρώνει για άδεια μητρότητας, είπε η κυρία Charboneau θα μπορούσε να την αναγκάσει να κλείσει κλινικές.

“Είναι εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον  για υποκρισία εάν δεν είσαι εκείνος που προσπαθεί να βρει 2 εκατομμύρια δολάρια από τον αέρα”, είπε. “Προσπαθείς να είσαι το Κέντρο που προσδοκούν οι δωρητές, παρ’ όλα αυτά είναι ανέφικτο”.

Οι πολιτικές του Κέντρου, πάντως, μπορεί να δυσκολέψουν τους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα αφού γεννήσουν.

Τον Αύγουστο, η Marissa Hamilton, μία υπάλληλος στο Κέντρο στο Κολοράδο, γέννησε ένα αγοράκι. Γεννήθηκε 8 εβδομάδες πρόωρα, ζύγιζε λιγότερα από τέσσερα κιλά και πέρασε εβδομάδες στην εντατική θεραπεία νεογνών. Το γραφείο δεν παρέχει αμειβόμενη άδεια μητρότητας.

Τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε ένα έρανο στο GoFundMe. Στη σελίδα με τα αιτήματα, η κυρία Hamilton έγραψε ότι βρισκόταν κάτω από οικονομική πίεση επειδή «σα να μην έφταναν τα ιατρικά έξοδα, δε μπορώ να δουλέψω». Ο στόχος που ορίστηκε ήταν στα 15.000 δολάρια. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 1.995 δολάρια.

Πολλά στελέχη του Κέντρου δήλωσαν σε συνεντεύξεις ότι ανυπομονούσαν να δημοσιεύσουν οι Times ένα άρθρο για την έλλειψη αμειβόμενων αδειών μητρότητας, επειδή ήλπιζαν ότι θα οδηγούσε σε αλλαγές στις πολιτικές του οργανισμού.

Η κυρία Hairston, βοηθός ιατρού, πήρε τη δουλειά το 2015 επειδή πίστευε στην αποστολή της ομάδας. “Το κέντρο με βοήθησε να δώσω φωνή στις γυναίκες να κάνουν αυτό που θέλουν με τα σώματά τους”, ανέφερε.

Η κυρία Hairston 27 ετών, τις γυναίκες που ήθελαν αμβλώσεις και ήλεγχε την πρόοδο όσων θα προχωρούσαν με την εγκυμοσύνη τους μέχρι τέλους. Τόνισε πως σπάνια έτρωγε μεσημεριανό και συχνά έκανε όρθια 10ωρες βάρδιες.

Είχε υποθέσει ότι δεν θα υπήρχε καλύτερο μέρος να δουλέψει ενόσω ήταν έγκυος από μία κλινική που ασχολούταν καθημερινά με γυναίκες που θα γίνονταν μητέρες.

Οι προϊστάμενοι όμως αγνοούσαν τις ιατρικές ειδοποιήσεις της νοσοκόμας της, οι οποίες συμβούλευαν τακτικά διαλείμματα ανάπαυσης. Δύο μήνες μετά από τη γέννηση ενός πρόωρου μωρού, είπε η κα. Hairston, άρχισαν να την καλούν στο σπίτι της, λέγοντάς της να επιστρέψει νωρίς στη δουλειά.

Ωστόσο, το Κέντρο του Westchester, το οποίο επιβλεπόταν από το τοπικό γραφείο στο Hawthorne στη Νέα Υορκη, είχε ιστορικό προβλημάτων με έγκυες υπαλλήλους.

Η Tracy Weber, η πρώην διευθυντής των κλινικών υπηρεσιών στο White Plains, μήνυσε τον οργανισμό για διακρίσεις σε βάρος των εγκύων το 2009, λέγοντας ότι είχε απολυθεί τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το Κέντρο κατέφυγε σε ανεπίσημο συμβιβασμό.

Μια γυναίκα που δούλευε σε κλινική του Κέντρου Γονεϊκού Προγραμματισμού στη New Rochelle της Νέας Υόρκης, και η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι μόλις έμεινε έγκυος τον προηγούμενο χρόνο, οι υπεύθυνοι αγνόησαν τις συστάσεις του γιατρού της για συχνά διαλείμματα. Ο προϊστάμενος της ζήτησε να καθυστερήσει την άδεια μητρότητας και αφού γέννησε, την πίεσε να επιστρέψει νωρίς στη δουλειά.

Μία βοηθός ιατρού στην ίδια κλινική απολύθηκε τον Μάη του 2018, τη μέρα που επέστρεψε από την άδεια μητρότητας, σύμφωνα με έναν πρώην υπεύθυνο στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού που επέβλεπε την κλινική. Ο Jonas Urba, δικηγόρος των γυναικών, είπε ότι έφτασαν σε εμπιστευτική λύση με το Κέντρο.

Ο πρώην διευθυντής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι τα στελέχη υπέθεσαν πως όταν μια έγκυος εργαζόμενη έφερε σημείωμα γιατρού, το έκανε για να δουλέψει λιγότερο. Οι άνθρωποι που πήραν αναρρωτική άδεια θεωρήθηκε πως διακρίνονται από έλλειψη αφοσίωσης.

“Όλα τα άτομα που ταυτοποιούνται στο άρθρο έχουν αντιμετωπιστεί δίκαια και ισότιμα με καμία διάκριση σε βάρος τους”, ισχυρίστηκε ο κύριος Russell, ο επικεφαλής του Κέντρου στο γραφείο του Hawthorne.

Όταν η κ. Hairston ζήτησε για τακτικά διαλείμματα, που συμπεριελάμβαναν 30 λεπτά για μεσημεριανό γεύμα, οι προϊστάμενοι την απαξίωσαν. Η κ. Hairston είπε ότι προώθησε πολλές ιατρικές ειδοποιήσεις από τη νοσοκόμα της στο Full Circle Women’s Health στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του τοπικού γραφείου, που υπογράμμιζαν ότι τα επιπλέον διαλείμματα ήταν ιατρικώς απαραίτητα. Κανένας δεν απάντησε και τίποτα δεν άλλαξε, σύμφωνα με την κ. Hairston και τον πρώην διευθυντή του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.

Τα χέρια και τα πόδια της κ. Hairston πρήστηκαν, τα πλαστικά γάντια της κλινικής δεν της έκαναν πια. Η αρτηριακή της πίεση έφτασε τόσο ψηλά που ο γιατρός της την έβαλε σε ανάπαυση στο κρεβάτι όταν ήταν 7 μηνών έγκυος.

Επέστρεψε στη δουλειά ακολουθώντας αυστηρές εντολές να μη δουλεύει πάνω από 6 ώρες τη μέρα και να κάνει τακτικά διαλείμματα. Μια μέρα τον Μάρτιο, δούλεψε πολύ περισσότερο. Σύντομα αρρώστησε τόσο πολύ που ο γιατρός της είπε να επιστρέψει στην ξεκούραση στο κρεβάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί πραγματοποίησαν επείγουσα καισαρική. Ήταν 34 εβδομάδων έγκυος.

Όταν βρισκόταν σε άδεια μητρότητας για 8 με 12 εβδομάδες, εγγυημένη από την Πράξη για Οικογενειακές και Ιατρικές Άδειες Family and Medical Leave Act, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου Γονεϊκού Προγραμματισμού την κάλεσε πολλές φορές και την προέτρεψε να επιστρέψει στην εργασία, ανέφερε η κ. Hairston. Έστειλε email στο τμήμα και είπε ότι ένιωσε «να γίνεται διάκριση σε βάρος της». Παραιτήθηκε τον Ιούνιο.

“Δεν μπήκα στον ιατρικό τομέα για να μου φέρονται έτσι”, δήλωσε.

Το τελευταίο “νέο” που είχε από το Κέντρο ήταν ένα γράμμα που τη ζητούσε να δωρίσει χρήματα. Το πέταξε στα σκουπίδια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια