Το ρεμπέτικο τραγούδι φαίνεται να αναβιώνει στις μέρες μας. Η φτώχεια, η κρίση, ο πόνος, η ξενιτιά και το περιθώριο του παρόντος συνδέονται με το παρελθόν ως κοινοί παρανομαστές.  Το ρεμπέτικο τραγούδι ακούγεται πολύ και από την νεολαία στις μέρες μας, στο δρόμο, στα καφενεία, στα φεστιβάλ ακόμα και στα πάρτυ. Πρόκειται για έκφραση και ένα είδος «επανάστασης» απέναντι στην εξουσία και τους μηχανισμούς της που στερούν το μέλλον της.

Κατά την γνώμη μου, οι μουσικοί στις μέρες μας, οι οποίοι με δεξιοτεχνία, κάνουν μοντέρνες επανεκτελέσεις ή αλλιώς είναι οι σημερινοί εκφραστές του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Νίκος Τατασόπουλος, η Χαρούλα Τσαλπαρά, η Μαρία Κώτη, ο Δημήτρης Μηταράκης, ο Βασίλης Σκούτας και ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Στο ίδιο πλαίσιο, πολλές είναι οι μπάντες, οι οποίες επανεκτελούν ρεμπέτικα τραγούδια με τον δικό τους αξιόλογο τρόπο. Νέοι άνθρωποι με μεράκι και σεβντά εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τον «νταλκά» τους και τον πόνο τους μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι. Το 3pointmagazine, “ανακάλυψε” 15 μπάντες, οι οποίες τραγουδούν ρεμπέτικο, ρετρό λαϊκό και αστικό τραγούδι, με ιδιαίτερο ύφος και αξιόλογο αποτέλεσμα.

1. Ανφάν Γκατέ

Δημήτρης Γκόγκος- Κιθάρα, φωνή, Θωμάς Γκόγκος- Μπουζούκι, Κατερίνα Τζώτζου- φωνή, Πάρης Χρηστίδης- Μπαγλαμάς, φωνή.

2. Απ’ Αλλού μουσικό ντουέτο – Ap’ Allou duet

Αθανασίου Θεοδώρα -κιθάρα, Πολιτόπουλος Χαράλαμπος -τρίχορδο μπουζούκι.

3. Γιαβάς

Πάνος Δημάκης- μπουζούκι-φωνή, Θανάσης Λασπάς- κιθάρα-φωνή, Βασιλική Τσιφτσή- τραγούδι-κρουστά.

4. ΓιαΓιαΚω

Γιάννης Παπαγεωργίου – κιθάρα, φωνή, Γιάννης Διονυσίου – βιολί, φωνή, Κώστας Ιακώβου – μπουζούκι, φωνή.

5. Κατιφέ

Eυθυμία Kαραγιανοπούλου – φωνή, Kώστας Γεκουσίδης – ακ. κιθάρα & φωνή, Γιώργος Βαρτσάκης – μπουζούκι, ρεμπετοκίθαρο & φωνή, Παύλος Γεωργιάδης – ακορντεόν & πιάνο.

6. Μέγκλα – Megla

Theodoulos Charalampous – Bouzouki/Vocals, Simon Mercouris – Bouzouki/Vocals, Iacovos Kirlappos – Guitar/Vocals.

7. Bandallusia

Ορέστης Γαργουλάκης – Φλάουτο, Φλογέρα, Μιχάλης Χρήστου – Λαούτο, Μπουζούκι, Ηλιάνα Πασπάλα – Τραγούδι, Μπεντίρ, Αλέξανδρος Ορφανός – Κρητική Λύρα, Ιρ. Μπουζούκι, Τρομπέτα, Αποστόλης Σταθόπουλος – Κιθάρα, Μπαγλαμά, Κωστής Παναγούλης – Κιθάρα, Στέλιος Χρυσανθόπουλος – Μπάσο, Μπουζούκι, Βιολί
Γιώργος Αντωνίου – Τραγούδι, Κρουστά.

8. Μπρε Μαγκιόρε

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος – μπουζούκι , Παναγιώτης Κοτταράς – κιθάρα, Παναγιώτης Μπουρλιούφας – μπαγλαμάς.

9. ΠΛΗΡΗ ΝΤΑΞΕI

Λευτέρης Τσικουρίδης – μπουζούκι, τραγούδι, Χρήστος Παππάς – μπουζούκι, τραγούδι
Μανώλης Πορφυράκης – κιθάρα, τραγούδι, Κατερίνα Δούκα – τραγούδι.

10. Ραστ Χιτζάζ- Rast Hitzaz

Στράτος Γκρίντζαλης – μπουζούκι, Γιάννος Περλέγκας – κιθάρα, Μπάμπης Παπαδημητρίου – μπαγλαμάς & μπουζούκι.

11. Rebesque

12. Ρεμπετιέν – Rebetien

Avgerini Gatsi: accordion, vocals, Fotis Vergopoulos: bouzouki, vocals, Giannis Zarias: violin, baglamas, Kostis Kostakis: guitar, vocals.

13. Σαμπάχ – Sabah the band

Αναστασία Πετροπούλου -φωνή, Παναγιώτης Τσιφτσής-μπουζούκι, Χρήστος Σκόνδρας-μπουζούκι, Θοδωρής Σκόνδρας-κοντραμπάσσο, Ντίνος Χατζόπουλος-κιθάρα,φωνή, Παντελής Αγκιστριώτης-βιολί.

14. Τρίο Κατάρα

Κωστής Κωστάκης, Παναγιώτης Διαμάντης, Σωτήρης Λέτσιος.

15. Trio Tekke

Antonis Antoniou (tzouras/vocals), Lefteris Moumtzis (guitar/vocals), Colin Somervel (double bass).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Έφη Γιάννου

Η Έφη Γιάννου είναι νηπιαγωγός, απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Της αρέσει να έχει πολλές εναλλακτικές και βαριέται την ρουτίνα. Σε γενικές γραμμές είναι στην τσίτα γι' αυτό και κάνει διαρκώς καινούρια πράγματα. Λατρεύει τη φωτογραφία και ξεχύνεται στους δρόμους με αυτή. Κάνει ποδήλατο, περπατάει πολύ και της αρέσουν οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πάρτι και η βόλτα με φίλους και μπύρα στο χέρι. Αγαπά πολύ τα παιδιά και πολλές δράσεις αφορούν την συναναστροφή της με αυτά. Μουσικοκινητικά παιχνίδια, θέατρο, κατασκευές. Το γράψιμο και το γέλιο είναι η "ψυχοθεραπεία" της.

Σχετικά Άρθρα

X