Εργάτες του δήμου, με τη βοήθεια ενός γερανού, απομάκρυναν μέσα στη νύχτα το άγαλμα που βρισκόταν στο πάρκο Γκραντ. «Είναι ωραίο να το βλέπουμε να πέφτει. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μας έλεγαν ψέματα για να μας καταπιέζουν», είπε μια κάτοικος, η Μπρέντα Αρμέντα, που πήγε να δει την «αποκαθήλωση» του εξερευνητή.

Η Δημοκρατική δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευτεί «η δημόσια ασφάλεια» και «να διατηρηθεί ένας ασφαλής χώρος για έναν δημοκρατικό, δημόσιο διάλογο γύρω από τα σύμβολα της πόλης μας».

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις τους τελευταίους δύο μήνες έχουν βάλει στο στόχαστρο τα μνημεία του Κολόμβου σε όλες τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο εξωραϊσμός του «ανθρώπου που ανακάλυψε την Αμερική» μέσω της εκπαίδευσης υποβαθμίζει ή αγνοεί τη βαρβαρότητα που επέδειξε προς τους ιθαγενείς.

Εκτός από το άγαλμα στο πάρκο Γκραντ, απομακρύνθηκε και άλλο ένα από τη συνοικία Λιτλ Ίταλι. Απέμειναν στο σημείο μόνο τα βάθρα. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πού μετέφεραν τα μνημεία αυτά.

Αγάλματα του Κολόμβου έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη Βαλτιμόρη, τη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί ότι αυτές είναι ενέργειες «αναρχικών» και «ταραχοποιών», υπερασπίστηκε τον εξερευνητή. «Θα αγωνιστούμε μαζί για το αμερικάνικο όνειρο και θα υπερασπιστούμε, θα προστατεύσουμε και θα διατηρήσουμε τον αμερικάνικο τρόπο ζωής που ξεκίνησε το 1492 όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική», είπε στην ομιλία του για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Η απόφαση της Λάιτφουτ ενδέχεται να επιτείνει την ένταση με τον Λευκό Οίκο που διέταξε, παρά την αντίθετη γνώμη της δημάρχου, να σταλούν ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Σικάγο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια