Μία ακόμα σκηνή απείρου κάλλους και αστυνομικής αυθαιρεσίας εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μεταξουργείο, όταν αστυνομικοί προσήγαγαν δύο πολίτες που βρίσκονταν τυχαία στο σημείο κατά τη διάρκεια σύλληψης φερόμενου ληστή. Αναιτιολόγητα, φόρεσαν χειροπέδες και προσήγαγαν έναν άνδρα όταν επιχείρησε να εμποδίσει ειρηνικά πολίτες που προχώρησαν στο λιντσάρισμα του φερόμενου ληστή την ώρα που ήταν ήδη δεμένος με χειροπέδες από την αστυνομία, και μία γυναίκα η οποία βιντεοσκοπούσε όλο το σκηνικό.

*Αναδημοσίευση από το Thepressproject

Το σκηνικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, κοντά στα γραφεία μας στο Μεταξουργείο, όταν σε στενό πέριξ της πλατείας Καραϊσκάκη, δύο πολίτες είχαν ακινητοποιήσει έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να είχε επιχειρήσει να κλέψει μία γυναικεία τσάντα, προστατεύοντάς τον παράλληλα από τουλάχιστον τέσσερα άτομα που επιχειρούσαν να τον λιντσάρουν, με ένα εξ αυτών πιθανό θύμα του, την ώρα που περίμεναν την αστυνομία.

Βλέποντας τους τέσσερις να κινούνται επιθετικά κατά του ακινητοποιημένου άνδρα, ένας περαστικό πολίτης διαμαρτυρήθηκε και τους είπε να περιμένουν την αστυνομία. Αμέσως μετά, στο σημείο βρέθηκε ο αστυνομικός φρουρός του ξενοδοχείου καραντίνας Stanley, ο οποίος πέρασε χειροπέδες στον φερόμενο ληστή και κινήθηκαν με τα πόδια προς το ξενοδοχείο που βρισκόταν στο παραπάνω στενό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι πολίτες που επιχειρούσαν προηγουμένως να λιντσάρουν τον φερόμενο ληστή είχαν αυξηθεί σε περίπου έξι, συνεχίζοντας να προσπαθούν να κινηθούν εναντίον του, στρέφονται κατά του περαστικού πολίτη που συνέχιζε να τους καλεί να μην τον χτυπούν, αφού πια ήταν ήδη δεμένος με χειροπέδες και τον κρατούσε ο αστυνομικός.

Εκείνη τη στιγμή, ένας εκ των «αγανακτισμένων» χτύπησε τον περαστικό με γροθιά στο κεφάλι, γεγονός που προκάλεσε ακόμα και τις αντιδράσεις θαμώνων παρακείμενου μπαρ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν προς τον αστυνομικό για την συμπεριφορά των επιθετικών πολιτών, ακολουθώντας και αυτοί πλέον την πορεία του αστυνομικού και του φερόμενου ληστή μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου. Ακολούθως, καθώς ο αστυνομικός έχει καθίσει στην είσοδο του ξενοδοχείου τον φερόμενο ληστή, έφτασαν στο σημείο οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις, με πέντε δικάβαλες μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ. Οι άνδρες της αστυνομίας επιχειρούσαν να αποκλείσουν την είσοδο του ξενοδοχείου, και να απωθήσουν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν για την απάθεια της αστυνομίας απέναντι στη βία κατά του συλληφθέντα.

Αμέσως μετά, ένας από τους αστυνομικούς επιχειρεί να απομακρύνει βίαια τους πολίτες που διαμαρτύρονταν, φωνάζοντας μάλιστα «εγώ δεν παίζω» και αντίστοιχου ήθους εκφράσεις. Στη συνέχεια, ένας από τον όχλο -πλέον- που προσπαθούσε να λιντσάρει τον φερόμενο ληστή, υποδεικνύει στον παραπάνω αστυνομικό τον περαστικό πολίτη ως τον άνθρωπο που προσπαθούσε να εμποδίσει τη σύλληψη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήταν εκείνος που τον χτύπησε. Ο περαστικός πολίτης, χωρίς να έχει καταλάβει τι συμβαίνει και γιατί ο αστυνομικός κινείται επιθετικά εναντίον του, προσαγάγεται βιαίως, του περνάνε χειροπέδες και τον βάζουν να καθίσει στο πεζοδρόμιο της εισόδου του ξενοδοχείου, δίπλα στον φερόμενο ληστή.

Στη συνέχεια έρχονται επιπλέον ενισχύσεις της αστυνομίας, με πέντε ακόμα μηχανές και ένα βαν. Την ίδια στιγμή, μία κοπέλα που βιντεοσκοπούσε όλο το σκηνικό, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν εκ των αστυνομικών, με πρόφαση πως βιντεοσκόπησε το πρόσωπό του. Η ίδια υποστήριξε πως έχει δικαίωμα να βιντεοσκοπεί σε δημόσιο χώρο, με τον αστυνομικό να της απαντά πως «έχεις δικαίωμα να βιντεοσκοπείς το σήμα μου, αλλά όχι το πρόσωπό μου», επικαλούμενος τα προσωπικά του δεδομένα. Η κοπέλα επέμεινε πως είναι δικαίωμά της να βιντεοσκοπεί, με τους αστυνομικούς να προχωρούν και στη δική της προσαγωγή, αν και πλέον η ίδια υποστήριζε πως είχε διαγράψει το βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την ένταση, η πλειοψηφία των αστυνομικών εμφανίστηκαν ψύχραιμοι απέναντι στο περιστατικό, τόσο κατά τη διαδικασία σύλληψης του φερόμενου ληστή, όσο και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των πολιτών. Ωστόσο, δυστυχώς τελικά επικράτησε η επιθετικότητα των αστυνομικών που περιγράφονται παραπάνω, συντείνοντας στην ένταση που οδήγησε στις αναίτιες προσαγωγές πολιτών και την αναστάτωση της γειτονιάς. Σημειώνεται πως οι τρεις προσαχθέντες μεταφέρθηκαν από τους αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, όπου και παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα.

Σημειώνεται τέλος πως παρών σε όλο το παραπάνω περιστατικό ήταν ρεπόρτερ του TPP, και μάλιστα, στην κατοχή μας υπάρχουν σχετικά βίντεο που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια