Τέτοιες μέρες, στις 04 Ιανουαρίου του 1903 η Τόπσι, ένας ελέφαντας τσίρκου εκτελείται με το πιο βάναυσο τρόπο.  Την ταΐζουν δηλητηριασμένα καρότα με ποτάσα και την “χτυπούν” με ηλεκτρικό ρεύμα .. χαρακτηρίζοντάς τη πράξη.. ευσπλαχνίας…

Η Τόπσι γεννήθηκε στην Νοτιοανατολική Ασία το 1875, ελεύθερη,  μέσα στο φυσικό της περιβάλλον μέχρι που λαθροκυνηγοί την αιχμαλώτισαν και την πούλησαν σε εμπόρους ελεφάντων. Ο Αμερικάνος ιδιοκτήτης τσίρκου, Άνταμ  Φορεπό, την αγοράζει και την διαφημίζει στις παραστάσεις του ως “Ο πρώτος ελέφαντας που γεννήθηκε σε αμερικανικό έδαφος”. Όλο αυτό το ψέμα για να μπει στο μάτι  του αντιπάλου  τσίρκου της εποχής των Ρινγκλινγκ , Μπάρνουμ και Μπέιλι.

Γρήγορα  το ψέμα αποκαλύφθηκε και η Τοπσι, η οποία ονομάστηκε έτσι από το μαύρο κοριτσάκι του βιβλίου  της Χάριετ Μπίτσερ Στόου “Η Καλύβα του Μπάρμπα –Θωμά”, έχασε την αμερικανική της καταγωγή και πέρασε στις ρεκλάμες του τσίρκου ως “εξωτικός ελέφαντας”.

Η διαβίωση των ζώων και ιδιαίτερα των άγριων ζώων στο χώρο του τσίρκου ήταν σκληρή.  Οι υπεύθυνοι  για την φροντίδα και την εκπαίδευση τους στα διάφορα κόλπα ήταν άνθρωποι  χωρίς στοιχειώδη γνώση για αυτά.  Τα ζώα ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες: Υποσιτιζόμενα, σε συνεχή μετακίνηση από τόπο σε τόπο, περιορισμένα σε κλουβιά ή μικρούς χώρους, σε κατάσταση άγχους και μόνιμης ανασφάλειας.

Οι άνθρωποι, εκείνης της εποχής, ήξεραν μόνο ένα τρόπο συμμόρφωσης και εκπαίδευσης: του ξύλου. Δεν δίσταζαν να το εφαρμόζουν παντού.  Από τα παιδιά τους μέχρι και τις ενήλικες σχέσεις τους.  Σε μια Αμερική, όπου οι φυλετικές διακρίσεις παρέμεναν έντονες τα λιντσαρίσματα μαύρων πολιτών ήταν ένα καθημερινό και σύνηθες φαινόμενο. Αν έτσι συμπεριφέρονταν στους ανθρώπους φανταστείτε με τι αγριότητα χτυπούσαν και κακοποιούσαν τα ζώα.

Η Τόπσι είχε κακοποιηθεί  από τους εκπαιδευτές της, οι οποίοι προσπαθούσαν με τον πόνο να την κάνουν να υπακούσει. Παρουσίαζε σημάδια άγχους και επιθετικής συμπεριφοράς . Όσο περισσότερο επιθετική και ανυπάκουη γινόταν τόσο η βία που της ασκούσαν γινόταν όλο και πιο βάναυση.

Το 1902, η Τόπσι  επιτέθηκε και σκότωσε έναν θεατή του τσίρκου ο οποίος είχε μπει πιωμένος στην σκηνή όπου ήταν δεμένοι οι ελέφαντες.  Τους πετούσε χώμα στο πρόσωπο και προσέφερε ουϊσκι σε μερικούς από αυτούς όπως και στην Τόπσι. Έπειτα έκαψε με το τσιγάρο του την άκρη της προβοσκίδα της με αποτέλεσμα εκείνη να ελευθερωθεί από το πόνο και να του επιτεθεί ποδοπατώντας τον.

Αμέσως έγινε ο “κακός ελέφαντας”. Ο τύπος της εποχής έγραφε πως η Τόπσι είχε σκοτώσει πάνω από 12 ανθρώπους ανάμεσα τους και 2 εργάτες του τσίρκου. Στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά δεν είχε συμβεί ποτέ, πέρα από ένα ατύχημα ενός εργάτη στο Παρίσι ο οποίος απλά τραυματίστηκε.

Η ιστορία του μεγάλου κακού ελέφαντα ήταν όμως κάτι το ευπώλητο για το κοινό και όταν τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ένας άλλος θεατής του τσίρκου προσπάθησε να “παίξει” την Τοπσι “γαργαλώντας” της το αυτί καθώς εκείνη επιβιβαζόταν για ταξίδι με τραίνο και αντέδρασε εναντίον του, ο ιδιοκτήτης του τσίρκου αποφάσισε να πουλήσει τον “κακό ελέφαντα” ώστε να μην χάσει την “καλή πελατεία” του.

Την πούλησαν σε ένα θεματικό πάρκο στο Κόνι Άιλαντ και εκεί  έπεσε στα χέρια ενός αλκοολικού φροντιστή του Γουίλιαμ Αλτ, ο οποίος συνήθιζε να την τρυπά με μια μεγάλη πιρούνα για τα φύλλα ή να την μαχαιρώνει με μεγάλα μαχαίρια. Σε μια τέτοια επίθεση κατάφερε να του ξεφύγει και να καταλήξει να περιφέρεται στους δρόμους της πόλης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Αλτ και του επέβαλλαν πρόστιμο.

Ύστερα από λίγες μέρες ο Αλτ εισέβαλε με την Τόπσι  μεθυσμένος στο αστυνομικό τμήμα και ανάγκασε τους αστυνομικούς να κλειστούν στα κελιά για να σταματήσει η Τόπσι να φωνάζει με την προβοσκίδα της.

Ο Αλτ απολύθηκε και οι ιδιοκτήτες του πάρκου αποφάσισαν να πουλήσουν εκ νέου την Τόπσι. Κανείς δεν την αγόραζε εξαιτίας της φήμης της και έτσι αποφάσισαν να την θανατώσουν.

Άρχισαν να πουλούν εισιτήρια για το δημόσιο θέαμα  της εκτέλεσης της, το οποίο ορίστηκε το μεσημέρι  στις 04/01/1903. Η αρχική τους σκέψη ήταν να κρεμάσουν τον ελέφαντα από ένα ψηλό γερανό στραγγαλίζοντας τον μπροστά στο κοινό και τον απαγχονισμό να τον καλύψει ο Τύπος.

 

Με την παρέμβαση της Αμερικανικής επιτροπής κατά της κακοποίησης των ζώων επιλέχθηκε ο ελέφαντας να δηλητηριαστεί ή να εκτελεστεί με ηλεκτροσόκ για να έχει, υποτίθεται, πιο ανώδυνο θάνατο.

Περίπου 1500 θεατές και 100 φωτογράφοι παρακολούθησαν το θέαμα της δηλητηρίασης και του ηλεκτροσόκ της Τοπσι. Το ηλεκτροσόκ ανέλαβε να το εκτελέσει η εταιρία του Τόμας Έντισον και για χρόνια αργότερα, το περιστατικό σπίλωνε την εταιρεία και το όνομα του ιδρυτή της σαν προσπάθεια ανταγωνισμού και διαφήμισης ενάντια στην ηλεκτρική εταιρεία του Νικόλα Τέσλα ως μέρος του “Πολέμου του ηλεκτρικού ρεύματος”. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος ανάμεσα στις δυο εταιρείες είχε τελειώσει μια δεκαετία πίσω πριν το θάνατο της Τόπσι.

Ο Τόμας Έντισον

Η Τόπσι διαισθανόμενη τον επικείμενο θάνατο της αρνιόταν να εγκαταλείψει το θεαματικό πάρκο και να διασχίσει την γέφυρα που θα την έφερνε μπροστά στον ηλεκτρικό πυλώνα που θα την έδεναν ώστε να θανατωθεί.

Προσπάθησαν αρκετές φορές να την δελεάσουν με μήλα ή καρότα ενώ προσπάθησαν να δώσουν χρήματα στον πρώην φροντιστή της Αλτ ώστε να την πείσουν. Εκείνος δεν αποδέχτηκε το ποσό και ούτε παραβρέθηκε στην εκτέλεση της.

Όταν τελικά την έπεισαν να διασχίσει την γέφυρα την τάισαν δηλητηριασμένα καρότα με ποτάσα και της έδεσαν τα πόδια με μεγάλους ιμάντες με ηλεκτροφόρα καλώδια. Με 6.600 VOLT η Τόπσι μέσα σε 10 δεύτερα έπεσε στο έδαφος και στις 14:47μμ ήταν ήδη νεκρή.

Η εταιρεία του Έντισον κατάφερε να αποτυπώσει την στιγμή σε ένα φιλμάκι μερικών δευτερολέπτων το οποίο υπάρχει στο YouTube αλλά προσωπικά δεν το ανεβάζω εδώ καθότι  δεν μπόρεσα να το δω ούτε πικοδευτερόλεπτο . Είναι στην δική σας κρίση αν αντέχετε να το δείτε.

Από τότε έχει περάσει παραπάνω από ένας αιώνας και όμως μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παραμένουν σε αιχμαλωσία για την δική μας διασκέδαση. Ζώα της άγριας φύσης παραμένουν κλεισμένα σε κλουβιά ζωολογικών κήπων, κυνηγιούνται από τους λαθροθήρες και σφάζονται για διασκέδαση από κυνηγούς.

Ο άνθρωπος παραμένει το πιο άγριο και κτηνώδες ζώο πάνω στην γη. Στρέφεται με μανία ενάντια στα άλλα πλάσματα της φύσης χωρίς να υπολογίζει συνέπειες. Ξεσπά ακόμα και σε εξημερωμένα αθώα κατοικίδια.

Σίγουρα έχουμε κάνει βήματα από τότε μα μας μένουν ακόμα πολλά.. Ένα ετεροχρονισμένο συγγνώμη για την Τόπσι και το κάθε μικρό ή μεγάλο ζώο εκεί έξω που υποφέρει σε ανθρώπινα χέρια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]