Toxic Rabbits. Τοξικά Κουνέλια. Περίεργο όνομα για μπάντα, σκέφτεσαι και αφήνεις τη φαντασία να δουλέψει: ήταν, λέει, μια χαρά παιδιά μέχρι που συναντήθηκαν κάπου στα Εξάρχεια, εισέπνευσαν το μυστηριώδες άρωμα που αναδύει αυτή η «σεσημασμένη» περιοχή και μεταμορφώθηκαν σε τέσσερα μουσικά τοξικά κουνέλια που δεν σταματάνε να χοροπηδάνε και να «γεννάν ιδέες». Basta, κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι το παράκανες με τη φαντασία. Πάρτο αλλιώς…

Οι Toxic Rabbits είναι ένα νέο αθηναϊκό underground συγκρότημα που μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής, αλλά το δείγμα δουλειάς που έχουμε από αυτούς αφήνει προσδοκίες για το μέλλον. Η Δανάη Κασίμη (φωνή και στίχοι), ο Απόστολος Λαγαριας (κιθάρα), ο Στέλιος Κραββαρίτης (μπάσο) και ο Nasos Mol (ντραμς), τα μέλη των Toxic Rabbits, έδεσαν τα ακούσματά τους από punk, post-punk και gothic rock και έπειτα από δουλειά μόλις 12 μηνών και κάτι και λίγες επιλεγμένες εμφανίσεις σε μαγαζιά του κέντρου και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, βρίσκονται αυτό τον καιρό στη διαδικασία του pre-production ετοιμάζοντας το ντεπούτο άλμπουμ τους που αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2018.

Το 3pointmagazine συνάντησε τη frontwoman του συγκροτήματος, Δανάη Κασίμη, για μια πρώτη εισαγωγή στον κόσμο των Toxic Rabbits. Η Δανάη μάς μίλησε λίγο πριν την πρόβα για το πρώτο live της σεζόν, το οποίο θα γίνει αυτό το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Nosotros.

Toxic Rabbits. Πώς καταλήξατε σε αυτό το όνομα για τη μπάντα;

Το όνομα προέκυψε από έναν συνδυασμό των στίχων και των κούνελων. Ο κιθαρίστας μας εντόπισε στους στίχους τη φράση toxic cages of rubies και αμέσως μου ήρθε το toxic rabbits. Μας άρεσε και το κρατήσαμε. Εξάλλου όπως λέει και ο μπασίστας μας ο Στέλιος, γεννάμε ιδέες σαν τα κουνέλια. Επιπλέον, ένα χαρακτηριστικό μας είναι ο αυτοσαρκασμός και το γέλιο σε όλες μας τις πρόβες. Δεν παίρνουμε τους εαυτούς μας και πολύ στα σοβαρά.

Οι μουσικές σας καταβολές βοήθησαν στη διαμόρφωση του ήχου της μπάντας;

Η αλήθεια είναι ότι ταιριάζουν τα ακούσματά μας αρκετά ώστε να μας ικανοποιεί το μουσικό αποτέλεσμα. Ο ντράμερ κι εγώ ακούγαμε πάντα περισσότερο punk, αλλά όχι μόνο. Προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ο Νάσος (ντράμερ) είναι πολύ καλός μουσικός καθώς παίζει και πιάνο και κιθάρα εκτός από ντραμς και έχει γνώσεις μέσα από πειραματισμούς και σε άλλα είδη μουσικής. Ο μπασίστας μας έχει gothic ακούσματα κυρίως, αν και είναι μια κινητή μουσική βιβλιοθήκη. Το σπίτι του είναι ένας μουσικός θησαυρός. Έχει συλλέξει βινύλια από Souxie and the Banshees, Bauhaus, Joy Division μέχρι Metallica, Slayer ακόμα και Madonna. Ο Αποστόλης, ο κιθαρίστας μας, είναι λάτρης της ψυχεδέλειας και έχει αναμετρηθεί με πολλά άλλα είδη. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και είναι και συγγραφέας λογοτεχνίας. Με έναν τόσο εγκεφαλικό κιθαρίστα νιώθουμε πάντα ασφαλείς. Κάπως έτσι, συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία προέκυψε η μουσική μας.

Παρατηρώντας κανείς τους στίχους σας βλέπει ότι σχολιάζετε με αιχμηρό τρόπο τη σημερινή κοινωνία…

Οι στίχοι των κομματιών των Toxic Rabbits έχουν πολιτική χροιά, η οποία δεν περιορίζεται σε συνθήματα και μανιφέστα. Σκαλίζουν τις βαθύτερες σκοτεινές πλευρές του ατόμου ως πολιτικού όντος που παλεύει καθημερινά με τον άγνωστο εαυτό του, προσπαθώντας να τον γνωρίσει, στα πλαίσια μιας βίαιης κοινωνικής ζωής, που γεννά ανισότητες, αδικία και προκαλεί έντονα συναισθήματα φόβου, μίσους αλλά και αγάπης. Μιλούν για τον άνθρωπο που μάχεται με τους δαίμονές του και πλέει σε πελάγη εσωτερικής αναζήτησης οδηγούμενος στην πολιτική ανυπακοή και τη διεκδίκηση της ίδιας της ζωής άλλες φορές με επιτυχία άλλοτε όχι.

Θεωρώ ότι η πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με μείζονα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία δε μας επιτρέπουν να στεκόμαστε αδιάφοροι. Ο πόλεμος, το αιματοκύλισμα της Μέσης Ανατολής αλλά και η επίθεση που δέχονται όλες οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στη Δύση, θίγονται στα κομμάτια μας, με στόχο να προβληματίσουν έστω και έναν άνθρωπο. Οι στίχοι άλλοτε είναι σαφείς, άλλοτε αλληγορικοί.

Οι στίχοι του «Sleepwalkers» από το χέρι της Δανάης. «Έχω κάνει ένα μικρό λάθος. Είναι ‘City`s’ στην αρχή», λέει με αμηχανία. Μικρό το κακό Δανάη.

Το 1ο φετινό σας live γίνεται στο Nosotros, στα Εξάρχεια, σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο. Γιατί αυτή η επιλογή;

Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τη μουσική μας με ανθρώπους που θέλουν μια διαφορετική κοινωνία με ουσιαστικές σχέσεις και όχι σχέσεις υποκρισίας και συμφέροντος. Βέβαια, ένα μουσικό έργο αυτονομείται από τον σκοπό που είχαν αρχικά οι δημιουργοί του. Η μουσική και κάθε μορφής τέχνη μπορεί να εμπνεύσει, να επηρεάσει υπό όρους τις κοινωνικές εξελίξεις, όμως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί από μόνη της να αλλάξει τον κόσμο. Το Nosotros είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί για να παίξουμε τη μουσική μας και θα το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Είναι προτιμότερο για σας να παίζετε σε χώρους σαν το Nosotros παρά σε εμπορικά μαγαζιά;

Το Nosotros, αλλά και άλλοι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι και στέκια, ήταν και είναι για μένα χώροι πολιτικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Οι πολιτικές συζητήσεις γύρω από τα προβλήματα μιας κοινωνίας εκμετάλλευσης και αδικίας, με καθόρισαν σημαντικά ώστε να βλέπω κριτικά το υπάρχον σύστημα, προσπαθώντας να βρω τον τρόπο να «υπάρξω» ως άτομο μέσα σε αυτό χωρίς να ετεροκαθορίζομαι από τα κυρίαρχα μοντέλα που γεννούν κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των αδυνάτων. Μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για τη διεκδίκηση της κοινωνικής ισότητας και της δικαιοσύνης. Από την άλλη, δεν αποκλείουμε τα εμπορικά μαγαζιά εφόσον βέβαια μας σέβονται και δεν προσπαθούν να καρπωθούν την υπεραξία που παράγουμε. Έχουμε παίξει και θα παίξουμε στο μέλλον και σε τέτοια μαγαζιά καθώς δεν έχουμε τέτοιου είδους κολλήματα. Είμαστε μπάντα όχι πολιτική οργάνωση ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι είμαστε πολιτικοποιημένοι.

Αν και έχετε λίγα live στο ενεργητικό σας, ποιο ήταν το δικό σου αγαπημένο;

Ναι, είναι μόνο έξι. Το αγαπημένο μου είναι το live του Φεβρουαρίου στο Ghost House, στου Ψυρρή, με τους Anima Triste. Εκεί άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν δημιουργήθηκε η μπάντα.

 

Οι Toxic Rabbits θα εμφανιστούν σε δύο μέρες, το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου στο φιλόξενο και αγαπημένο χώρο του Nosotros. Μαζί τους οι Thick Smoke Underground για μια βραδιά με punk, blues και hard rock μελωδίες.

Να πας να τους δεις γιατί είναι από τις μπάντες που το video δεν αποτυπώνει στο ελάχιστο το τι πραγματικά είναι. Είσοδος, φυσικά ελεύθερη.

 

Διάβασε ακόμη:

Nosotros: Μια μόνιμη παρέμβαση στον ιστό της πόλης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Ηλέκτρα Ήλια Χατζηκάλφα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Σχετικά Άρθρα

X