Άλλη μία γυναικοκτονία στην Τουρκία, καθώς δολοφονημένη από τον πρήν σύντροφό της βρέθηκε μετά από 5 μέρες εξαφάνισης η 27χρονη Pınar Gültekin.

Ο πρώην σύντροφός της Cemal Metin Avcı την χτύπησε, την στραγγάλισε κι αφού έκαψε και τσιμέντωσε το νεκρό κορμί της, την παράτησε σε ένα δάσος στην Μούγλα. Δήλωσε ότι ήταν πολύ θυμωμένος γιατί αρνήθηκε να είναι μαζί του.

Μάλιστα, ο Avcı  αρνιόταν το έγκλημα μέχρι που είδε το βίντεο που είχε η αστυνομία και τον κατέγραφε να αγοράζει δύο μπιτόνια βενζίνη. Μετά από αυτό, παραδέχθηκε ότι αρχικά χτύπησε την Πινάρ επειδή δεν ήθελε να είναι μαζί του ξανά και την σκότωσε όταν λιποθύμησε.

Στην κατάθεσή του βέβαια κατηγόρησε το θύμα-μια γνωστή πρακτική των αντρών που δολοφονούν γυναίκες. Είπε ότι τον απείλησε ότι θα πει στη γυναίκα του για τη σχέση τους και ζητούσε χρήματα. «Την σκότωσα σε μια στιγμή θυμού», είπε ο Avcı.

Οι γυναικοκτονίες είναι σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία, καθώς γυναίκες δολοφονούνται ή δέχονται βία κάθε μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία πλατφόρμας ενάντια στις γυναικοκτονίες, τουλάχιστον 146 γυναίκες δολοφονήθηκαν τους πρώτους 6 μήνες του 2020, 474 το 2019, 440 το 2018, 409 το 2017, 328 το 2016, 303 το 2015, 294 το 2014 και 237 το 2013.

Την ώρα που οι γυναίκες συνεχίζουν να δολοφονούνται σε καθημερινή βάση, οι ποινές που επιβάλλονται στους άντρες μόνο αποτρεπτικές δεν είναι. Συλλογικότητες για τα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλουν ότι η αυξανόμενη βία κατά των γυναικών πηγάζει από τις κυβερνητικές πολιτικές που προστατεύουν τους άντρες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που στοχεύει στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικογένειες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια