Έρευνα με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ έδειξε διεύρυνση του χάσματος των δύο φύλων στην αμισθί εργασία και στον συνολικό χρόνο εργασίας.

Έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάιο στην Τουρκία, σε δείγμα άνω των 2.400 ατόμων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από την αμισθί εργασία στη διάρκεια του lockdown. Κι αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι άνδρες πέρασαν σημαντικά περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι μέσα στο σπίτι.

Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες έκαναν τετραπλάσιες εργασίες μέσα στο σπίτι ή φροντίζοντας τρίτους σε σχέση με τους άνδρες κατά τη διάρκεια της καραντίνας που είχε επιβληθεί στη χώρα λόγω του κορονοϊού.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, το χάσμα των φύλων σε επίπεδο αμειβόμενης εργασίας περιορίστηκε μεν την περίοδο του lockdown, ως συνέπεια των αλλαγών στις συνθήκες εργασίας αλλά και της μείωσης στις αμειβόμενες εργατοώρες των ανδρών.

Ωστόσο το χάσμα των φύλων στην αμισθί εργασία και στον συνολικό χρόνο εργασίας διευρύνθηκε. Ειδικότερα, ο φόρτος εργασίας των γυναικών – περιλαμβανομένης της αμειβόμενης και της μη αμειβόμενης εργασίας – αυξήθηκε κατά μέσο όρο, ενώ αντίστοιχα των ανδρών μειώθηκε.

«Τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη της ισχυρής πραγματικότητας του σταδιακά αυξανόμενου βάρους απλήρωτης οικιακής εργασίας και εργασίας φροντίδας που αναλαμβάνουν οι γυναίκες πέρα από τις δουλειές που κάνουν», ανέφερε σχετικά ο Κλαούντιο Τομάζι, μόνιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στην Τουρκία, τονίζοντας: «Η κατάσταση παραπέμπει στην επείγουσα ανάγκη για αλλαγές ώστε να επέλθει πιο ίσος καταμερισμός απλήρωτης οικιακής εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Βεβαίως, το ζήτημα δεν περιορίζεται στη γειτονική χώρα. Σειρά ερευνών έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενες μητέρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον οικιακών, καθώς και τη φροντίδα των παιδιών, που προέκυψαν λόγω της καραντίνας. Το κυριότερο είναι όμως ότι συστηματικά οι γυναίκες εμφανίζονται περισσότερο επιρρεπείς στα αυξανόμενα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]