Από το stonisi.gr

Σε ένα ζεστό σπίτι, με φαγητό, γλυκά και μουσική, όπου μπόρεσαν να κάνουν μπάνιο και να κοιμηθούν πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τέσσερις ανήλικοι πρόσφυγες, χάρη στη φιλοξενία της κ. Γεωργίας Φωτοπούλου και του κ. Άλκη Πασπάτη. Είναι δύο ντόπιοι Μυτιληνιοί που και το 2015 είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων.

Ήταν τότε που το προσφυγικό βρίσκονταν πάλι σε έξαρση με τη γνωστή ρήση στα social media «αν αγαπάτε τους πρόσφυγες, να τους πάρετε σπίτι σας». Και τότε λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του 2015 το ζευγάρι χάρισε ζεστή φιλοξενία, σαν και αυτή που για αιώνες υπερηφανευόμαστε σαν λαός ότι προσφέρουμε, σε μία οικογένεια Σύρων που περνούν από τη Λέσβο στο ταξίδι της δικής τους λύτρωσης. Έφαγε μαζί τους, διασκέδασε παίζοντας τάβλι και τους χάρισε τον πρώτο ξέγνοιαστο και άνετο ύπνο τους ύστερα από πολύ καιρό.

Ένα άλλο παιδάκι από το Αφγανιστάν που είχε φιλοξενηθεί πάλι σπίτι τους, κατάφερε και έφτασε στην Αυστρία. Παραμονή Πρωτοχρονιάς επικοινώνησε με τον κ. Πασπάτη για να τον ενημερώσει ότι συγγενείς του ανήλικοι είχαν φτάσει στη Λέσβο και δεν έχουν ούτε σκηνή να μείνουν έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Θυμίζουμε ότι πάνω από 13.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται εκτός του ΚΥΤ, σε σύνολο 18.845 χτες στη Μόρια, καθώς και ότι οι νεοεισερχόμενοι απευθείας πρέπει να βρουν χώρο στους ελαιώνες έξω, κατασκευάζοντας ένα νέο παράπηγμα με τα χέρια τους, προκειμένου να επιβιώσουν από το κρύο της νύχτας.

Το ραντεβού ήταν στο άγαλμα της Ελευθερίας. Εκεί τους πήραν με το αυτοκίνητο, τους έδωσαν σουβλάκια να φάνε γιατί ήταν πεινασμένα τα παιδιά και μετά τους πήραν σπίτι τους για ένα ζεστό μπάνιο. Κι άλλο φαγητό και εδέσματα της Πρωτοχρονιάς, μοιράστηκαν μαζί γύρω από το τραπέζι. Ύστερα έπαιξαν μουσική, η μόνη γλώσσα με την οποία μπορούσαν να συνεννοηθούν. Αν και κατάλαβαν στο μεσοδιάστημα ότι έχουν μείνει ορφανά και ότι οι γονείς τους σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Και το ζευγάρι τους είπε να μείνουν σπίτι τους για εκείνο το κρύο βράδυ.

«Μακάρι να μπορούσαμε να τα φιλοξενήσουμε όλα!»

«Ευγενέστατα παιδιά, εμείς τους είπαμε να μείνουν, εκείνα δεν ήθελαν να καταχραστούν τη φιλοξενία μας» λέει ο κ. Πασπάτης στην εφημερίδα «Καθημερινή», ελπίζοντας ότι άμεσα τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα θα γλιτώσουν από τη μεγάλη γραφειοκρατία του ασύλου και θα βρουν το άλλο παιδί που βρίσκεται στην Αυστρία. «Φέτος είχαμε την τύχη να κάνουμε Πρωτοχρονιά μαζί με τέσσερα ευγενικά και χαριτωμένα παιδιά από το μακρινό και ταλαιπωρημένο Αφγανιστάν!

Εμείς δεν έχουμε σχέσεις ούτε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε με τίποτα και δυστυχώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν ούτε ρούχα και η σκηνή τους που έχουν πάει πια δεν έχει ούτε ρεύμα. Μακάρι να μπορούσαμε να τα φιλοξενήσουμε όλα» λέει η κ. Φωτοπούλου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]