Το trafficking στους δρόμους της Αθήνας

Το trafficking αποτελεί ένα τεράστιο σύγχρονο πρόβλημα. Γυναίκες –κυρίως- διακινούνται σαν εμπορεύματα από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σε περισσότερο. Ή τουλάχιστον θεωρητικά σε περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, διότι ναι μεν γνωρίσαμε το 2011 μέσα από το ρεπορτάζ των Πρωταγωνιστών στην οδό Ευριπίδου τις «μαύρες σκλάβες» από τη Νιγηρία που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αλλά η Νιγηρία αυτή τη στιγμή θεωρείται από τους οίκους αξιολόγησης ότι έχει πολύ πιο ισχυρή οικονομία από την Ελλάδα. Άλλωστε, επειδή ακριβώς η Ελλάδα αποτελεί επί της ουσίας μια χρεοκοπημένη χώρα που είναι πιο ανίσχυρη οικονομικά από χώρες του τρίτου κόσμου και επειδή τα ποσοστά της φτώχειας όσο ο καιρός περνά θα αυξάνουν, δε θα πρέπει να μας φαίνονται περίεργες ειδήσεις όπως αυτή που πριν λίγο καιρό το ΑΠΕ δημοσίευσε, ότι Ελληνίδες εκδίδονται στη γειτονική μας Ιταλία.

Το ντοκιμαντέρ των πρωταγωνιστών «Οι σκλάβες της Ευριπίδου» διηγείται τις ιστορίες έγχρωμων γυναικών από τη Νιγηρία που στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και να ξεφύγουν από τη φτώχεια της Νιγηρίας πιστεύουν τα ψέματα αντρών ότι θα τις βοηθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και θα τους βρουν δουλειά. Οι άντρες, με τη βοήθεια ιερέων, τις δένουν με βουντού, ώστε εκείνες να φοβούνται ότι αν το σκάσουν από τα αφεντικά τους θα κινδυνέψει η οικογένειά τους. Έτσι, τις φέρνουν εδώ, στην οδό Ευριπίδου και τις γύρω οδούς, όπου κάθε βράδυ κάνουν πεζοδρόμιο, φορώντας μόνο μια μπλούζα και ένα εσώρουχο. Καμία τους δεν θέλει τη ζωή που κάνει. Αναγκάζονται, γιατί χρωστούν χρήματα στα αφεντικά για τα οδοιπορικά που τους πλήρωσαν και γιατί η ζωή τους κινδυνεύει αν τολμήσουν να ξεφύγουν.

Όμως, δεν αναγκάζονται όπως φαίνεται, μόνο οι Νιγηριανές να φύγουν από την πατρίδα τους ελπίζοντας να βρουν περισσότερες ευκαιρίες και ευχόμενες ένα μέλλον πιο ευοίωνο. Η οικονομική κρίση οδηγεί και τις Ελληνίδες να πέσουν θύματα του trafficking. Ήδη παρατηρήθηκαν στην κάτω Ιταλία, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, κάποιες Ελληνίδες προερχόμενες από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, οι οποίες μεταφέρθηκαν εκεί μέσω δικτύου διακίνησης γυναικών. Όσο οι μισθοί θα μειώνονται και η ανεργία θα αυξάνει τόσο θα εμφανίζονται συχνότερα τέτοια φαινόμενα.

Διάφορες ΜΚΟ προσπαθούν να καταπολεμήσουν το trafficking, προσεγγίζοντας κορίτσια και βοηθώντας τα να το σκάσουν από τους προαγωγούς-βασανιστές τους. Όμως, τα κυκλώματα έχουν πολύ ισχυρές δομές και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Εξάλλου, η πορνεία είναι ένας τομέας κερδοφόρος για όσους εμπλέκονται σε αυτόν. Εις βάρος των γυναικών και των απατηλών ονείρων τους πλουτίζουν πολλοί, κάποιοι από τους οποίους σίγουρα είναι ισχυροί επιχειρηματίες και πολιτευόμενοι.

«Το αρχαιότερο επάγγελμα» στη σύγχρονη μορφή του, το trafficking, είναι το υπέρτατο όριο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ώστε να κρατούν το στόμα τους κλειστό και να μην αντιστέκονται. Και παράλληλα οι προαγωγοί τους τις υποχρεώνουν να εκπορνεύονται πολλές ώρες και να πηγαίνουν ακόμα και με 100 άντρες τη μέρα.

Άνθρωποι που συμπεριφέρονται σαν άγρια ζώα αναγκάζουν άλλους να ζήσουν σα ζώα, πληγώνουν ανεπανόρθωτα το κορμί και την ψυχή τους, για να κερδίσουν χρήματα. Το χρήμα είναι ο απόλυτος θεός σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που φτάνει στα άκρα και μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές απαίσιες εκπλήξεις.

Δείτε σχετικά:

http://www.megatv.com/protagonistes/default.asp?catid=25364&subid=2&pubid=631041

http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=443976

Μαρία Δελαγραμμάτικα

…………………………………………………………………………………………..

Παιδική εκμετάλλευση… και μια αφορμή για να προβληματιστούμε (J.A.C.E.)

 

notforsale1

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν με τη ζωή που θα φαντάζονταν ή έστω με τα αναγκαία βασικά. Άνθρωποι που μεγάλωσαν σε χώρες που κυριαρχεί η εκμετάλλευση. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να βασίσουν τη ζωή τους και την ευημερία τους στην «εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο». Ποιοι από τους δύο είναι Άνθρωποι, τελικά;

Η εκμετάλλευση ανθρώπων, μεταναστών, παιδιών, όσων αναζητούν μια καλύτερη τύχη φαντάζει προνόμιο ευκαιριών «για να πιάσει κανείς την… καλή» στα μάτια των διακινητών και των αδίστακτων επηρμένων. Εμπόριο λευκής σαρκός, εμπόριο παιδιών, εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, παιδική παράνομη εργασία ακούγονται στα αυτιά μας ως όροι κατάπτυστοι –θέλω να πιστεύω. Κάποιοι όμως δεν έχουν την ευαισθησία και το μυαλό να κατανοήσουν την ανηθικότητα των πράξεών τους –δεν αναφέρομαι φυσικά στην ηθική με όρους καλοκαγαθίας, αιδούς και όσων ορίζονται από τους νόμους και τα «χρηστά» ήθη. Δεν μπορούμε απόλυτα να προβούμε στην περίπτωση αυτή σε ένα λαϊκό δικαστήριο το «κακού λύκου» Εξάλλου η βία από τη βία γεννιέται, το μίσος από το μίσος κοκ.

Τροφή στους προβληματισμούς μου –πέρα από όσα καθημερινά βιώνουμε- έδωσε η ταινία J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που προβάλλεται στους κινηματογράφους. Αναφέρεται στο κύκλωμα διακίνησης παιδιών, με σκοπό την εμπορία οργάνων, την πορνεία και όλα αυτά τα καλά… Συγκινητική ταινία –κατ’ εμέ. Αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πώς η έβδομη τέχνη, πέρα από ιδεολογικός μηχανισμός, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την έγερση της σκέψης και του προβληματισμού.

Η κινηματογραφική δεινότητα του Καραμαγγιώλη αναδεικνύει το ζήτημα της διαπλοκής του κρατικού μηχανισμού και του επιχειρηματικού κόσμου στα κυκλώματα αυτά, σε μια πλοκή η οποία εντούτοις χρειάζεται την αμέριστη προσοχή του θεατή. Οι κριτικοί «κατηγόρησαν» για πλατειασμό… Πράγματι, η ταινία κρατά πάνω από δυόμιση ώρες και είναι αρκετά πυκνή. Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα τόσο…

Μεταξύ άλλων, μέσα από οιδιπόδεια συμπλέγματα υπογραμμίζει τη δύναμη της θέλησης, τη δύναμη της αγάπης, την δίψα για ζωή. Αξίζει να τη δείτε. Από τα καλύτερα δείγματα κινηματογραφικής δουλειάς στην Ελλάδα, τουλάχιστον από το 2010 –πάλι κατ’ εμέ. Κατέκτησε το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο και το 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. (Θα σας εκπλήξει η επιλογή του τίτλου!)

 

Μίνα Κωστοπούλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]