Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ο Nelson Mandela αφήνει την τελευταία του πνοή «ήρεμα στο σπίτι του» σε ηλικία 95 χρονών. Ένας άνθρωπος συνώνυμο με τη ισότητα, την ελευθερία και την επανάσταση, ένας ακτιβιστής και ηγέτης που πάλεψε μέχρι τέλους κατά του απαρτχάιντ.

Πολλοί καλλιτέχνες τον υποστήριξαν ανοιχτά τα δύσκολα χρόνια που βρισκόταν στη φυλακή, άλλοι εμπνεύστηκαν από τη δράση και το έργο του και τραγούδησαν έπειτα για αυτόν, για τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής.

Το 3pointmagazine.gr θυμάται πέντε τραγούδια που υμνούν τον Nelson Mandela.

U2 – Ordinary Love

Οι U2 κρατούσαν τους fans τους επί τρία χρόνια σε αναμονή μέχρι να μπουν στο στούντιο και να συνθέσουν κάποιο νέο κομμάτι. Η αναμονή όμως φαίνεται να άξιζε και με το παραπάνω με το καινούριο τους κομμάτι να ακούει στο όνομα «Ordinary Love» και να γράφεται ειδικά για τον Nelson Mandela και τη βιογραφική του ταινία Mandela: Long Walk to Freedom. Η ειρωνεία είναι ότι το κομμάτι κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν το θάνατο του «γιου της Αφρικής».

Η σχέση του συγκροτήματος με τον Mandela ξεκίνησε πριν από 30 σχεδόν χρόνια όταν ο Βono συμμετείχε στο καλλιτεχνικό κίνημα εναντίον του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική.

The Special A.K.A – Free Nelson Mandela

Aν και κομμάτι διαμαρτυρίας ο ρυθμός του είναι αρκετά χαρούμενος έχοντας επιρροές από την μουσική της Νότιας Αφρικής. Όταν γράφτηκε το κομμάτι από τον Jerry Dammers, ο Mandela βρισκόταν ήδη 21 χρόνια στην φυλακή. Όπως είχε ομολογήσει τότε ο συνθέτης του, ήξερε πολύ λίγα πράγματα για εκείνον προτού παρευρεθεί σε μία αντι- απαρτχάιντ συναυλία στο Λονδίνο το 1983. Το κομμάτι έγινε αμέσως δημοφιλές τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αφρική όπου πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε σαν «ύμνος» υπέρ της απελευθέρωσης του μεγάλου ακτιβιστή.

Tracy Chapman – Freedom Now
Λίγο μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου της δίσκου, η Tracy Chapman γράφει και τραγουδάει το «Freedom Now» στη γιορτή για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Nelson Mandela. To τραγούδι περιλαμβάνεται στο δεύτερο της άλμπουμ «Crossroads» και κάνει λόγο για μία κοινωνία που σκοτώνει και καταστρέφει αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει.

 Black President – Brenda Fassie

Πολλοί την περιέγραφαν ως τη βασίλισσα της Αφρικάνικης ποπ μουσικής, άλλοι ως εξωφρενική και πολλές φορές προκλητική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Brenda Fassie τασσόταν κατά του απαρτχάιντ τόσο με τη μουσική όσο και με τις πράξεις της. Το τραγούδι της «Black President» περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του 1990 και αποτελεί κυριολεκτικά έναν ύμνο για τον Nelson Mandela, τον πρόεδρό της όπως τον αποκαλούσε.

The Rainbow Song – A celebration of Nelson Mandela
H Αφρικάνικη χορωδία «Memeza» μαζί με την Marika Hattingh και αρκετούς άλλους καλλιτέχνες τραγουδούν για τη ζωή, το έργο και τη συνεισφορά του Mandela στην παγκόσμια ειρήνη. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στη φιλανθρωπική του οργάνωση «Nelson Mandela Children’s Fund», η οποία είναι αφιερωμένη στην φροντίδα των παιδιών που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

2Pac – Just a Breath of Freedom (4 Nelson Mandela)
Ο 2Pac δεν είχε μόνο την ιδιότητα του ράπερ αλλά και αυτή του ποιητή. Για τον Nelson Mandela δεν τραγούδησε αλλά έγραψε ένα ποίημα.

nelsonmandela2

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X