Βίντεο που δείχνει ένα τρακτέρ να ψεκάζει με άγνωστη χημική ουσία πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές κυκλοφορεί στο YouTube με ημερομηνία 8 Μαρτίου.

Άγνωστο παραμένει αν το περιστατικό συνέβη μετά από κάποια συνεννόηση με τις αρχές ή αν πρόκειται για κάποιον αυτόκλητο πολίτη – «συνοριοφύλακα» από αυτούς που εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες φτιάχνωντας πολιτοφυλακές και κυνηγώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, πιθανότατα πρόκειται για συντονισμένη ενέργεια καθώς τα μέτρα στον Έβρο είναι ιδιαίτερα αυστηρά και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το τρακτέρ να πλησιάσει τον φράχτη δίχως την άδεια του στρατού ή της αστυνομίας. Παράλληλα οι αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο παρακολουθούν ατάραχοι, πράγμα που ίσως να αποδεικνύει με ένα τρόπο και το όλο συντονισμό της «επιχείρησης».

Ο άνθρωπος που βιντεοσκοπεί το συμβάν, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι πολίτης ή αστυνομικός αναφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες που τρέχουν να σωθούν από το ψεκαζόμενο χημικό ως «ποντίκια», ενώ ακούγεται να επικροτεί τη συγκεκριμένη ενέργεια λέγοντας «Έτσι ψέκασέ τα τα πουσταριά». Μάλιστα φαίνεται ότι οι παρευρισκόμενοι γνωρίζουν και την ταυτότητα του χειριστή του αγροτικού μηχανήματος καθώς τον αποκαλούν «Ζάχο», ενώ την ώρα που περνάει μπροστά από την κάμερα, η κάμερα χαμηλώνει για να μην τραβήξει το πρόσωπο του.

Το βίντεο βρίσκεται στο ακροδεξιό – εθνικιστικό κανάλι Μολών Λαβέ, ενώ το περιστατικό ανέδειξε αρχικά η ειδησεογραφική σελίδα «Info-War».

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X