Της Φωτεινής Λαμπρίδη (tvxs)

Ο πρώτος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, με τον τρόπο της νέας κυβέρνησης και της υπουργού Νίκης Κεραμέως, συνοδεύτηκε με διαμαρτυρίες και καταγγελίες από γονείς στα social media και τον Τύπο. «Η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά» δήλωσε η κυρία Κεραμέως. «Και τα παιδιά μας δηλητηριασμένα» θα μπορούσε να συμπληρώσει, όποιος διάβασε τις καταγγελίες παιδιών και γονέων.

Τα προεόρτια

Τα παρατράγουδα είχαν ξεκινήσει, όταν αρκετοί γονείς συνειδητοποίησαν πως ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός των παιδιών, ο οποίος αντικατέστησε την αργία, προϋποθέτει και την υποχρεωτική παρουσία των γονέων.

Αναστατωμένοι οι γονείς που έπρεπε να αναγκαστούν να λείψουν από την εργασία τους για να παρακολουθήσουν την κατήχηση μαζί με τα παιδιά τους, αντέδρασαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, είναι και ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ανάρτησε στο fb σχετική ανακοίνωση νηπιαγωγείου. Απ’ ό,τι φαίνεται η υπουργός αναγκάστηκε να τροποποιήσει την αρχική της απόφαση σε σχέση με την παρουσία γονέων. Όμως το σκοταδιστικό κήρυγμα τα παιδιά δεν το γλίτωσαν.

Το πρώτο περιστατικό

Η πρώτη καταγγελία που διαβάσαμε, κάνει λόγο για το φυλλάδιο που μοιράστηκε σε παιδιά του γυμνασίου στην περιοχή του Χολαργού, το οποίο γράφει ξεκάθαρα πως η ομοφυλοφιλία αποτελεί τον κολοφώνα των αμαρτημάτων. Ακόμα κι ένας φονιάς, αμαρτάνει λιγότερο σύμφωνα με την ερμηνεία κειμένου του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, όπως γράφει το φυλλάδιο.

Το δεύτερο περιστατικό

Σύμφωνα με το flash.gr, σήμερα, σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής, Αττικής, μαθήτρια του Γυμνασίου αποβλήθηκε επειδή κοιτούσε από το παράθυρο της τάξης της έξω. Όταν η καθηγήτρια την ρώτησε γιατί χάζευε, η μαθήτρια απάντησε με ειλικρίνεια ότι είναι άθεη. Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί με ωριαία αποβολή επειδή έκανε χρήση άρθρου του ελληνικού Συντάγματος.

«Στην Ελλάδα, η διάταξη για ανεξιθρησκία υπήρχε ήδη από το 1827, στο σύνταγμα της Τροιζήνας, ενώ το σημερινό Σύνταγμα [που ισχύει από το 1975] κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών, με το 13ο άρθρο του. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τιμάται η σχολική εκπαίδευση την εορτή των Τριών Ιεραρχών, δεν είναι μόνο ότι έρχεται κόντρα με το πνεύμα του ελληνικού Συντάγματος. Αλλά στερεί από τους μαθητές την ικανότητα να αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να θρησκεύεται ελεύθερα, είτε ακόμα και να μη πιστεύει σε καμία θρησκεία», υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Το τρίτο περιστατικό

Τον ιερέα που πραγματοποίησε τον εκκλησιασμό μαθητών στο Γυμνάσιο Δεσφίνας καταγγέλλει ο σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, όπως δημοσιεύει το alfavita.gr

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, ο ιερέας εναντιώθηκε στον λόγο της θεολόγου εκπαιδευτικού, η οποία επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις κοινωνικές και φυλετικές, και διαχώρισε τους ανθρώπους σε Έλληνες και μη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Θεωρούμε ότι τέτοιος αντίλογος δεν έχει θέση εντός του χώρου της εκκλησίας, γιατί έτσι δημιουργείται σύγχυση στους μαθητές και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο σύλλογος διδασκόντων.

Όλες οι καταγγελίες συνοδεύονται με σχόλια που υπογραμμίζουν την μισάνθρωπη, σκοταδιστική, αντιεπιστημονική κατήχηση και την παραβίαση των δικαιωμάτων και του συντάγματος και με το ερώτημα «Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά μας από την μεσαιωνική κατήχηση που τους επιβάλει αντισυνταγματικά η ίδια η πολιτεία».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια