Σε μια κοινωνία όπου ο ανταγωνισμός και η ατομικότητα αποτελούν κυρίαρχες αξίες, η περιθωριοποίηση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα ή έχουν μειωμένες δυνατότητες, αυξάνεται. Όταν μια κοινωνία τοποθετεί τους ανθρώπους σε κουτιά και τους βάζει ταμπέλες, είναι δύσκολο να αποτραπεί η περιθωριοποίηση και η μη αποδοχή ορισμένων ομάδων από το κοινωνικό σύνολο, λόγω διαφορετικότητας.

Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι μια ομάδα ατόμων που μπαίνει σε ένα συγκεκριμένο κουτί, που στην προκειμένη περίπτωση και λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης της πολιτείας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, βρίσκεται περιθωριοποιημένο και εγκλωβισμένο σε μια ζωή που δεν είναι φτιαγμένη γι’ αυτό. Αναγκάζεται να ζήσει μέσα σε μια κοινωνία που δεν την ενδιαφέρει η ευημερία του και η διευκόλυνση της καθημερινότητάς του.

Μέσα σε αυτές τις διόλου ευνοϊκές συνθήκες όμως, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ασχολείται καθημερινά τόσο με ενήλικες όσο και παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, τα οποία σημαδεύουν ολόκληρη τη ζωή τους. Η άμεση επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και η κατανόηση των προβλημάτων τους, όπως και η ισότιμη κοινωνική συμμετοχή τους, αποτελούν τα θεμέλια για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και την αποφυγή της περιθωριοποίησής τους.

unbox

Το Unbox Festival μας καλεί να βγούμε από τα κουτιά στα οποία μας κατατάσσουν και με βάση τα οποία σκεφτόμαστε. Μας καλεί να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να βγούμε έξω από τα καλούπια που μας επιβάλλουν και να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως ίσους.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν διαφορετικά, έξω από το κουτί δηλαδή. Να ανοίξει το μυαλό, η συνείδηση, η σκέψη μας» αναφέρει στο 3pointmagazine.gr η Νάντια Σουφλή, εκπρόσωπος τύπου του πρώτου φεστιβάλ για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας.

Το φεστιβάλ αποτελεί μία προσπάθεια της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, Tandem, που δραστηριοποιείται κυρίως στο ΠΙΚΠΑ Βούλας και ασχολείται με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Με βασικό κίνητρο την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και κοινωνικής ένταξης και την ενδυνάμωση κοινωνικά ευπαθών ομάδων, μία ομάδα -αρχικά- εθελοντών ίδρυσε το 2007 τη συγκεκριμένη Αστική Mη Kερδοσκοπική Eταιρεία.

tandem

Ο Ραφαήλ Μπιλίδας, εκπρόσωπος τύπου της Tandem, μάς εξηγεί ότι «η ιδέα του φεστιβάλ ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο, όταν συζητούσαμε πιθανές δράσεις για εξωστρέφεια. Δεδομένου ότι το ΠΙΚΠΑ είναι σχετικά απομονωμένο (είναι μία έκταση 270 στρεμμάτων και τα παιδιά δεν βγαίνουν συνήθως έξω από αυτό) αποφασίσαμε να γίνει μία τέτοια δράση, ώστε και τα παιδιά να περάσουν όμορφα μία ολόκληρη μέρα και να συγκεντρωθούν πόροι, όχι τόσο χρηματικοί, όσο ανθρώπινοι».

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο The Hub Events και σκοπός του είναι μέσα από βιωματικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, performance, εκθέσεις και μουσική να προσπαθήσει να κάνει όσους παρευρεθούν να δουν τη διαφορετικότητα “έξω απ’ το κουτί” της.

«Να έρθει κόσμος να μάθει περισσότερα για την Tandem, πώς μπορεί να βοηθήσει και να συμμετέχει στις δράσεις μας. Δε χρειάζεται εξειδίκευση. Η ανάγκη που έχουν τα παιδιά είναι κάποιος να τους κάνει παρέα, με κάποιον να βγουν μία βόλτα στον ήλιο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε όλοι, δε χρειάζεται κάποια ειδική γνώση», μας λέει ο κος Μπιλίδας, αναφερόμενος και στον σκοπό του φεστιβάλ.

Μέσα στην ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε όλοι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ευπαθείς αυτές ομάδες είναι που βλέπουν πρώτες την εγκατάλειψη και την αδιαφορία από το κράτος. «Τα κρατικά κονδύλια έχουν μειωθεί, δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί και η δουλειά που κάνουν οι εθελοντές καλύπτει ένα κενό που το κράτος δεν κάλυπτε ποτέ» καταλήγει ο κος Μπιλίδας.

Ας βγούμε λοιπόν έξω από τα κουτιά με τα οποία μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε, ας ευαισθητοποιηθούμε και ας συναντήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την απλή κοινωνική επαφή που για άλλους θεωρείται αυτονόητη.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ.

Μελίνα Βελιμέζη – Σοφιάννα Μπονοβόλια

 

unbox3point

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X