Από τους Thievery Corporation και τους Monophonics, μέχρι τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και το Σωκράτη Μάλαμα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της μουσικής που παίρνουν θέση εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Λίγο καιρό μετά το… εντυπωσιακό Unfuck Greece στη συναυλία των U2 που έκανε το γύρο του κόσμου, καλλιτέχνες στέλνουν το δικό τους μήνυμα, με φόντο το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, με τους εν Ελλάδι καλλιτέχνες να ξεκαθαρίζουν την άποψη τους, την ίδια στιγμή που γνωστοί καλλιτέχνες του εξωτερικού δηλώνουν τη στήριξη τους στη χώρα με βασικό «όπλο» τα social media.

Ποιοι είναι όμως οι μουσικοί που δηλώνουν τη στήριξη τους στον ελληνικό λαό; Η αρχή έγινε με τους Thievery Corporation, οι οποίοι μεταξύ άλλων σημειώνουν στη σελίδα τους στο Facebook πως «Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι οι ζεστοί, υπέροχοι και προσαρμοστικοί σε όλα άνθρωποί της, θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση με τη δική τους μόνο δύναμη, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα», ενώ κλείνουν την ευχή τους προς τον ελληνικό λαό με στίχους του Ομήρου: «Έσο δυνατός, λέει η καρδιά μου, γιατί είμαι στρατιώτης και έχω δει χειρότερα».

Thievery Corporation has Greece in our hearts more than ever today. We hope and pray that the warm, wonderful and…

Posted by Thievery Corporation on Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Ακολούθως και με τον ίδιο στίχο εξέφρασε λίγο αργότερα τη γνώμη του ο τραγουδιστής των Moonspell, Fernando Ribeiro. Ο Πορτογάλος, αφού ξεκαθάρισε πρώτα πως ό,τι ότι γράφει είναι η δική του άποψη και δεν εκπροσωπεί όλη τη μπάντα (η ανακοίνωση «ανέβηκε» στην επίσημη σελίδα των Moonspell), μίλησε για ένα θέμα που «αφορά την αηδία μου σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη η οποία δείχνει το σάπιο πρόσωπό της πίσω από τη μάσκα. Ακόμα κι αν οι Ελληνες πολιτικοί ήταν κακοί μάνατζερ και ξόδεψαν χρήματα ηλίθια (κάτι ξέρουμε στην Πορτογαλία), για μένα η Ελλάδα -και δεν μιλάω καν για την Ιστορία της- δεν είναι παρά ένα παράδειγμα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης». Μάλλον ξέρουμε και προς τα που θα έγερνε η ψήφος του.

Αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό και απέναντι σε κάθε πολιτική δύναμη, ελληνική και ευρωπαϊκή, τάσσονται και οι Crippled Black Phoenix, οι οποίοι ποστάροντας στη σελίδα τους ένα βίντεο από την περυσινή τους εμφάνιση στην Αθήνα με το κομμάτι We Forgotten Who We Are, γράφουν μεταξύ άλλων: «Μας λένε να αποφύγουμε να πάμε στην Ελλάδα από την Κυβέρνησή μας, μας λένε ότι αν το κάνουμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, “προσοχή στους κλέφτες…”, για να παραθέσω George Osborne. Λέω σκατά σ’ αυτό, δεν μπορώ να περιμένω να επιστρέψω στην Ελλάδα!»

Η μέταλ κοινότητα, γνωστή για τις πολιτικές της απόψεις, δίνει ηχηρό παρόν αυτές τις μέρες. Μετά τον Fernando Ribeiro ήταν η σειρά του τραγουδιστή των Psychotic Waltz, Devon Graves, να εκφράσει τη στήριξη του στην Ελλάδα, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την ημέρα των γενεθλίων του (1/7): «Σήμερα, στα γενέθλιά μου, θέλω να στείλω την αγάπη μου, τις σκέψεις και την υποστήριξή μου σε όλους τους υπέροχους ανθρώπους, εμπρός Ελλάδα! Το ΔΝΤ χρειάζεται μόνο το 1% των πόρων σε μετρητά στο χέρι από το ποσό κάθε δανείου που δίνουν. Τώρα θέλουν περισσότερο από 100 % πίσω, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Θα δανείσει περισσότερο μόνο αν τα έθνη υποσχεθούν να λιμοκτονήσουν τους φτωχούς τους και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερους φτωχούς. Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μην πληρώνετε πίσω. Διαμορφώστε το δικό σας νόμισμα και να δώστε πίσω τη χώρα σας στους ανθρώπους της. Αγάπη».

Αν και επρόκειτο να εμφανιστούν στη χώρα μας, την οποία αγαπούν όπως δηλώνουν με κάθε ευκαιρία, τελικά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν στους Monophonics να μας επισκεφθούν γι άλλη μια φορά. Παρ’ όλα αυτά, έστειλαν και αυτοί το δικό τους μήνυμα στήριξης στο λαό μέσω των social media, σημειώνοντας μάλιστα στον επίλογο της ανακοίνωσης πως «Σας ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και περιμένουμε τη μέρα που θα μπορέσουμε να νιώσουμε το ζεστό σας αγκάλιασμα ακόμα μια φορά. Με ανοιχτές καρδιές και ανοιχτές αγκαλιές».

Monophonics

Αυτοί που θα εμφανιστούν στη χώρα μας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι οι Kadebostany. Οι… εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας του Kadebostany πόσταραν μια φωτογραφία τους στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη με το λιτό μήνυμα «Ελλάδα: Είμαστε μαζί σου!».

GREECE : WE ARE WITH YOU!#kadebostany #greece #love

Posted by Kadebostany on Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Ένα ακόμη συγκρότημα γνωστό για την αγάπη του για την Ελλάδα και κυρίως τον κόσμο της είναι και οι Tiger Lillies. Ανεβάζοντας μια φωτογραφία από συναυλία τους στο Σύνταγμα, το… ιδιαίτερο συγκρότημα στέλνει το δικό του μήνυμα, το οποίο είναι ξεκάθαρο: «Δεν είμαστε τριγύρω για να σας τραγουδήσουμε αυτή τη φορά, αλλά ελπίζουμε ότι και πάλι θα πείτε ΟΧΙ».

Tiger_Lillies
Φυσικά αν αναφερθούμε στους Έλληνες μουσικούς, μπορούμε ήδη να ξεχωρίσουμε κάποια ονόματα τα οποία σήμερα το βράδυ θα είναι στις συναυλίες υπέρ του ΟΧΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Ματούλα Ζαμάνη, Γιώργος Καζαντζής κ.α.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια