Τη θέση τους ενάντια στη συμμετοχή των συναδέλφων τους στη Eurovision λόγω της διεξαγωγής της στο Ισραήλ εκφράζει το μουσικό σχήμα των Usurum. Μ’ ένα σχολιασμό που μπορεί να αφυπνίσει, υπογραμμίζουν ότι ρόλος της Τέχνης είναι να ξορκίζει τον θάνατο και όχι να τον καλύπτει. “Στη λωρίδα της Γάζας παίζεται “άλλη” μουσική, με κρότους και εκρήξεις. Και σε κάποια Γιουροβίζιον κάποιοι τσιρίζουν για να τους καλύψουν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Κατερίνα Ντούσκα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο θεσμό, συμμετάσχει κανονικά στη διοργάνωση, παρά τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστινή και παρά τις παραινέσεις του ιδρυτή των Pink Floyd, Roger Waters, ο οποίος αναδεικνύει το ζήτημα.

Ολόκληρη η τοποθέτησή των Usurum:

Η τέχνη, η επιστήμη κι η επανάσταση, είναι εκτός των άλλων τρόποι και προσπάθειες του ανθρώπου να υπερβεί τη θνητότητα του, την καταδικασμένη του φύση. Είναι η ύστατη απόπειρα να αμφισβητήσει τη χρονική διάρκεια αυτής της απειροελάχιστης στιγμής που του δίνεται να βαδίσει στο χωροχρονικό συνεχές. Είναι αυθάδεια, είναι ύβρις προς τον θάνατο. Πόσο αθυρόστομο το σπήλαιο του Πλάτωνα, πόσο η Μόνα Λίζα, πόσο η θεωρία της σχετικότητας και πόσο η Οκτωβριανή επανάσταση.

Με την τέχνη πρέπει να ξορκίζουμε τον θάνατο. Ούτε να τον καλύπτουμε, ούτε να τον προκαλούμε. Γιατί κάπου υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν χρόνο να κάνουν τέχνη για να ξορκίσουν τον θάνατο. Πρέπει να τον ξορκίσουν κρυμμένα σε κάποιο καταφύγιο, αρνούμενα την πατρίδα και το έθνος τους.

Στη λωρίδα της Γάζας παίζεται “άλλη” μουσική, με κρότους και εκρήξεις. Και σε κάποια Γιουροβίζιον κάποιοι τσιρίζουν για να τους καλύψουν.

 

*Παλιότερη συνέντευξη των Usurum στο 3point

Usurum: «Ο ρόλος της Τέχνης είναι να τρακάρει ο άνθρωπος»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X