Τα videoclub υπήρχαν και υπάρχουν. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η κρίση και το internet με τα torrents έχουν περιορίσει τις δουλειές τους, ωστόσο κόντρα στα «σημεία των καιρών» υπάρχουν videoclub που συνεχίζουν να εξυπηρετούν όσους πιστούς του dvd έχουν απομείνει εκεί έξω.

Το 3pointmagazine επισκέφτηκε τρία συνοικιακά videoclub, συνομίλησε (ή και όχι) με τους ιδιοκτήτες τους και σας παρουσιάζει τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά την εποχή του γρήγορου ίντερνετ και των απεριόριστων δυνατοτήτων των torrent.

Ηλιούπολη – Μάκης
της Ηλέκτρας Χατζηκάλφα

«Κάθε πέρσι και καλύτερα, έτσι ακριβώς να το γράψεις», είναι το πρώτο πράγμα που μου λέει ο Θεοχάρης, υπάλληλος στο videoclub «Μάκης» (Λ. Αν.Παπανδρέου 7) στην Ηλιούπολη. Το μαγαζί υπάρχει από το 1987 και έχει θρέψει γενιές ταινιόφιλων στην περιοχή, κάτι που τυγχάνει να ξέρω από ιδία πείρα. Ο ίδιος δουλεύει εκεί δέκα χρόνια και μου παραδέχεται πως τα σκούρα ξεκίνησαν όταν ο κόσμος άρχισε να κατεβάζει ταινίες από το internet. Δεν είναι η κρίση που έχει γονατίσει τα videoclub, αλλά τα torrent. «Δεν έχουμε κράτος για να μας προστατέψει», συνεχίζει, «αλλά αυτόν τον καιρό εμείς είμαστε το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν. Αν δεις τι γίνεται στο εξωτερικό με τα δικαιώματα θα καταλάβεις». Η αλήθεια είναι πως στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είμαστε λίγο πίσω σα χώρα και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης.

Με τα χρόνια έχει αλλάξει και η πελατεία του μαγαζιού. «Οι μεγάλες ηλικίες δεν μας επισκέπτονται σχεδόν καθόλου μετά την έλευση των dvd, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τεχνολογία, ενώ για τους μικρότερους είμαστε η χαρά τους κυρίως λόγω των παιχνιδιών». Όσο για το αν νοικιάζονται σειρές στο μαγαζί, «όχι, εκεί ακριβώς είναι που χτυπάει το internet». Τον ρωτώ αν έχει μπει ποτέ ο ίδιος στον πειρασμό να «κατεβάσει» κάποια ταινία ή σειρά από το internet. «Όχι, ποτέ. Καμία επαφή. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι και ιδιαίτερα με το διαδίκτυο. Άλλωστε είμαι κάθε μέρα εδώ», απαντά δείχνοντας γύρω του τα γεμάτα με ταινίες ράφια, για να συμπληρώσει, «δεν κριτικάρω τον κόσμο που “κατεβάζει”, ειδικά αυτόν τον καιρό που διανύουμε».

makis 1

«Μ’ αρέσει αυτό που κάνω, ο χώρος που δουλεύω, φεύγω από το σπίτι με χαμόγελο 10 χρόνια τώρα. Η επικοινωνία που αναπτύσσεις με τον πελάτη, η άμεση επαφή, αυτό είναι το σπουδαιότερο, γι’ αυτό είμαστε ακόμα ανοιχτοί. Δεν είμαστε σαν τα μεγάλα videoclub, δεν είμαστε πολυκατάστημα, έχουμε κρατήσει τον παλιό τρόπο, δεν έχουμε αλλάξει το μαγαζί». Αυτή η νοσταλγική αίσθηση του παλιού τρόπου αποτυπώνεται με χιούμορ στην τηλεοπτική διαφήμιση της HOL -για την υπηρεσία video club της εταιρείας- η οποία γυρίστηκε στον «Μάκη» πριν ενάμισι χρόνο.

Μπαίνοντας στον «Μάκη» μπορεί να είσαι σίγουρος εκατό φορές για το ποια ταινία θα νοικιάσεις αλλά απατάσαι φίλε μου. Μια γρήγορη γύρα στα stand και αν δεν έχεις κάποιον ανυπόμονο φίλο δίπλα σου, είναι σίγουρο πως το μισάωρο δεν το γλιτώνεις μέχρι να αποφασίσεις ποια ταινία θα δεις τελικά!

Παραλίγο να υποκύψω άλλη μία φορά σε αυτή την παρόρμηση, όταν τελείωσε η κουβέντα με τον Θεοχάρη και τον άφησα να επιστρέψει στους πελάτες του. Συγκρατήθηκα όμως, till the next time.

Άλιμος – Imagine
του Κώστα Σωτηρόπουλου

Τα Imagine Videoclubs μπορεί να αποτελούν «αλυσίδα», ωστόσο διαθέτουν ξεχωριστή διοίκηση το καθένα. Ο Αντώνης με τον Γιάννη έχουν αναλάβει το υποκατάστημα του Αλίμου (Λ. Ιωνίας 35 & Χ. Τρικούπη) από το 2004.

Τη σήμερον ημέρα, στην ερώτηση «Πως πάνε οι δουλειές;», η απάντηση μοιάζει χιλιοακουσμένη, ωστόσο για τον Αντώνη το «σωστό μαγαζί» διατηρεί την ελπίδα παρά την κρίση: «Υπάρχει μία πτώση στην δουλειά, αλλά πτώση έχει όλη η αγορά. Το internet, η πειρατεία, η κρίση έφεραν την πτωτική πορεία. Έχουν μείνει λίγα «μαγαζιά», που δουλεύουν σωστά. Κάθε περιοχή δεν γίνεται να έχει δέκα videoclub. Πρέπει να υπάρχουν ένα-δύο σε κάθε περιοχή, να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου».

 imagine - alimos 1

Τα αίτια της πτώσης της δουλειάς έχουν να κάνουν με τις αυξημένες επιλογές των πελατών, αλλά και με την ίδια την κρίση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Imagine Videoclub στον Άλιμο: «Αυτή την στιγμή ο πελάτης έχει επιλογές. Έχει την επιλογή να πάρει ταινία από το videoclub, να “κλέψει” την ταινία μέσω της πειρατείας ή να μπει σε ένα συνδρομητικό κανάλι και να νοικιάσει ταινία. Μέχρι και η Apple έχει ενοικίαση ταινίας νομίζω. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πτώσης ωστόσο οφείλεται στην κρίση. Εμάς μας άγγιξε το 2010, παρ’ όλο που η κρίση ξεκίνησε το 2008».

Λιγότεροι αλλά πιστοί και φίλοι οι πελάτες που συνεχίζουν να νοικιάζουν ταινίες από τα videoclub: «Προσπαθούμε με τους πελάτες να είμαστε φίλοι. Ο πελάτης μπορεί να μπει δέκα φορές σε ένα μήνα στο μαγαζί μας. Δεν μπαίνει μία φορά το δίμηνο ή τον μήνα. Υπάρχει μία προσωπική σχέση. Γνωριζόμαστε, επικοινωνούμε, μιλάμε για τις ταινίες». Όσον αφορά τις μέρες που η δουλειά πάει καλύτερα, αυτές ήταν διαχρονικά: «Τα ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακα! Χρόνια τώρα, καλές-κακές εποχές το peak ήταν το ΠΣΚ. Και τις καθημερινές έχει κόσμο, αλλά ο μεγάλος όγκος δουλειάς ήταν πάντα αυτές τις μέρες».

 imagine - alimos 3

Τι βλέπει ωστόσο ο κόσμος και επίσης τι ηλικία έχουν όσοι συνεχίζουν να επισκέπτονται τα videoclub: «Το έχουν γυρίσει και στις σειρές! Είναι η μόδα στην Αμερική, στην οποία συνεχώς “βγαίνει” κάτι καινούργιο. Ειδικότερα σε σχέση με παλιά που ο κόσμος έβλεπε μόνο κλασικές σειρές όπως τα “Φιλαράκια” και το “Sex and the City”, πλέον το ψάχνει περισσότερο. Όσον αφορά τις ηλικίες, από τα 18-27 υπάρχει μία πτώση, λόγω του internet φαντάζομαι. Οι νεότεροι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτό. Από τα 27 μέχρι τα 40-45 ή ακόμα και μεγαλύτερους, ο όγκος είναι ικανοποιητικός».

 imagine - alimos 4

Έχεις δικό σου videoclub. Αυτό σημαίνει πως δεν «κατεβάζεις» ταινίες; Ο Αντώνης απαντά: «Ταινία από το internet δεν έχω κατεβάσει ποτέ. Προσπάθησα πριν πέντε-έξι χρόνια αλλά δεν τα κατάφερα. Ήταν και πιο δύσκολα τότε. Να βρεις ταινία, υπότιτλους, να τα συγχρονίσεις… Δεν έχω βέβαια και την “λόξα” να δω ταινία πριν προβληθεί στον κινηματογράφο. Προσωπικά με ενδιαφέρει η ποιότητα. Όσον το δυνατόν καλύτερη η ποιότητα εικόνας και ήχου, τόσο το καλύτερο».

Σχετικά με το μέλλον ο Αντώνης φάνηκε αρκετά αισιόδοξος και μας μίλησε για αυτό που θα ακολουθήσει τα blu-ray: «Το 4Κ είναι το παρόν και το μέλλον. Σαν να λέμε ανάλυση τετραπλάσια του σημερινού full high definition. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία υψηλής ανάλυσης. Δεν έχουμε φέρει ακόμα στο μαγαζί μας, αλλά πλησιάζει η ώρα».

Καισαριανή – Hawai
της Μάιρας Ζαρέντη

Θυμάμαι λίγους μήνες πριν, με το που πρωτοπάτησα το πόδι μου στον Βύρωνα και θέλησα να γραφτώ σε ένα video club, αφενός γιατί είμαι λίγο άπειρη στο να κατεβάζω ταινίες και αφετέρου γιατί έχει την αξία του το να ψάχνεις, να ρωτάς με ποιο θρίλερ θα φοβηθείς περισσότερο ή λιγότερο και ο μαγαζάτορας (του οποίου το όνομα ξέρεις) να γνωρίζει ακριβώς την κλίμακα του φόβου σου στα θρίλερ και να σου προτείνει το κατάλληλο.

Η θεία μου, που είναι χρόνια κάτοικος του Βύρωνα μου είπε πως έκλεισαν όλα και δε μπορώ να πάω σε κανένα. Υπήρχε ένα μεγάλο βέβαια το οποίο ήταν ακόμα εκεί. Τελικά αναγκάστηκα να πάω στην Καισαριανή, καθώς ανακάλυψα ότι και το μεγάλο είχε κατεβάσει ρολά, ακολουθώντας τη σειρά των άλλων 4-5 της περιοχής.

Ονομάζεται video club Hawai (Φορμίωνος 190) και ο υπεύθυνος ήταν τουλάχιστον οργισμένος και χωρίς καμία όρεξη να μιλήσει για την όλη κατάσταση που κυριαρχεί στο χώρο του.

Μας έδωσε ωστόσο μια εικόνα: «Το video club υπάρχει από το ’88, και έχει πέσει ο κόσμος που έρχεται εδώ και 7 χρόνια. Ακριβώς από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται το internet. O κόσμος που έρχεται δεν έχει αλλάξει και εγώ διατηρούσα πάντα μαζί τους οικειότητα». Όταν τον ρωτήσαμε αν ο ίδιος κατεβάζει ταινίες, είπε ένα κατηγορηματικό «όχι», αφήνοντας να εννοηθεί πόσο καταστροφικό έχει αποβεί το torrent και το κάθε torrent γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]